Árpád
-2 °C
4 °C

150 milliárdos vasútfelújítás és titokban érkező Orbán Gödöllőn

2018.03.10. 13:05

Közel 150 milliárd forint értékben, három projekt keretében megújul a Budapest-Hatvan vasúti vonalszakasz, ezt Szabó Zsolt, a fejlesztési tárca államtitkára (egyben hatvani fideszes képviselő) jelentette be szombaton a beruházás alapkőletételén. Az államtitkár arról is beszélt, hogy az országban összesen 1500 milliárd forint értékben 900 kilométer hosszú vasúti pályát korszerűsítenek, és 45 ezer férőhellyel bővül a járműkapacitás – írja az MTI.

A beruházás részeként 55 kilométer hosszan 120 és 160 kilométeres óránkénti pályasebesség kialakításával fog megépülni a Budapest-Hatvan vasútvonal. A főváros 17. kerületében nemcsak az állomások és a várók fognak megújulni, hanem egy új megálló is létesül, valamint a Rákos és Gödöllő közötti szakaszon 17 kilométer hosszan zajvédőfal is épül.

A 80-as számú Budapest–Hatvan–Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely vonalon évente 9 millióan utaznak és megközelítőleg 9,1 millió tonna árut szállítanak. A MÁV azt ígéri, hogy a kivitelezés alatt az utazóközönség zavartalan kiszolgálására törekszenek.

A közbeszerzést három szakaszban folytatták le, az elsőt a Rákos–Gödöllő, a másodikat a Gödöllő –Hatvan vonalszakaszra, a harmadikat a Rákos–Hatvan szakasz biztosítóberendezéseinek kivitelezési munkálataira írták ki. Hozzávetőlegesen 53 kilométer vasúti pálya újul meg, 14 vasúti megállóval, akadálymentesített formában. A szakaszon a vonatok sebessége 100, 120 és 160 kilométer/órára gyorsul, továbbá kiépül egy egységes irányítási rendszer, amely a vonatközlekedés biztonságát és a balesetek megelőzését felügyeli.

Szombat délelőtt Orbán Viktor is elment Gödöllőre, a miniszterelnök HÉV-vel utazott a gödöllői vasútállomásra. A Hír tévé itt szerette volna kérdezni, azonban a miniszterelnök nem állt szóba velük, részletek erről a tévé honlapján. Az eseményről szóló MTI-híradásban nem említik Orbán nevét, az utazását előzetesen nem hirdették meg semmilyen formában, egy kormánypárti lap szerint a kormányfő a kampánykörútját folytatja a Pest megyei városban. Az sem a kormánypárti lap, sem a Hír tévé beszámolójából nem derül ki, hogy Orbán pontosan mit is csinál Gödöllőn.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?