Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Kilenc helyen nem jött össze az 500 aláírás a Momentumnak

2018.03.05. 18:13 Módosítva: 2018-04-04 13:18:06

A Momentum hétfőn leadta a Nemzeti Választási Irodánál a párt országos listáját. A listát Fekete-Győr András, a Momentum elnöke vezeti, utána a további elnökségi tagok, majd az egyéni választókerületi jelöltek következnek.

Az elnök, Fekete-Győr András azt is közölte, hogy a párt 97 jelöltje adta le a szükséges több, mint 500 aláírást a választási irodákban - összesen 62 295 ajánlást gyűjtött a párt. "Ezzel a Momentum jelöltjei a választókerületek több, mint 90 százalékában ott vannak, hogy olyan új politikai generációt képviseljenek, akik az emberekért, és nem önmagukért dolgoznak" - közölte a párt.

Vagyis a 106-ból kilenc helyen biztosan nem lesz az egyéni szavazólapon momentumos jelölt.

A választási adatok szerint a következő helyeken bukott el az ajánlásgyűjtésnél a Momentum: Gyöngyös, Mezőkövesd, Tiszaújváros, Balassagyarmat, Sárbogárd, Esztergom, Mohács, Barcs, Mosonmagyaróvár.

Fekete-Győr a dolgot azzal szépítette, hogy "a Momentum az első olyan párt, akinek egy évvel az indulása után sikerült ennyi jelöltet állítania. 2006-ban a Jobbik már 3 éve működött pártként, de a MIÉP-pel szövetségben sem tudott értelmezhető eredményt felmutatni a választásokon. 2010-ban az egy évvel korábban alakult LMP alig több, mint a választókerületek felében tudott jelöltet állítani. A magyar politika történetében még semelyik párt nem tudott hasonló eredményt elérni egy év alatt."

momentum
Fotó: Bécser Vera / Momentum

Fekete-Győr András célzott arra, hogy lehetnek még visszalépések. Minden "nem fideszes választópolgár arra kért minket, hogy segítsük elő a kormányváltást április 8-án. Ezért a Momentum elnöksége március 11-ére egy Jelölti Kongresszust hív össze, ahol megvitatják, hogy mit tegyenek a választókerületekben".

A választók az elnök szerint azt is jelezték, hogy "vérfrissítés kell a politikába – nem lehet, hogy 10–20 éve ugyanazokat az embereket kell néznünk a parlamentben. Szükség van a 21. századot értő, a jövőbe tekinteni képes fiatalokra a politikában."

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?