Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A jobbikosok ötöde átszavaz a balos jelöltre, ha az az erősebb

j
2018.03.06. 07:14
Január és február között valamennyit nőtt a kormányváltásra és a Fidesz leváltására vágyók aránya, az előbbiek így már relatív többségben vannak, az utóbbiak viszont továbbra is kisebbségben. Úgy tűnik, a pártnélküliek negyede aktivizálódik, ha kiderül az esélyes jelöltek kiléte, és többnyire valamelyik ellenzéki erő mellett sorakozik fel. A Závecz Resarchcsel közös új kutatásunkban vizsgáltuk az átszavazási hajlandóságot is: minden ötödik Jobbik-szavazó átszavazna egy erősebb MSZP-s vagy DK-s jelöltre, még akkor is, ha jobbikos is indul. Hasonlóképpen, minden negyedik baloldali, középen lévő ellenzéki szavazó otthagyná a saját eredeti kedvencét, és átpártolna egy nyerésre esélyes jobbikos jelölthöz.

Ahogy januárban, februárban is megmértük a Závecz Research segítségével országos reprezentatív mintán, hogy a magyarok mennyire szeretnének kormányváltást. Ezúttal azt is megvizsgáltuk, hogy a voksaikat amúgy szétaprózó ellenzéki magyarok mennyire hajlandóak a kormányváltás érdekében saját kedvenc jelöltjüktől eltérő jelöltre szavazni, ha tudják, hogy az a másik a legerősebb jelölt az ellenzékiek közül.

Fontos tudni, hogy az adatfelvételünk még a hódmezővásárhelyi választás előtt történt, tehát elképzelhető, hogy az ellenzéki meglepetésgyőzelem befolyásolhatta a szavazókat, és még többen gondolkoznak az átszavazásban.

Honnan tudjuk mindezt?

A felmérés 1000 fős országos reprezentatív mintán, személyes megkérdezéssel készült, a maximális hibanagyság +/- 3 százalékos. A Závecz Research rendszeresen készít közvélemény-kutatásokat az Index megbízásából. Ez a mostani adatfelvétel 2018. február közepén zajlott.

Az ellenzék sikerének ugyanis záloga lehet, ha valamilyen módon együttműködnek, de a választópolgárok lehetőségei között szerepel az is, ha a legerősebb jelöltre szavaznak. Ezt a helyzetet próbáltuk szimulálni két kérdéssel. Az egyikben azt kérdeztük, hogy

Ha a közvélemény-kutatások azt mutatnák, hogy itt az Ön választókerületében a Jobbik egyéni jelöltje a legesélyesebb arra, hogy legyőzze a Fidesz képviselőjelöltjét, akkor Ön hogyan döntene?

Itt arra voltunk kíváncsiak, hogy miként reagálnak ebben a szituációban a többi ellenzéki párt szavazói és a bizonytalanok. 

A másik kérdéssel a baloldali jelöltre való átszavazást vizsgáltuk. 

Ha a közvélemény-kutatások azt mutatnák, hogy itt az Ön választókerületében egy baloldali jelölt (pl. az MSZP-Párbeszéd vagy a DK jelöltje) a legesélyesebb arra, hogy legyőzze a Fidesz képviselőjelöltjét, akkor Ön hogyan döntene?

Ha a Jobbik jelöltje a legerősebb, akkor a többi ellenzéki párt támogatóinak egynegyede (pontosan 26 százaléka) átszavaz, és 57%-uk marad a saját jelöltje mellett. Az MSZP hívei a legkevésbé Jobbik felé pártolók (15 százalékuk), a DK-sokban és az LMP-sekben nagyobb a Jobbik felé fordulás (31% és 28%), ha jelöltjéről kiderül, hogy neki van legnagyobb sansza legyőzni a Fidesz jelöltjét.

A pártnélküliek is aktivizálódnak

A párt nélküli választók 21 százaléka a Jobbik egyéni jelöltje mellett aktivizálódik, ha világossá válik számára, hogy a jobbikos a legerősebb ellenzéki jelölt. A korábban nem aktív szavazópolgárok egynegyedét a Jobbik-jelölt esélyessége valamely más ellenzéki párthoz viszi, 13 százalék ilyenkor a Fidesz mögé sorakozna fel.

Ha a közvélemény-kutatások azt mutatnák, hogy a fideszes jelöltet egy baloldali (MSZP-Párbeszédes vagy DK-s) személy tudná legyőzni a választáson, akkor a Jobbik híveinek 19 százaléka odaadná a szavazatát.

Az MSZP és a Párbeszéd hívei, valamint a DK-sok értelemszerűen szinte teljes mértékben odaadnák voksukat a baloldali jelöltre, csak kis hányaduk (5-6 százalékuk) nem tenné ezt szívesen, ha nem a saját pártjának jelöltjére szavazhat (például DK-sként MSZP-sre kellene, vagy fordítva). Az LMP-seknek nagyjából háromtizede hagyná ott a nagyobb győzelmi esélyekkel rendelkező baloldali jelöltért a saját pártját. A pártnélküliek 26 százalékát mozdítaná meg, ha tudomására jutna, hogy baloldali jelölt verheti meg a Fidesz színeiben induló politikust.

Kormányváltást akarnak, de nem hisznek benne

És akkor újra megnéztük, mennyire vágynak a magyarok a kormányváltásra, és az derült ki, hogy minimálisan ugyan, de a kormányváltók aránya egy hónap alatt 40-ről 43 százalékra emelkedett. 

Abban nem volt változás, hogy a Fidesz táborának elsöprő többsége, 96 százaléka szeretné, ha minden maradna a régiben, az ellenzéki pártok támogatói között pedig sokan (88 és 97 százalék közötti arányban) vannak a kormány távozását akarók. Habár az egyes pártok szavazóinak véleménye keveset módosult egy hónap alatt, a pártnélkülieké nagyobb mértékben változott. Többségüknek ugyan most sincsen véleménye a kormányváltás kérdésében (55, illetve 52%), de a

pártnélküliek között egyértelműen emelkedett a kormány elküldését szorgalmazók aránya

 (30-ról 37 százalékra), és némileg a csökkent a Fideszt leváltani kívánók aránya is (15-ről 11 százalékra). 

A választók továbbra is inkább azt gondolják, hogy a kormánypártot nem lehet leváltani, januárban 47, most 46 százaléknak volt ez a véleménye. A Fidesz legyőzését egy hónapja 33, ezúttal 35 százalék tartotta elképzelhetőnek. 

Csak úgy, mint egy hónappal ezelőtt, a kormány maradását szorgalmazók töretlenül optimisták: 83 százalékuk bízik abban, hogy nem győzhető le a Fidesz, és csak 12 százalék gondolja, hogy erre van esély (egy hónapja ugyanekkora arányok voltak: 82-11).

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet akár erről a cikkünkről is.

(Címlap és borítókép illlusztráció: szarvas / Index)