Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Újra előzetesbe került Czeglédy Csaba

2018.03.05. 15:52 Módosítva: 2018.04.04. 13:18

Harminc napra újra előzetes letartóztatásba került Czeglédy Csaba, írja a hvg.hu a férfihez közelálló forrásra hivatkozva. Azóta felkerült a Szegedi Járásbíróság honlapjára is a döntés, ami ellen Czeglédy ügyvédei fellebbeznek.

Viszont ezzel a független képviselőjelöltként induló Czeglédy gyakorlatilag nem tud érdemben részt venni a kampányban, vagy a választáson, írja a hvg.hu. Az előzetes letartóztatás április 5-ig tart. Czeglédy a helyszínen azt mondta, a jogállamiság eltiprásának tartja a döntést. 

A tárgyalás helyszínén Gyurcsány Ferenc is ott volt, aki saját őszödi beszédét idézve védte egykori ügyvédjét.

A szombathelyi ügyvédet, vállalkozót, médiatulajdonost és az MSZP önkormányzati képviselőjét tavaly nyáron tartóztatták le, mert őt és "társait" az általa üzemeltetett diákmunka-közvetítő céggel kapcsolatban az ügyészség költségvetési csalással gyanúsította, ami azóta kiegészült bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanújává.

Czeglédy az elmúlt évtizedben számos esetben jelent meg a jelenlegi ellenzéki politika vaskos figurájaként, pereket vitt és nem utolsó sorban Gyurcsány Ferenc és felesége vállalkozásainak is folyamatos ügyvédi munkát végzett. Az ezek után nem volt meglepő, hogy az MSZP Czeglédyt Vas megyében, az 1. számú egyéni választókerületben, Szombathelyen indítaná jelöltként, és nyilvántartásba vétele a múlt csütörtökön jogerőssé is vált.

Jelöltként Czeglédyt védené a mentelmi jog, mint mindenkit, aki képviselőjelöltté válik egy választási kampányban. A mentelmi jog értelmében ellene ebben az időszakban nem indítható eljárás, az zajló eljárást pedig a kampányidőszakra fel kell függeszteni, és a törvény szerint Czeglédyt a hatóságnak szabadlábra kellett helyeznie.

A főügyészség indítványa szerint azonban a képviselőjelöltként szerzett mentelmi jog, amely miatt az előzetes letartóztatást meg kellett szüntetni, nem eredményezett változást azokban a körülményekben, amelyek az előzetes letartóztatást indokolják. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azonban a legfőbb ügyész indítványára a múlt pénteki ülésén úgy döntött, hogy az MSZP-s politikust mégsem illeti meg a mentelmi jog, és még aznap felfüggesztette a mentelmi jogát. Az ülésen 4-en szavaztak a felfüggesztésre, 2-en ellene.

Ezután döntött a Szegedi Járásbíróság az újabb előzetesről, mint írták, az NVB döntésével megszűnt az eljárás folytatásának akadálya.