Amikor mindenki Hódmezővásárhelyre figyel

Vége
image uploaded from ios
Index
2018.02.25. 12:59

Választási kampány eddig (2255. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az LMP miniszterelnök-jelöltje választókörzetében, Budakeszin tartott sajtótájékoztatót. Az MTI szerint ezek voltak a legfontosabb állítások:  

    • A Fidesz egyéni országgyűlési képviselői a korrupciós gépezet helytartói, akik nem a helyiek érdekeit képviselik, hanem épp fordítva, a pártjukat képviselik a körzetükben.
    • A helyi fideszes képviselő Csenger-Zalán Zsolt négy év alatt egyetlen egyszer szólalt fel a helyiek védelmében, és törvényjavaslatot is csak kétszer kezdeményezett választói érdekében.
    • Csenger-Zalán Zsolt nem tett semmit a térséget hátrányosan érintő útdíj bevezetése ellen, vagy azért, hogy az M0-ás tervezett nyomvonala ne Budakeszi határában fusson, de Budaörsöt sem védte meg a büntetéstől, amelyet azért kapott, mert nem akarta az iskoláit az állam kezére adni.
    • A fideszes jelöltek "változatos zsarolásnak" teszik ki a választókat, például azt mondják, hogy ha nem rájuk szavaznak az emberek, nem jönnek a források.
    • Semmi értelme sincs fideszes képviselőre szavazni, a támogatásokról úgysem ők döntenek, hanem a mögöttük álló oligarchák. Velük szemben az LMP alapnak tekinti a helyi érdekek képviseletét - szögezte le az ellenzéki politikus. 
  • A független hódmezővásárhelyi polgármester-jelölt úgy érzi a városban járva, hogy rendszerváltó hangulat van, az emberek már felszabadultak. Legutóbbi videójában arról is beszélt, hogy reggel a piacon összefutott Hegedűs Zoltánnal, a Fidesz jelöltjével, jelenlegi alpolgármesterrel. Sok sikert ugyan nem kívántak egymásnak, de Márki-Zay biztatónak nevezte, amiért "nagyon békésen és barátságosan" váltottak pár szót. 

  • A 11 órás adatok szerint 28,14 százalékos a részvétel az időközi polgármester-választáson, amelyet sokan a közelgő parlamenti választás főpróbájaként tartanak számon. 

    Ez sokkal magasabb, sőt, közel kétszer annyi, mint a legutóbbi önkormányzati választáskor volt: 2014. október 12-én délelőtt 11 óráig a szavazásra jogosultak 15,2 százaléka járult az urnákhoz. Számszerűsítve ma 11-ig 10 326-an mentek el, míg 2014-ben ÖSSZESEN 13 370-en, 2012-ben 12 291-en, 2010-ben pedig 15 775-en szavaztak.

  • Hódmezővásárhely: nem reprezentatív, nevetségesen kis mintavételünk alapján Hegedűs Zoltán 12-6-ra vezet Márki-Zay Péterrel szemben. Elképesztően tiszteletreméltó, hogy az emberek a sarkvidéki hideg ellenére is hajlandók pár szót szólni a választásról. Érvek a Fidesz mellett: a folyamatosság, kisebb részben az, hogy a kormány is fideszes, nagyobb részben érv az is, hogy a képviselői testület többsége fideszes. Márki-Zay Péterrel az a baj, hogy járt Amerikában, ki tudja mit csinált ott, meg az, hogy nem is független, hiszen az ellenzék támogatja, csak a gyűlöketről beszél, nincs programja. Érvek Márki-Zay mellett: több párt támogatja, épp az a jó, ha van ellenpólus a Fidesszel szemben, járt Amerikában, és például szolgálhat az országgyűlési választásokra is. Érvek a Fidesz ellen: az, hogy őj a folytatást jelentik, pedig kevés a munkahely, nem látszik az a sok pénz, amit állítólag a városba hoztak Lázárék az elmúlt kétszer nyolc évben.

  • A nyílt politizálástól mostanáig tartózkodó Vajna Tímeát is meglegyintette a kampány szele: a jellemzően saját magáról készült szexi képeknek fenntartott Instagramján sorosozós-migránsozós Insta-sztorit közölt. 

    Screenshot 2018-02-25-10-18-42.png
    vajna.png

    A filmügyi kormánybiztos neje egy Lokál-cikkre, és egy 888-cikkre irányítja át jobb sorsra érdemes követőit. Az egyik a segélyszervezetek szexbotrányait tálalja úgy, mintha azoknak közük lenne Soros György személyéhez, a másik pedig azt mutatja be botrányként, hogy egy - természetesen Soros Györgyhöz köthető! - szervezet tippeket ad a migránsoknak arról, milyen körülmények esetén kapják meg nagyobb eséllyel a menekültstátuszt. 

    Reméljük, ez csak egy rövid eltévelyedés volt Vajnánétól, és hamarosan visszatér a fürdőruhában síelős képekhez, amiért mindenki bekövette. 

  • Megjöttek a legújabb részvételi adatok, a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson a szavazásra jogosultak 11,65 százaléka voksolt reggel 9-ig. 

