Konrád, Tivadar
5 °C
22 °C

Itt a kormány új fegyvere: a laktanyázás

2018.03.04. 16:22 Módosítva: 2018.03.04. 18:37

Negyven nappal a választások előtt alaposan összezavarta a Fidesz kommunikációját a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson elszenvedett vereség. Bayer Zsolt ébresztőt fújt, a Pesti Srácok seggre esésről és rohadt nagy sallerről írt, a CÖF pedig elkezdett megszervezni egy újabb Békemenetet

Többen azt feltételezték, hogy a kormány most lejjebb tekeri a sorosozást, és pozitív üzenetekre, sikerpropagandára vált, aminek voltak is jelei. Hamar kiderült aztán, hogy a politikai érdek azt diktálja, hogy a kormánypárt szavazótáborát leginkább migránsozós és sorosozós rémisztgetéssel lehet továbbra is egyben tartani és mobilizálni. Ezt a legtalálóbban talán a Pesti Srácok főszerkesztő-helyettese fogalmazta meg. Szarvas Szilveszter szerint "a hódmezővásárhelyi vereség nem a Fidesz Sztálingrádja, hanem a Fidesz Pearl Harborje", mármint abban az értelemben, hogy most indul a korlátlan hadviselés.

Ez látható most a hétvégén kifejlődött laktanyázásban.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szombaton a XXII. kerületi Hunyadi-laktanya elé állva mondta azt, hogy 

Karácsony Gergely korábban arra tett javaslatot: a kötelező kvóta elfogadása után nyissák meg a használaton kívüli laktanyákat a migránsoknak.

Ez volt a felütés, aztán azóta csak kapkodjuk a fejünket

  • Vasárnap Simicskó István honvédelmi miniszter biztosított mindenkit arról, hogy amíg nemzeti kormány van, nem lesznek betelepítések laktanyákba.
  • Orbán Viktor Bicskén azt mondta: ha nem a bevándorlás ellen harcoló Fidesz-KDNP alakít kormányt, akkor a bicskei menekülttábort is újra meg fogják nyitni.  
  • Deutsch Tamás Egerbe ment, és a 20 éves üresen álló Dobó laktanya előtt azt mondta: eljött az igazság órája, íme itt a Soros-terv, Karácsony Gergelynek és az általa vezetett ellenzéki összefogásnak "programszerűen, írásban megfogalmazott szándéka, hogy a használaton kívüli laktanyákat uniós forrásból felújítsák és megnyissák a menekültek előtt".
  • Deutsch mellett Nyitrai Zsolt, a körzet országgyűlési képviselője állt, aki arról beszélt, hogy a környékbeliek nem kérnek a migránsokból, biztonságot és nyugalmat akarnak. 
Deutsch Tamás és Nyitrai Zsolt Egerben, a Dobó István laktanya előtt
Deutsch Tamás és Nyitrai Zsolt Egerben, a Dobó István laktanya előtt
Fotó: fidesz.hu

Azért is jó téma ez, mert az összes megyében van laktanya, de ezek közül csak tíz működik. A többivel bármi lehet, ha Soros győz és jönnek a migránsok. 

Mikor is mondta korábban ezt Karácsony Gergely? Próbáltunk utánanézni, és nagy nehezen megtaláltuk:

Két és fél évvel ezelőtt.

Akkor már látható volt, hogy nagyon nagy gondot fog jelenteni az országba tömegesen érkező menekültek elhelyezése. Ebben a valódi válsághelyzetben hangzott el az a javaslat 2015 júniusában a Párbeszéd Magyarország részéről, hogy EU-s forrásokból újítsák fel és azonnal nyissák meg a használaton kívüli laktanyákat, azokban helyezzék el a menekülteket. Ezt akkor Szabó Tímea azért javasolta, mert a kétszáz százalékos kapacitáson működő, túlterhelt debreceni menekülttáborban zavargások törtek ki.  

Volt tehát egy helyzet, amelyet akkor a kormánynak meg kellett oldania, és ehhez az ellenzék javaslatokat tett. A kormány dolgozott is a megoldáson: újranyitott menekülttáborokat, üres szociális otthonokban helyezett el embereket és ebben az időben cseh kölcsönsátrakat akart beszerezni. Ekkor szólította fel a PM arra, hogy az üresen álló laktanyák felújítása és megnyitása lenne az emberséges megoldás a “sátorgettókba” zárás helyett.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor erre azt válaszolta: ha felépül a határzár, nem lesz szükség a jelenlegi volumenű menekülttábor-kapacitásra. A sátorépítést azzal indokolta, hogy a Magyarországon tartózkodókat emberhez méltó körülmények között helyezzék el, azaz abban az időben a kormány is azon dolgozott, hogy valahogy elhelyezze az érkező embereket. 

A két és fél után feléledő laktanyázásról Karácsony Gergely a Facebook-oldalán most ezt írta: 

Orbán Viktor egyszer azt mondta, hogy azt nézzük amit tesz, ne azt amit mond. 2015-ös menekültválság idején a kormány szociális intézményekben helyezte el a menekülteket. Mi akkor azt javasoltuk, hogy az üres laktanyákat használják erre. Ebben nagy különbség nincs. Abban viszont igen, hogy akkor és azóta is csak folyamatosan HAZUDNAK!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!