Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jogsértésen kapták a fideszes képviselőjelöltet és a Momentumot

2018.03.09. 19:33 Módosítva: 2018-04-04 12:53:05

Jogsértés követett el, többek között a köznevelési törvényt is megsértette a dél-békési fideszes képviselőjelölt – és most is parlamenti képviselő – Simonka György, állapította meg egyhangú döntéssel a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB szerint szintén jogsértő volt az, hogy a Momentum áruházi parkolóban választási gyűlést tartott. Igaz, erről vita volt a bizottságban, pláne, hogy a Kúria is több, egymásnak ellentmondó állásfoglalást adott ki róla.

Az MTI – amely a döntésekről beszámoló anyaga címében csak a Momentum jogsértéséről ír, a fideszes politikuséról nem – arról számolt be, hogy a választási bizottság egyhangú döntéssel állapította meg: jogsértő volt, hogy Facebook-címével ellátott pólót küldött Békés megyei óvodásoknak Simonka György fideszes képviselőjelölt (akinek más jogsértés-gyanús ügyei is vannak, ezért ügyészségi eljárás is indult már ellene).

A fideszes politikus egy Békés megyei óvoda rajzpályázatán részt vevőknek küldött a Facebook-oldalával és a lájk-jelével ellátott pólókat. Az elsőfokú választási bizottság elutasította a Simonka akciója elleni kifogást, arra hivatkozva, hogy a kampánytevékenység nem sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást, és nem ütközik tételes jogszabályi rendelkezésbe. Ez ellen benyújtott fellebbezés került az NVB elé, amely szerint a fideszes politikus a választási eljárás alapelveit és a köznevelési törvényt is megsértette. „Választójoggal nem rendelkező gyerekek között nincs helye kampányeszközök osztogatásának” – mondta Patyi András, a bizottság elnöke.

Patyi a Momentum ügyében emlékeztetett: a Kúria a magánterületen történő kampánytevékenység végzésének megítéléséről különböző döntéseket hozott. Legutóbb, március úgy foglalt állást, hogy a közforgalom számára megnyitott magánterületen lehetséges a kampánytevékenység. Mint mondta, a bizottság korábban úgy döntött, ilyen esetekben mindig a Kúria legutóbbi döntését veszik irányadónak.

Tóta Áronné, aki elvileg nem pártdelegált – de korábban a törökszentmiklósi fideszes polgármester tanácsadója volt, és a 2016-os kopaszbotrány idején egyike azoknak, akik hitelesítették a verőlegények támogatásával leadott népszavazási kezdeményezést – ugyanakkor azzal érvelt, hogy más az aláírásgyűjtés, amelyben a Kúria csütörtökön döntött, és más a választási gyűlés, amiről most döntenek. A bizottság végül 8:2 arányban úgy döntött, a közforgalom számára megnyitott magánterületen nem lehet választási gyűlést tartani. (A Momentumnak korábban áruházi parkolói aláírásgyűjtés miatt is volt összetűzése az áruházakkal, abban az ügyben a Kúria a pártnak adott igazat.)

A Momentum a Kúriához fordul az NVB döntése ellen, reagált a párt péntek este. Mint írják – hivatkozva a már említett Kúria-döntésre –, „a Momentum választási gyűlésén nemcsak beszélgettünk az emberekkel, hanem ajánlásokat is gyűjtöttünk. Így teljesen egyértelmű, hogy erre az esetre alkalmazni kellett volna a Kúria csütörtöki döntését.”

Az NVB mintegy 50 olyan fellebbezést bírált el pénteki ülésén, ahol a jelöltek nyilvántartásba vételének megtagadása miatt nyújtottak be fellebbezést. Az NVB ezek túlnyomó többségét elutasította, mert a fellebbezők csak állították a jogszabálysértést, de nem támasztották alá. Ugyanakkor a bizottság nyilvántartásba vette jelöltként a Tolna megyei 1-es választókerületben Farkas Gabriellát, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) jelöltjét, miután a jogorvoslati eljárás során bebizonyosodott, hogy összegyűjtötte a jelöltséghez szükséges 500 érvényes ajánlást.