Lázár a 23., Rogán csak a 26. a Fidesz listáján

2018.02.28. 21:32

:Hétfőn fogadta el a Fidesz országos választmánya a párt országos listáját. Ez alapján osztják ki majd a parlamenti mandátumokat a választási eredmény alapján.

A listáról eddig csak részleteket tudtunk, az Atv.hu szerezte meg és ismertette a lista elejét. A teljes listát viszont csak szerda este hozta nyilvánosságra a Fidesz a honlapján.

A választási listán szereplő sorrend azért érdekes, mert minden pártban ez elég jól tükrözi az adott politikusok súlyát, erejét. Ha például valakit nagyon hátra sorolnak, és minimális esélye marad a listáról parlamentbe jutni, csökkenő befolyásról árulkodik.

A Fidesz listáját is érdemes tehát ezzel a szemmel átnézni. Itt lehet böngészni.

Az első tíz nevet már ismertük, Orbán Viktor után a KDNP elnöke, Semjén Zsolt következett, majd Kövér László házelnök, illetve fideszes választmányi elnök. Őket a párt alelnökei, illetve a szövetséges szervezetek vezetői követik. Ezután következnek csak a miniszterek. (Kivéve Balog Zoltánt, aki a Fidesz pártalapítványának vezetőjeként a 9. helyet kapta.)

A miniszterek sorát Lázár János nyitja, aki állítólag annyira az egyéni győzelemre gyúr, hogy nem is akart felkerülni a listára. Ő a 23. a sorban. Olyanok is megelőzik ugyanakkor, mint Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, Mátrai Márta háznagy, a külügyi szakpolitikus Németh Zsolt, iletve Bajkai István, aki Orbán Viktor családját többször képviselte ügyvédként.

Lázárt Kósa Lajos és Szijjártó Péter követi, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal, aki Orbán Viktor kampányát irányítja csak a 26. a listán.

Érdemes egy pillantást vetni a hátsó szekcióra is, ugyanis jó néhány ismert politikus került annyira hátra, hogy feltehetően búcsúzik is a parlamenttől. Ilyen például Répássy Róbert (144.) és Budai Gyula (146.), ők egyéniben sem indulnak.

Nem lehet egyelőre megmondani, hány jelölt kerül be listáról, ez függ a Fidesz listás eredményétől, illetve attól, hogy kiknek sikerül egyéni körzetben nyerniük. (Aki egyéniben nyer, onnan kerül parlamentbe, a lista pedig ugrik a következő névre.)

Az előzetes számítások alapján 70 körül lehet a határ. Az Atv.hu szerint a 72. helyetől kell egy politikusnak nagyon izgulni. Ez azt jelenti, hogy például Révész Máriusz, Halász János vagy L. Simon László aggódhat, hogy bekreül-e. Hende Csaba volt honvédelmi miniszternek pedig nagyon kell küzdenie az egyéni mandátumért, mert a 76. hely szintén nem a biztos befutó helyek egyike.

Az első 100 helyen néhány olyan politikus is szerepel, akik jelenleg nem országgyűlési képviselők, és egyéni jelöltként sem indulnak a választáson, így például KDNP-s színekben Juhász Hajnalka (39.), illetve Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára (64.), Héjj Dávid miniszterelnöki biztos (65.) és Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke (71.).

A médiában sokat szereplő Hollik Istvánnak pedig nagyjából csak az egyéni győzelemmel van esélye parlamentbe jutni, ő ugyanis a listán a 132. 

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

 Az első 30 név a listán:

 1. Orbán Viktor
 2. Semjén Zsolt
 3. Kövér László
 4. Novák Katalin
 5. Varga Mihály
 6. Gulyás Gergely
 7. Kubatov Gábor
 8. Németh Szilárd
 9. Balog Zoltán
 10. Harrach Péter
 11. Lezsák Sándor
 12. Jakab István
 13. Győrffy Balázs
 14. Turi-Kovács Béla
 15. Szatmáry Kristóf
 16. Böröcz László
 17. Farkas Flórián
 18. Mátrai Márta
 19. Németh Zsolt
 20. Bajkai István
 21. Fónagy János
 22. Latorcai János
 23. Lázár János
 24. Kósa Lajos
 25. Szijjártó Péter
 26. Rogán Antal
 27. Fazekas Sándor
 28. Simicskó István
 29. Seszták Miklós
 30. Süli János