Az MSZP-elnök a legesélyesebb ellenzéki a kerületében, de messze van a Fidesztől

2018.03.05. 06:59 Módosítva: 2018.03.26. 14:46
Molnár Gyula egyértelműen több szavazatot kapna a választókerületében, mint a többi ellenzéki jelölt. Ám ha a többiek visszalépnének, akkor sem tudná legyőzni a Fideszt. A Közös Ország Mozgalom választókerületi kutatása az Indexen.

Budapest 18. választókerületét, a XI. kerület egy részét és a XXII. kerületet lefedő körzetet is felmérette a Közös Ország Mozgalom, amely közvélemény-kutatásokkal kívánja segíteni a választókat és a politikusokat legesélyesebb ellenzéki jelöltek feltérképezésében.

A főváros 18. választókerülete azért is érdekes, mert ez Molnár Gyula MSZP-elnök körzete, vagyis külön szimbolikus, hogy az egyik nagy ellenzéki párt elnöke hogyan szerepel.

A kutatásból kiderült, hogy nagyon is lehet Molnár Gyula kerületének nevezni a körzetet, ugyanis messze ő a legesélyesebb ellenzéki jelölt. Ám ha visszalépések sorozata következne, akkor sem biztos, hogy le tudná győzni fideszes ellenfelét, Németh Zsoltot.

Nézzük is a számokat, amelyek értelmezéséhez figyelembe kell vennünk, hogy mint a többi körzetnél, az adatfelvétel itt is február 1. és február 19. között történt. Vagyis még a hódmezővásárhelyi időközi választás előtt, amely a meglepő ellenzéki győzelem miatt elvileg növelhette az ellenzéki szavazók átszavazási hajlandóságát.

KOM 118 kombik (1)

A kutatásból, amelyet Závecz Research készített, a következő eredmény jött ki, ha minden jelölt elindul:

  1. Németh Zsolt (Fidesz-KDNP) 42%
  2. Molnár Gyula (MSZP–Párbeszéd) 26%
  3. Staudt Gábor (Jobbik) 12%
  4. Hajdu Nóra (Együtt) 8%
  5. Pitz Dániel (LMP) 9%
  6. Orosz Anna (Momentum) 4%

Látható, hogy ha február első felében rendezik a választást, a Fidesz régi motorosa, Németh Zsolt 42 százalékkal simán megnyeri. Pedig eszerint az ellenzéki szavazók közel 60 százalékos többségben vannak.

A legesélyesebb ellenzéki egyértelműen Molnár Gyula, a többi ellenzéki jelölt nagyon (a hibahatárt jóval meghaladóan) le van maradva mögötte. A Jobbik jelöltje lenne a bronzérmes, és figyelemre méltó, hogy Hajdu Nóra az Együtt országos átlagán messze felül teljesítene, az LMP-t bőven hibahatáron belül megközelíti, a Momentumot pedig simán megelőzné.

Érdemes visszanézni a 2014-es parlamenti választások adatait. Akkor is a Fidesz–KDNP nyert a körzetben, 41,6 százalékos eredménnyel, míg a baloldali összefogás (MSZP-DK-Együtt-PM-MLP) nevében induló Somfai Ágnes 36,9 százalékot kapott. Vagyis összeadva pár százalékkal többet, mint amennyit Molnár Gyula és Hajdu Nóra kapna. Cserébe az LMP és az újonnan induló Momentum nyert szavazatokat.

De mi a helyzet visszalépések esetén?

A nagy kérdés, amire a Közös Ország Mozgalom keresi a választ, hogy visszalépések esetén összeadódnak-e az ellenzéki szavazatok, és sikerülhet-e így legyőzni a Fideszt. A válasz röviden: automatikusan nem adódnak össze a szavazatok, de ha a balos pártok visszalépnek, Molnár Gyula juthat a legközelebb a Fideszhez.

A felmérés szerint ha csak egy komolyan vehető ellenzéki jelölt maradna a Fidesszel szemben (a kapupártok kamujelöltjeivel ne törődjünk, a felmérésben sem törődtek), akkor

Molnár Gyula 57-43-ra kapna ki Németh Zsolttól.

Ez biztos Fidesz-győzelem egyik oldalról nézve, másik oldalról viszont már nincs fényévekre (13 százalékpont a hátrány) lemaradva az ellenzéki jelölt. Nézőpont kérdése.

A kutatásból mindenesetre kiderül, hogy a Jobbik, az Együtt, pláne az LMP és a Momentum jelöltje sem tudna ilyen közel kerülni a Fideszhez.

És akkor mi lesz?

Múlt héten tartották a vitát az ellenzéki jelöltek között, ahol nem mutatkozott nagy elszántság a visszalépésekre. A Momentum jelöltje szerint ők akkor lépnek vissza, ha valahol van egy egyértelműen esélyes jelölt (itt ezek szerint van), és minden más támogatja (aligha).

Az LMP és a Jobbik jelöltje gyakorlatilag kizárta a visszalépést, az Együtt jelöltje pedig azt mondta: „Szükség van koordinációra, de ezt ne két párt döntse el papírlapok mellett, a legnagyobb esélyes mögé kell beállni.” Kérdés, az Együtt visszalép-e az adatok ismeretében.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Itt találja részletesen

A Közös Ország Mozgalom kutatásának adatfelvétele 2018. január 31. és február 14. között zajlott le, 1000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja.