Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A Kétfarkú Kutyapárt kivételesen nem viccel

2018.03.12. 17:35

A Kúriától kérik, hogy utasítsa vissza két kamupárt országos listájának nyilvántartásba vételét. Az egyik a Családok Pártja, a másik a a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja, a Nemzeti Választási Bizottság mindkettőt nyilvántartásba vette.

Halálosan komoly beadványában a Kétfarkú emlékeztet rá, hogy az Összefogás Párt listáját az NVB nem volt hajlandó nyilvántartásba venni, mert az aláírásgyűjtéssel kapcsolatban bűncselekmények gyanúja merült fel. A Kutyapárt szerint ugyanezen az alapon a két említett párt indulását is el kéne kaszálni.

A Kétfarkú szabatos jogi érvelése kivételesen nem egy provokatív viccpárténak tűnik, hanem leginkább egy, a jogszabályok betűjét és szellemét is nagyon komolyan vevő szervezetének.

Mint írják, a CSP-nek, bár 2015-ben jegyezték be, csak december 1-én lett adószáma. 2015-ben és 2016-ban se bevétele, se kiadása nem volt. Honlapja nincs, az MTI-nek nem küldtek közleményt, és a hírekben nem szerepeltek. A MEDETEP a CSP-től abban különbözik, hogy nekik még Facebook-oldaluk sincs. A CSP-nek ugyanis van: februárban fel is töltöttek rá egy fotót, amin egy pálmafák alatt ácsorgó középkorú férfi látható. Ami épp annyira szürreális, mintha a Kétfarkú hekkelte volna meg.

27858927 144329669567623 8937332839218976415 n
Fotó: Családok Pártja

A Kutyapárt jogi érvelésének lényege, hogy

  • a választásokon ténylegesen rosszhiszeműen, az alkotmányos demokrácia céljaival össze nem egyeztethető okból induló, nem a népakarat kialakításában és kinyilvánításában érdekelt pártoktól a választási szervek megtagadhatják az indulás (az országos pártlista állításának) jogát;
  • már 2014-ben bebizonyosodott, hogy olyan, politikai tevékenységet korábban nem végző pártok indultak a választáson, amelyek később nem tudtak megfelelően elszámolni a kampánytámogatás összegével, az eljárások viszont nem hoztak eredményt;
  • amikor a kamupártok kifejezetten a kampánytámogatás bezsebeléséért indulnak a választáson, az sérti az átlátható költségvetési gazdálkodásra, a közélet és a közpénzek felhasználásának tisztaságára vonatkozó alkotmányos rendelkezéseket.

A Kétfarkú Kutyapárt emlékeztet rá, hogy az aláírásgyűjtés során mindkét párttal szemben több megyében is született feljelentés, egyebek közt halott emberek szerepeltetése, aláírások hamisítása, a különböző kamupártok aláíróíveinek egyezése miatt. Mindezek miatt úgy vélik, a Nemzeti Választási Bizottság megsértette a választási eljárási törvénynek a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló alapelvét, amikor a két pártot indulni engedte a választáson.