Még az adatvédelmi hatóság elnökének aláírását is meghamisította egy kamupárt

2018.03.07. 11:22 Módosítva: 2018.03.26. 13:19

Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda keddi adatai szerint majdnem 3000 egyéni választókerületi jelöltet tartanak nyilván. Vagyis választókerületenként átlagosan 28 egyéni jelölt lehet – bár az ajánlóívek ellenőrzése után még csökkenhet ez a szám.

De hogy lettek ezek a jelöltek jelöltek? A jelöltté váláshoz a választókerületben legalább 500 választópolgár érvényes ajánlását kellett benyújtaniuk. Országszerte több jel utal azonban arra, hogy ezeket az ajánlásokat, aláírásokat nem minden jelölt tisztességes módon szerezte.

  • A Jobbik orosházi választókerületi bizottsági delegáltjának lett gyanús, hogy adatokkal való visszaélés történhetett, mivel egyes pártok ajánlóíveinek átvizsgálásánál többnél is ugyanabban a sorrendben követték egymást ugyanazoknak a választásra jogosult polgároknak az adatai.
  • Egy pártaktivista 100 aláírást akart cserélni egy momentumossal Szigethalmon. A momentumos a dolgot visszautasította, videóra vette, és a párt feljelentést tett.
  • Kassai Dániel, az LMP pestszentlőrinci országgyűlési-képviselőjelöltje jelezte, hogy kiderült: összesen nyolc kamupárt élt vissza a nevével, aláírásával és személyes adataival. A pártok ívein ugyanis szerepelt az ajánlása, holott ő nem ajánlotta ezeket a jelölteket.
  • Hasonlóról számolt be az Együtt is. A párt mezőhegyesi tagja, Kovács István két pártnak adott be ajánlást a Békés megyei, Orosháza központú választókerületben, de a helyi választási bizottságtól kikért adatokból az derült ki, hogy a két párton kívül további 11 párt ívein is szerepel a neve, ezért feljelentést tesznek a rendőrségen és a NAIH-hoz fordulnak személyes adattól való visszaélés miatt.
  • Újpesten az egyik választási bizottsági delegált döbbenten fedezte fel saját nevét az Origó Párt ajánlóívén, amit elmondása szerint sosem írt alá. Az ügyben feljelentést tett – írt a jobbikos Alfahír kedd este.
  • És a legabszurdabb eset talán ugyanitt: a Hajrá Magyarország Párt ívén ráadásul felbukkant Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének neve is. Péterfalvi az Alfahírnek elmondta, hogy soha nem adta ajánlását ennek a pártnak.

Korábban részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a fideszes többségű törvényhozásnak köszönhetően segíti a szabályozás a kamupártok indulását, hiszen egy választó a 2014-es választás óta több jelöltet is ajánlhat, vagyis tetszőleges számú jelölt papírját írhatja alá. Ez utat nyitott annak, hogy a nyerészkedők egyszerűen lemásolják az ívekről az adatokat, és aláírásokat hamisítsanak. A törvény ugyanakkor azt is kimondja, hogy ez nemcsak a választási eljárás rendjének megsértése, hanem bűncselekmény is.

Bárki lekérheti, kiket ajánlott

A kamupártok kamujelöltjei csak úgy bukhatnak le, ha maga a választópolgár jár utána, kiket ajánlott. Ezt bárki megteheti. A következő a teendő:

  • A lakcíme szerint illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási irodától (jegyzőtől) érdeklődhet, hogy a leellenőrzött ajánlások között szerepelt-e olyan, amely az ön adatait tartalmazza.
  • A helyi választási iroda címét, elérhetőségeit mindenki megtalálhatja a www.valasztas.hu oldalon. Fontos, hogy nem feltétlenül az adott település szerinti polgármesteri hivatalban van a választási iroda székhelye. A választási honlapon bárki megnézheti, melyik választókerülethez tartozik.
  • A választási iroda a kérés alapján (személyesen, esetleg levélben lehet kérelmezni - érdemes telefonon rákérdezni) ad egy listát, hogy hány jelölt ívén szerepeltek az ön adatai és aláírása.
  • De mindenki csak a saját adatait kérheti le.
  • Ha esetleg olyan, ön számára teljesen ismeretlen párt jelöltjének az ívén is megtalálták a nevét, amelyet ön nem ajánlott, büntető feljelentést tehet. Ez ugyanis bűncselekmény.

Ha ezt megteszi, sok nevesincs jelölt ívén megtalálta a nevét, és erről beszámolna, megköszönjük, ha jelzi nekünk ezen a címen.