Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öt Bogdán indul egymás ellen Zalában

DBELO20140416010
2018.03.07. 04:56

A Zala megye 2. egyéni választókerületében egy kosárcsapat kezdőjét ki lehetne állítani a szavazólapokra felkerülő Bogdánokból:

  • Bogdán László, az Európai Cigányok Demokratikus Pártjának jelöltje
  • Bogdán Norbert, az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt jelöltje
  • Bogdán Sándor, aki a Kell az Összefogás Pártot erősíti
  • Bogdán Szabolcs, a Családok Pártjából
  • és Bogdán Zoltán, aki a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja színeiben indul

Ami a vezetéknevükön kívül közös ezekben a jelöltekben, hogy

mindannyian erősen kamuszagú pártok jelöltjeinek tűnnek, és sem róluk, sem jelölőszervezeteikről nem sokat lehet tudni.

A gyanús névazonossággal kapcsolatban kerestük az illetékes választási irodát, hátha ők legalább egy elérhetőséget meg tudnak adni a Bogdánokhoz, de nem tudtak segíteni. Mindenesetre az, amit az 5 jelölőszervezetről tudunk (nem tudunk), önmagában is árulkodó:

1. Európai Cigányok Demokratikus Pártja

A bejegyzési határozaton kívül semmi, de semmi információt nem lehet róluk fellelni a Baranya megyei Kővágószőlősön alapított pártról. Ők országosan 24 jelölt állításával próbálkoztak, közülök kedd délutánig 7 ajánlásait dobta vissza a választási bizottság.

2. Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt

A nyírségi alapítású szervezet már a 2014-es választáson is indult, akkor az Átlátszó átvilágítása alapján a jelöltjeik kampányára kapott 1-1 millió forintokat transzparens gazdasági tevékenységet alig végző cégek nyelték le; hiányzó ajánlóíveik miatt pedig csak Somogy megyében 19 millió forintra bírságolták meg őket.

eurom

A párt sem honlappal, sem egyéb elérhetőséggel nem rendelkezik, de 74 egyéni jelöltet próbált meg állítani (többet sikertelenül)

3. Kell az Összefogás Párt (KÖSSZ)

A Bogdánok pártjai közül még a KÖSSZ tűnik a legkevésbé kamunak. Ahogy arról írtunk, ez a szervezet voltaképp a szcientológusok volt elnökének, Weith Katalinnak a pártja, mely nem kevesebb, mint 88 egyéni jelöltet tudott állítani, programot írt, meg úgy általában: valóban kampányol. Weith hosszasan kritizálja azokat, akik kamupártnak bélyegzik a szervezetet, mondván:

Hol van a demokráciára jellemző alulról jövő szerveződés ott, ahol a média eleve minden új pártot egységesen bűnszövetkezetnek, tagjait csaló bűnözőnek bélyegez, ahol az ismertség kulcsa a pénz, és ahol a beígért büntetés miatt csak milliárdosok alapíthatnának pártot?

Mivel a KÖSSZ az egyetlen a bogdánokat állító pártok közül, mely valódi elérhetőséggel rendelkezik, meg is kerestem Weith Katalint, hogy meséljen jelöltjükről, Bogdán Sándorról, de egyetlen csatornán sem kaptam választ.

4. Családok Pártja

A Családok Pártja (nem összekeverendő a legalább egy Facebook-oldallal rendelkező hódmezővásárhelyi alapítású Magyar Családok Pártjával!) szintén fantomszervezetnek tűnik, csak annyit udni róla, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértóra van bejegyezve, a megadott cím alapján vagy a helyi kisboltba, vagy a házasságkötő terembe. Ennek ellenére 77 jelölt számára gyűjtöttek aláírásokat.

Untitled-2
Fotó: Google Maps

5. Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja (MEDETE)

A pártról semmilyen információ nem lelhető fel azon kívül, hogy egy nyíregyházi lakótelepi lakásba van bejegyezve. Ez a szervezet is az ország 76 választókerületében gyűjtött ajánlásokat.

Ebben a körzetben nem kell kiadni a narancs riasztást

Zala megye 2. számú választókerületében (ami a megye keleti harmadát öleli fel, Keszthely központtal) 2014-ben 12 jelölt indult. A fideszes Manninger Jenő magabiztosan, 49,35 százalékkal győzött, a második a jobbikos Selmeczy Zsuzsanna 24,44, a harmadik a baloldali összefogás jelöltje, Szermek Zsolt Ottó volt 19,56 százalékkal, negyediknek pedig az LMP jelöltje, Németh Áron Csaba futott be 3,8 százalékkal. 2018-ben nem kevesebb, mint 20 szervezet próbálkozott jelöltállítással, ebből kedd délutánig 9-re bólintott rá a megyei választási bizottság. Manninger idén is megpróbálja megvédeni a mandátumát, riválisai viszont teljesen lecserélődtek. A jelöltek:

  • a DK-tól Kovács Viktória
  • a Jobbiktól Dr. Weller-Jakus Tamás
  • az Együtt színeiben Csontos Gábor
  • a Momentum jelöltje Elekes István
  • az LMP pedig Temesváry Tibort indítja

Az ellenzék tömbösödéséről egyelőre nincs hír (a szocialisták a tavaly decemberi megállapodás alapján léptek vissza Kovács javára), de az ellenzéki jelöltek esélyeit latolgató taktikaiszavazas.hu szerint a körzetben egy masszív váalsztási együttműködés esetén is Manninger lenne az abszolút esélyes.