Orbán minden háztartásnak ígért 12 ezer forintot

2018.03.07. 14:13 Módosítva: 2018.03.07. 14:56

„A mai napon a kormány két fontos kérdésről tárgyalt, két fontos döntést hozott" – kezdi Orbán Viktor a szerdai Facebook-videóját, amiben óriási pénzesőt jelentett be.

  1. A kormány minden háztartásnak ad 12 ezer forintot. Ezt a rezsin keresztül, a háztartások gázszámláján fogják jóváírni. „Téli rezsicsökkentésről döntöttünk" – mondja a miniszterelnök. Szerinte erre azért van szükség, mert az elmúlt hetekben rendkívül hideg volt a tél, és megnőtt a családok gázszámlája. Ebből vállal át egyszeri 12 ezer forintot a kormány. Akik nem gázzal, hanem távfűtéssel fűtenek, azok támogatásának mikéntjét Kósa Lajos fogja kidolgozni az önkormányzatokkal. Akik pedig szénnel, vagy fával fűtenek, azok majd több szociális tűzifát vagy szenet kapnak.
  2. Újból kiküldenek tízezer forintot Erzsébet-utalványban a nyugdíjasoknak. A miniszterelnök azt állítja, hogy az Idősügyi Tanács kereste meg a kormányt. A tanács a jó gazdasági mutatók, a 4 százalékos növekedés miatt kérte azt, hogy a kabinet újból adjon pénzt a nyugdíjasoknak. „Megfontoltuk ezt a javaslatot és támogathatónak láttuk" – mondja Orbán.

Részletekről, időpontokról nem beszélt a miniszterelnök a másfél perces videóban.

A videó végén Orbán emlékeztet mindenkit, hogy „Magyarországon a nemzeti kormány volt az első, amely csökkentette a rezsit, emellett a politika mellett a jövőben is kitartunk”.

Egyébként Orbán Viktor nem mond igazat a rendkívüli hideggel kapcsolatban. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal éppen szerdán közölte az MTI-vel, hogy nem dőlt meg a 2005-ben mért abszolút gázfogyasztási rekord, de még a tavalyi fogyasztás is nagyobb volt az ideinél.