Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vona: Politikai tébolyda, ami a migrációval kapcsolatban folyik

2018.03.09. 21:03 Módosítva: 2018-03-09 22:57:47

Vona Gábor ma Londonban járt, hogy a londoni magyaroknak, magyarokkal tartson fórumot. Egy olvasónk még a fórum előtt jelezte, hogy Vonáékat antifasiszta tüntetők, demonstrálók várják. Erről képeket is küldött. Azt írta, a Jobbik elnökének fórumát a tiltakozás miatt végül új helyszínre kellett áttenni: eredetileg a Kings College-ban lett volna, hetek óta meghirdették, de a mai napon áttették a Millenium Gloucester Hotelbe. Az antifasiszták pár napja kiverték a balhét Vona miatt, az egyetem végül elengedte ezt a dolgot.

londonvona
Fotó: Olvasónk, Urszuly Petra

A Millenium Gloucester Hotelben kb 150 ember hallgatta a Jobbik elnökét, és néhányan kérdeztek is.

Vona azzal kezdte, hogy hét területen kell fordulat Magyarországon, majd felsorolta némi magyarázattal ezeket. Itt említette például a bevándorlás kérdését, aminél elmondta, hogy valódi biztonságra van szükség, azt teremtené meg a Jobbik, mert Orbáné látszat biztonság. Orbán nem is akarja megszüntetni a migrációt, inkább fenntartaná, mert addig is csak erről lehet beszélni, és a fontos dolgokról, egészségügyről, oktatásról nem kell beszélni, mondta. Szerinte, miközben ezekről a fontos dolgokról egy szó nem esik, aközben ha Bulgáriában egy szír átmászik a kerítésen, azt a köztévé egy egész stábbal élőben közvetíti. Orbánék azt akarják, hogy az emberek féljenek.

Egy politikai tébolyda, ami a migrációval kapcsolatban folyik

- mondta Vona, és felidézte a mai Orbán-szöveget, miszerint, ha jönnek a migránsok, útépítés sem lesz többé. A közönség nevetett.

Én meg akkor, amikor a korábban masszívan cigányozó, jaffázó Jobbik elnöke Bibótól idézte leghíresebb mondatát, ami rákszerűen ette bele magát a magyar társadalom demokrata szövetébe:

demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni.

A demokráciát egyébként is kiemelte Vona, azt mondta, csak most jött rá, milyen fontos érték, most, amikor Orbánék lépésről-lépésre tüntetik azt el. És most nehéz demokratának lenni Magyarországon, mondta Vona.

Kiemelte a korrupciót is, feltéve a kérdést, hogy hány olyan európai ország van még, ahol miután eléri a miniszterelnököt családilag a szervezett bűnözés, azután minden ugyanúgy megy tovább, mintha mi sem történt volna. De hát képzeljük el, mondta, ahogy a volt fideszes Polt Péternek kellene Orbán vejével szemben fellépnie. Hát nem fog. Az Európai Ügyészséghez pedig szerinte azért nem csatlakozik a kormány, mert a fél Fidesz börtönbe kerülne, és ezt tudják ők is.

Vona beszélt még a stadionokról, Mészáros Lőrincről is és Hódmezővásárhelyről is. Annak eredménye kapcsán azt mondta, az a 16%-os győzelem azon a helyen azt jelenti, hogy bárhol megverhető a Fidesz.

Ezzel kapcsolatban kapott is kérdést. Egy fiatal kint élő magyar fiú azt kérdezte, a Jobbik meddig hajlandó elmenni a kormány leváltása érdekében a többi párttal való együttműködésben. Mert szerinte egy színes, sok pártból álló kormány nagyon erős lehetne, és szükség is van erre az országnak a Fidesz után.

Vona erre azt mondta, nem biztos, hogy mindenben egyet fognak érteni. Mert átérzi az igényt a teljes ellenzéki összefogásra, de ők amellett, hogy az LMP-re, Momentumra továbbra is nyitottak, de az MSZP-t és a DK-t nem szeretnék partnernek, szeretnék ha ezek a pártok a Fidesszel együtt eltűnnének. Gyurcsány nem létezik Orbán nélkül, és fordítva, mondta Vona. Szerinte a választás az egyéni választókerületekben fog eldőlni, a válazstók tudni fogják, ki az esélyes jelölt, de a legeslegfontosabb, a magas részvétel. Mert a Fidesz évek óta csak a másfél-kétmilliós táborának kommunikál, és látszik, hogy nem tudnak másokat megszólítani. Így, ha magas a részvétel, mindenképp bukik a Fidesz.

vona13.PNG
Fotó: YouTube

Szerinte a szavazóknál az 1+1 nem mindig kettő, van, hogy inkább 0,5. Volt felmérés, ami szerint egy csomó jobbikos még a Fideszre is inkább átszavazna, ha nem indulna a jobbikos, mint az MSZP-re. Szerinte a mozgósításon múlik a kormányváltás.

Itt az élő közvetítés sajnos megszakadt. Helyszínen tartózkodó olvasónk azt írta, hogy az eseményre 40 perces késéssel érkező még látott tüntetőket, de a program végén már nem demonstrált senki, „mondjuk zuhogott is már nagyon az eső”, tette hozzá.