Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány koordinálna az LMP-vel, a Jobbikkal már nem olyan elutasító

2018.02.26. 13:13

A hódmezővásárhelyi hatalmas ellenzéki győzelem tanulságait elemezte hétfő kora délutáni sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke a Gyurcsányinfónak keresztelt eseményen azt az összefogás-ügyi bejelentést tette, hogy megbízta Molnár Csaba alelnököt, hogy

kezdeményezzen hivatalos tárgyalást az LMP-vel, minél több körzetben lépjünk fel a Fidesszel szemben közösen. A DK kész kölcsönös visszalépésekre.

Ennek előzménye, hogy az LMP tárgyalást kezdeményezett az MSZP-vel és - figyelem! - a Jobbikkal a koordinációról. A hír kikerült az Mno.hu-ra, de az Indexnek megerősítették az LMP-ből, hogy Szél Bernadett a kölcsönös visszalépésekről egyeztetne. Az LMP viszont nem hívta a tárgyalóasztalhoz Gyurcsányékat. Gyurcsány márpedig érthetően szeretne ott lenni.

Gyurcsány azt mondta, hogy a DK kész visszalépni, hogy csak egy demokratikus ellenzéki jelölt legyen. A Demokratikus Koalíció és az MSZP már nagyon korán felismerte, hogy ha mindenütt csak egy jelöltet indítanak, akkor nagyobb az esély a választáson. A DK ezért a 106 egyéni körzetből csak 46 helyen indít jelöltet, hogy elkerüljék a versengést az ellenzéken belül. Most ezt folytatnák az LMP-vel és akár más demokratikus párttal is.

Gyurcsány dodonai válasza a Jobbikról

A Gyurcsányinfó talán legérdekesebb része volt, hogy mi Gyurcsány álláspontja a Jobbikról. Hiszen a DK eddig kategorikusan elutasított minden együttműködést Vona Gáborékkal. Gyurcsány Ferenc azt mondta: a DK elnökeként azt most sem tartja elképzelhetőnek, hogy a Jobbikkal együttműködjenek. Szerinte ez pártja sok támogatóját elriasztaná a DK-tól.

Arra a kérdésre, hogy ki meri-e jelenti, hogy soha semmilyen együttműködést nem folytatnak a Jobbikkal, Gyurcsány dodonai választ adott. Ez röviden összefoglalva így hangzik:

vannak olyan kérdések a magánéletben és a politikában, amelyekre nem lehet igennel és nemmel válaszolni.

Gyurcsánynak elentős fenntartásai vannak, azzal, amit a Jobbik képviselt és képvisel. "Meghallgatjuk a választóinkat, de álláspontunk nem változott: sem formális, sem informális együttműködést nem tartok elképzelhetőnek. Hogy ez megváltozhat-e, azt nem tudom."

Ez jeelntős elmozdulás a DK korábbi álláspontjához képest.