Orbán a Jobbikban csalódott rasszista szavazókat csábítgatja

28516443 10155996819361093 4387610982841407788 o
2018.03.02. 14:34 Módosítva: 2018.03.02. 15:18

A miniszterelnök csütörtökön Miskolcon kampányolt a két helyi fideszes jelölt mellett, és a kormány migrációellenes politikája kapcsán utalt az országon belüli bevándorlással kapcsolatos negatív miskolci tapasztalatokra. Nem mondta ki, hogy a cigányokra gondol, de a leírása semmilyen más társadalmi csoportra nem értelmezhető. Pénteken Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője megerősítette, hogy Orbán az Avas-lakótelep ügyéről beszélt, amikor ezt mondta:

"Én nem akarok erről hosszan beszélni, mert szerintem Miskolcon nem kell erről sokat beszélni, ugyanis Miskolcon az emberek tudják, hogy mi az a bevándorlás. Volt itt, amikor ebbe a városba a városon kívülről tömegesen bevándoroltak. Látták, mi lett belőle.(...) Ezek az emberek, akik ide bejöttek, Magyarország területéről jöttek be."

Orbán tehát a Gyurcsány-kormány szociális lakástámogatási programjára, a Fészakrakóra utalt. A 2005-ben indult program kiskapuit kihasználva csaló ügyvédek az állami támogatást lefölözve mintegy 170 családot költöztettek az Avas-lakótelep olcsó panellakásaiba. A falvakból érkező, túlnyomórészt roma, telepi vagy falusi mélyszegény családok érkezését óriási ellenállás övezte. A felhalmozódó rezsihátralék miatt később valamennyiüket kilakoltatták. Az ügyből büntetőper lett, 2012-ben a Jobbik és a romák tartottak egyidőben rendezvényt az elmérgesedett helyzet elleni tiltakozásul, erről itt nézheti meg videónkat.

Orsós János pedagógus, iskolaalapító úgy véli, nem véletlenszerű elszólásról van szó, ami suta, és ezért elnézést lehetne miatta kérni. Szerinte

Orbán a cigányság elleni uszítással a Jobbikból kiábrándult szélsőséges választókat szólította most meg.

"Száz éve élünk itt. Hadd gondoljam magam magyarnak, és hadd gondoljam, hogy aljas húzás, hogy a miniszterelnök migránskontextusba helyezi a cigányokat, mintha mi is migránsok, Soros Györgyök lennénk" – mondta az Indexnek.

Setét Jenő, az Ide Tartozunk egyesület vezetője arcpirítónak nevezte, hogy "egy politikus, aki Felcsút-Székesfehérvár tengelyről migrált fel a fővárosba", miniszterelnökként a roma szavazók ellen uszít. Mint mondta, Orbán nem először helyezi a migránsokat és a romákat egy platformra, és biztos benne, hogy

a miniszterelnök célja a romák kirekesztése a nemzet fogalmából.

"Orbán Viktornak nincs több joga magyarnak vallani magát, mint nekem. Én Borsodból, ő Fejérből jött fel Pestre. Ne uszítson, mert ez emberileg és államférfiként is megengedhetetlen, nem lehet egy etnikai csoportot kampányeszközként használni, direkt vagy indirekt módon ellene uszítani" – nyilatkozta kérdésünkre.

Váradi Gábor, a miskolci cigány kisebbségi önkormányzat vezetője a Hvg.hu-nak kijelentette, hogy a miskolci cigányok nevében elvárja, hogy a miniszterelnök kérjen bocsánatot.

"Mélységesen fel vagyok háborodva, hogy Magyarország miniszterelnöke migránsnak nevezi, és ilyen módon stigmatizálja a magyar cigányságot. (...) Minden a szavakkal kezdődik. Aztán ne legyünk meglepve, ha fizikai támadások, atrocitások is érik ez után a romákat" – mondta.

"A Magyarországon élő cigányokat migránsoknak, bevándorlóknak nevezni nem csak szimplán rasszista bukóság,

hanem olyan hazug propaganda, amely ellen minden józanul gondolkodó embernek fel kell emelnie a szavát!" Ezt a Romnet főszerkesztője, Hidvégi-B. Attila írta, párhuzamba állítva Orbán kijelentését a miskolci romák elüldözésével, az átadásra váró új diósgyőri stadion miatt. A létesítményt tegnap Orbán Viktor is meglátogatotta.

A Roma Sajtóközpont nyílt levélben kéri Orbánt, hogy tartózkodjon a cigányellenes kijelentésektől. Azt írják, Orbán annak a 800 ezer roma magyarnak is a miniszterelnöke, akik ugyanúgy sok száz éve érkeztek Magyarországra, mint a „magyarnak” tekintett, etnikailag és kulturális nagyon heterogén háttérű lakosság túlnyomó többsége, köztük Orbán ősei is.

Azt írják, Orbánnak azért sem érdemes a cigányok ellen hangolni a közvéleményt, mert a szavazóköri eredményeken alapuló becslésük alapján

tízből hat roma a Fideszre szavazna, és a Fidesz minden nyolcadik potenciális szavazója cigány.

Az RSK arra is figyelmeztet, hogy cigány szavazókat jórészt éppen az tartja Orbán mellett, hogy a Jobbikban egy rájuk veszélyes, fajgyűlölő politikai erőt látnak.