    Ez magasnak számít, a 2014-es országgyűlési választáson Csongrád megyében 10,07 százalék volt ez az adat, ugyanebben az évben Hódmezővásárhelyen az önkormányzati választáson pedig 7,05 százalék. 

    A legutóbbi két polgármester-választáson (a 2012-es időközin, illetve 2014-esen) összesen alig több mint a választásra jogosultak harmada ment el szavazni Hódmezővásárhelyen, az már most látszik, hogy most ennél sokkal magasabb lesz a részvételi arány. A magas részvétel valószínűleg az összellenzéki támogatással induló független jelöltnek kedvez, hiszen azt jelzi, hogy a Fidesz szavazótáborán felül is sokan elmennek. 

  • Hegedűs Zoltán polgármesterjelölt már nagyon várta a sajtó. A fideszes alpolgármester negyed órával később érkezett a jelzettnél, nem nyilatkozott hosszasan, annyit elmondott, hogy a kampányban kiadott, az ellenzéket támadó ismeretlen eredetű szórólapokat nem érti, hiszen azon olyanok is vannak név szerint, akik őt támogatják.

  • De közben őt nem lehetett fotózni, mert ez "nem róla szól" - magyarázta egy helyi újságíró, hogy miért nem várja a sajtót a várost 12 éven át vezető, miniszter, aki április 8-án ugyanitt egyéni parlamenti mandátumért is indul. 

  • Hernádi Gyula az év eddigi talánya. Miután anyapártja beállt Márki-Zay Péter mögé a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson, kitalálta, hogy ő mégis elindul, hogy "legyen baloldali jelölt a városban". Nehéz volt ezek után nem arra gondolni, hogy nem a Fidesz kottájából játszik az ellenzéki szavazatok megosztására. 

    De jön a váratlan duplacsavar: Hernádi választási plakátjára az van írva, hogy "Neki Vásárhely az első" - derült ki a Vasarhely24.com fotójából. Mivel jelenleg pontosan ez a Fidesz választási szlogenje is (biztos látták már pár helyen), akár arra is lehet következtetni, hogy a nyugdíjas politikus a Fidesz-szavazók összezavarására, szavazataik megosztására játszik. 

    Ez aztán a nagybetűs őrület.

  • Mint írtam, reggel 7-ig a szavazók 1,97 százaléka adta le a voksát. Négy éve a parlamenti választáson ennél enyhén magasabb, az önkormányzatin sokkal alacsonyabb volt a részvételi kedv. 2014 tavaszán a hódmezővásárhelyi körzetben 2,04 százalékos volt az első részvételi adat – a körzetbe számos más település is beletartozik, például Algyő, Makó –, ősszel viszont sokkal alacsonyabb, mindössze 1,08 százalékos.

  • A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,97 százalék vett részt a választáson. Ez azt jelenti, hogy 723-an adták le a szavazatukat az arra jogosult 36 700 főből. Ez magasabb, mint a 2014-es parlamenti választások országos átlaga volt, ami 1,64 százalékon állt reggel 7-kor.

  • Három településen tartanak ma időközi önkormányzati választást: Hódmezővásárhelyen polgármestert, Rózsafán polgármestert és képviselő-testületet, Kiskunhalason pedig egyéni választókerületi képviselőt választanak.

    A vásárhelyi választásról számos cikket írtunk, munkatársaink most is a helyszínen vannak, a Fidesz-KDNP jelöltjeként Hegedűs Zoltán alpolgármester, függetlenként a számos párt által támogatott Márki-Zay Péter és az MSZP-ből kizárt Hernádi Gyula indult.

    A Baranya megyei Rózsafán polgármestert és önkormányzati képviselőket is választanak, mert a képviselő-testület tavaly november végén feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségért öt független jelölt indul, a négy képviselői helyre pedig 17 független jelölt pályázik. Rózsafa választási névjegyzékében 289-en szerepelnek.

    A Bács-Kiskun megyei Kiskunhalason az 5. számú egyéni választókerületben választanak képviselőt, a korábbi képviselő, Aradszky Lászlóné (Fidesz-KDNP) halála miatt. A posztért a Fidesz-KDNP jelöltje, a Magyar Munkáspárt jelöltje és egy független jelölt indul. A választáson 2346-an vehetnek részt.

    Vasárnapra két időközi települési nemzetiségi választást is terveztek: a Baranya megyei Vásárosdombón és a Bács-Kiskun megyei Dávodon roma nemzetiségi képviselőket választottak volna, a voksolások azonban jelöltek hiányában elmaradnak, így ezeken a településeken legközelebb csak 2019-ben lehet nemzetiségi önkormányzatot alakítani. (MTI)

  •  A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül előállíthatnak és terjeszthetnek plakátokat. A jogszabály alkalmazásában plakátnak kell tekinteni a választási falragaszt, feliratot, szórólapot, vetített képet, emblémát mérettől és hordozóanyagtól függetlenül – írja az MTI. Vagyis fel kell tüntetni a szerkesztésre és kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat, így a kiadó nevét, székhelyét, a kiadásért, illetve a szerkesztésért felelős személy nevét.