Szilvia
5 °C
16 °C

Al Dzsazíra: Kézivezérelt propaganda megy a magyar közmédiában

2018.02.24. 11:17 Módosítva: 2018-02-24 15:52:26

Magyar vonatkozása is volt az Al Dzsazíra Listening Post című műsora legfrissebb, magyar idő szerint szombat délelőtt vetített adásának. Lehozták Dan Nolan brit újságíró anyagát a magyar propagandamédiáról. A műsorban név nélkül megszólalt mások mellett a közmédia (MTVA) pár alkalmazottja, akik arról meséltek, hogyan kézi vezérli a magyar propagandamédiát a hatalom.

aljazeera.PNG

A műsor magyar vonatkozása Orbán Viktor évértékelőjével kezdődik, amiben idézik a miniszterelnök brüsszelezését és migránsozását. Majd megszólalt Urbán Ágnes médiakutató és Rényi Dániel újságíró, akik a Soros-jelenségről beszéltek. Arról, hogy minden, a Fidesznek nem tetsző dolog elé odabiggyesztik a Soros-előtagot, démonizálva a magyar származású amerikai milliárdost. 

A készítők az Átlátszóra hivatkozva kiemelik, hogyan vásárolta fel Andy Vajna és Mészáros Lőrinc a magyar média jelentős részét, majd ismét jön egy bevágott jelenet Orbán Viktorról, amiben azt ecseteli az Echo TV-ben, hogy szerinte az a normális, ha a média jelentős része nemzeti kézben van (erről egyébként itt is beszél).

A műsor legerősebb részét azonban az MTVA-s, névtelen megszólalók és egy elfogott levél jelenti, amik szerintük bizonyítják, hogy a Fidesz propagandagépezete abszolút kézi vezérlésű. Mert bár nem diktálják le a cikkeket a szerkesztőknek, de a politikailag kényes témáknál mindig kapnak instrukciókat, kulcsszavakat, amiket felhasználva kell megírni az anyagokat, és természetesen soha nem lehet rosszat írni a miniszterelnökről vagy a kormánypártról (a 15. perctől kezdődik az adás). 

Ezzel kapcsolatban egyébként Dan Nolan meg is kereste Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárát, de a politikus nem akart vele szóba állni. Ezután történt az a kínos eset Lázár János február 15-i kormányinfóján, hogy a brit újságíró magához ragadta a mikrofont, a felháborodott Kovács pedig azzal is megfenyegette, hogy kivezetteti az őrökkel. 

Az adás a Listening Post weboldalán már megtekinthető

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?