Öt Bogdán indul egymás ellen Zalában

DBELO20140416010
2018.03.07. 04:56

A Zala megye 2. egyéni választókerületében egy kosárcsapat kezdőjét ki lehetne állítani a szavazólapokra felkerülő Bogdánokból:

  • Bogdán László, az Európai Cigányok Demokratikus Pártjának jelöltje
  • Bogdán Norbert, az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt jelöltje
  • Bogdán Sándor, aki a Kell az Összefogás Pártot erősíti
  • Bogdán Szabolcs, a Családok Pártjából
  • és Bogdán Zoltán, aki a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja színeiben indul

Ami a vezetéknevükön kívül közös ezekben a jelöltekben, hogy

mindannyian erősen kamuszagú pártok jelöltjeinek tűnnek, és sem róluk, sem jelölőszervezeteikről nem sokat lehet tudni.

A gyanús névazonossággal kapcsolatban kerestük az illetékes választási irodát, hátha ők legalább egy elérhetőséget meg tudnak adni a Bogdánokhoz, de nem tudtak segíteni. Mindenesetre az, amit az 5 jelölőszervezetről tudunk (nem tudunk), önmagában is árulkodó:

1. Európai Cigányok Demokratikus Pártja

A bejegyzési határozaton kívül semmi, de semmi információt nem lehet róluk fellelni a Baranya megyei Kővágószőlősön alapított pártról. Ők országosan 24 jelölt állításával próbálkoztak, közülök kedd délutánig 7 ajánlásait dobta vissza a választási bizottság.

2. Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt

A nyírségi alapítású szervezet már a 2014-es választáson is indult, akkor az Átlátszó átvilágítása alapján a jelöltjeik kampányára kapott 1-1 millió forintokat transzparens gazdasági tevékenységet alig végző cégek nyelték le; hiányzó ajánlóíveik miatt pedig csak Somogy megyében 19 millió forintra bírságolták meg őket.

eurom

A párt sem honlappal, sem egyéb elérhetőséggel nem rendelkezik, de 74 egyéni jelöltet próbált meg állítani (többet sikertelenül)

3. Kell az Összefogás Párt (KÖSSZ)

A Bogdánok pártjai közül még a KÖSSZ tűnik a legkevésbé kamunak. Ahogy arról írtunk, ez a szervezet voltaképp a szcientológusok volt elnökének, Weith Katalinnak a pártja, mely nem kevesebb, mint 88 egyéni jelöltet tudott állítani, programot írt, meg úgy általában: valóban kampányol. Weith hosszasan kritizálja azokat, akik kamupártnak bélyegzik a szervezetet, mondván:

Hol van a demokráciára jellemző alulról jövő szerveződés ott, ahol a média eleve minden új pártot egységesen bűnszövetkezetnek, tagjait csaló bűnözőnek bélyegez, ahol az ismertség kulcsa a pénz, és ahol a beígért büntetés miatt csak milliárdosok alapíthatnának pártot?

Mivel a KÖSSZ az egyetlen a bogdánokat állító pártok közül, mely valódi elérhetőséggel rendelkezik, meg is kerestem Weith Katalint, hogy meséljen jelöltjükről, Bogdán Sándorról, de egyetlen csatornán sem kaptam választ.

4. Családok Pártja

A Családok Pártja (nem összekeverendő a legalább egy Facebook-oldallal rendelkező hódmezővásárhelyi alapítású Magyar Családok Pártjával!) szintén fantomszervezetnek tűnik, csak annyit udni róla, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértóra van bejegyezve, a megadott cím alapján vagy a helyi kisboltba, vagy a házasságkötő terembe. Ennek ellenére 77 jelölt számára gyűjtöttek aláírásokat.

Untitled-2
Fotó: Google Maps

5. Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja (MEDETE)

A pártról semmilyen információ nem lelhető fel azon kívül, hogy egy nyíregyházi lakótelepi lakásba van bejegyezve. Ez a szervezet is az ország 76 választókerületében gyűjtött ajánlásokat.

Ebben a körzetben nem kell kiadni a narancs riasztást

Zala megye 2. számú választókerületében (ami a megye keleti harmadát öleli fel, Keszthely központtal) 2014-ben 12 jelölt indult. A fideszes Manninger Jenő magabiztosan, 49,35 százalékkal győzött, a második a jobbikos Selmeczy Zsuzsanna 24,44, a harmadik a baloldali összefogás jelöltje, Szermek Zsolt Ottó volt 19,56 százalékkal, negyediknek pedig az LMP jelöltje, Németh Áron Csaba futott be 3,8 százalékkal. 2018-ben nem kevesebb, mint 20 szervezet próbálkozott jelöltállítással, ebből kedd délutánig 9-re bólintott rá a megyei választási bizottság. Manninger idén is megpróbálja megvédeni a mandátumát, riválisai viszont teljesen lecserélődtek. A jelöltek:

  • a DK-tól Kovács Viktória
  • a Jobbiktól Dr. Weller-Jakus Tamás
  • az Együtt színeiben Csontos Gábor
  • a Momentum jelöltje Elekes István
  • az LMP pedig Temesváry Tibort indítja

Az ellenzék tömbösödéséről egyelőre nincs hír (a szocialisták a tavaly decemberi megállapodás alapján léptek vissza Kovács javára), de az ellenzéki jelöltek esélyeit latolgató taktikaiszavazas.hu szerint a körzetben egy masszív váalsztási együttműködés esetén is Manninger lenne az abszolút esélyes.