Lázár János Facebookjáról eltűnt a bécsi videó

2018.03.07. 10:14

Lázár János tegnap posztolt egy videót a Facebookra arról, hogy Bécs már nem a régi, a migránsok miatt bizonyos területeken kosz, szegénység, rendezetlenség van. A miniszter kiment az osztrák fővárosba, ott beszélt a kamerába, és az egészből csináltak egy szomorú, sötét, lassú, zongoraszóval kísért videót.

Ezt a videót szerda délelőtt 10 óra körül leszedték a Facebookról.

Vagy legalábbis már nem elérhető. Lázár János nem sokkal később azt posztolta, a Facebook távolította el, és ezt szerinte sérti a szólásszabadságot.

Kérdés, hogy miért szedte le a Facebook a videót, de egy biztos: nem felsőbb utasításra, nem azért, hogy beleszóljon a magyar választási kampányba.

Egy olvasónk jelezte, hogy ő gyűlöletbeszéd miatt jelentette a tartalmat, vélhetően ezt elég sokan megtették, főleg, hogy a kisfilmről egyébként hírt adott az AP hírügynökség és a Welt is.

„A Facebook, ha sokan jelentenek egy adott tartalmat, akkor egyébként a hatályos magyar jogszabályoknak és az uniós irányelveknek megfelelően azt időlegesen elérhetetlenné teszi, amíg megvizsgálják, hogy a bejelentések jogosak-e. A gyűlöletbeszédet nehéz algoritmusok alapján kiszűrni, főleg egy videóból, így a vizsgálat akár egy hétig is eltarthat, főleg, mert magyar nyelven is értő munkatársból elég kevesen dolgoznak a Facebook európai központjaiban, Írországban és Lengyelországban" – mondta el kérdésünkre Joanelli Tamás, a Be Social ügynökség tulajdonos-ügyvezetője.

Az eltávolítás után kirakott poszt arra utal, hogy a Lázár János Facebook-oldalát kezelő kommunikációs szakemberek vagy nem értenek egyáltalán a Facebookhoz, vagy arra játszanak, hogy a Facebook semmiképp ne rakja vissza az elérhetetlenné tett videót. Az ugyanis nevetséges feltételezés, hogy a Facebook adminisztrátorai olvassák Lázár János oldalát, és a magyarul megfogalmazott kérést értelmezve eleget tesznek a politikus kérésének. Erre, vagyis panasz tételére bejáratott formjai vannak a Facebooknak, amelyeket az oldalt kezelő kommunikációs szakemberek érhetnek el. Enélkül hiába is várnak választ a Facebooktól.

A videó egyébként a Youtube-on még elérhető, valaki feltette oda is.

Lázár János Facebook-oldalának videós aloldala így néz ki most, innen hiányzik a bécsi videó a másik, határon készült kisfilm mellől.

lázárvideó.PNG