Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öt ellenzéki is 10 százalék körül áll, így biztosan nyer a Fidesz

2018.03.12. 07:12 Módosítva: 2018-03-26 12:13:56
Nehéznek, sőt, lehetetlennek ígérkezik az ellenzék számára nyerni Budapest 1-es választókerületében, ha nincsenek visszalépések. A belvárosi körzetben az MSZP-Párbeszéd jelöltje tűnik az elsődleges pártpreferenciák alapján esélyesnek, de az LMP, a Momentum, az Együtt és a Jobbik jelöltje sincs lemaradva. Az ellenzéki megosztottság győztese a fideszes Hollik István lehet. A Közös Ország Mozgalom újabb kutatása az Indexen.

Az ellenzéki oldalon az egyik legnagyobb vitát kiváltó választókerület a Budapest 1-es. A Belvárost, a Várnegyedet, illetve a VIII. kerületi Palotanegyedet és a IX. kerület egy részét magában foglaló körzetben ugyanis több országos ismert ellenzéki politikus szeretne nyerni.

Csak sehogy sem tudnak megegyezni a visszalépésen. Pedig a Közös Ország Mozgalom által rendelt felmérést szerint enélkül az ellenzéki oldalnak szemernyi esélye sincs legyőzni a Fidesz-KDNP jelöltjét, Hollik Istvánt.

Az ellenzéki jelöltek az MSZP-től a Jobbikon át a Momentumig ugyanis mind 10 százalék körüli eredménnyel végeznének. Ami összeadva sokkal több, mint Hollik szavazatai, de politikailag eddig mégsem tudták kivitelezni a koordinációt.

A Medián által február 5-28. között, tehát nagyrészt még a hódmezővásárhelyi választás előtt készített felmérés a következő sorrendet mutatta:

  1. Hollik István (Fidesz-KDNP) 42 %
  2. V. Naszályi Márta (MSZP-Párbeszéd) 18 %
  3. Csárdi Antal (LMP) 13 %
  4. Fekete-Győr András (Momentum) 10 %
  5. Juhász Péter (Együtt) 9 %
  6. Losonczy Pál (Jobbik) 8 %

Látható, hogy ha szimplán összeadjuk a számokat, itt még a Jobbikra sincs szüksége a baloldalnak a győzelemhez, egy MSZP-LMP-Momentum-Együtt megállapodással le lehet győzni a Fideszt. Ez azonban nem tűnik egyszerűnek, pár hónappal ezelőtt két pártelnök, Juhász Péter és Fekete-Győr András nyilvánosan is egymásnak feszült a választókerület miatt. Pedig a felmérés szerint a választókerületben 54-34 százalék azok aránya, akik kormányváltást, illetve a kormány maradását szeretnék.

Visszalépések esetén mi történne?

A Közös Ország Mozgalom egy úgynevezett indirekt becsléssel megnézte, hogy mi történne az ellenzéki visszalépések esetén (ez nem a táblázaton látható adatsor, ez becslés, és a százalékokban benne van azoknak a válasza is, akik nem biztos részvételt, hanem csak hajlandóságot mutattak egy-egy jelöltre szavazni). A felmérés alapján a következő összefoglaló megjegyzéseket lehet tenni:

  • a direkt becslés számai alapján, ha csak egy jelölt állna szemben Hollikkal, akkor V. Naszályi-Csárdi-Juhász hibahatáron belül vannak, tőlük kissé le van maradva Fekete-Győr. De mind veszítenének Hollik ellen.
  • a direkt becslés számai alapján, ha a Jobbik nem lép vissza, akkor Juhász-V. Naszályi-Csárdi hibahatáron belül szinte ugyanúgy állnak, Fekete-Győr itt is picit lemaradva.
  • ha az indirekt becslést nézzük (tehát azokat is hozzászámolva, akik hajlandóságot mutattak az ellenzékre szavazni, de nem mondták biztosra egy-egy jelölt támogatását), és a Jobbikon kívül visszalépnének egymás javára, akkor Csárdi-Fekete-Győr-Juhász hibahatáron belül vannak, itt V. Naszályi van kicsit lemaradva, a többi három kiszámíthatatlan kimenetelű csatát vívna Hollikkal.
  • ha az indirekt becslést nézzük, és a Jobbikig bezárólag mindenki visszalépne, és csak egy maradna, akkor viszont mindenki  hibahatáron belül van a jobbikost leszámítva, és mind a négy jelölt kiszámíthatatlan kimenetelű párharcot vívhatna.
KOM bud01 kombik

Vagyis a kutatás megerősítette, amit eddig is sejtettünk, hogy lényegében mindegy, hogy melyik baloldali jelölt maradna talpon, esélyes lehet a Fidesz ellen. Még a direkt becslésben a baloldali jelöltek közül legkevesebb százalékot elérő százalékot kapó Juhász Péter is esélyes lehet, ha a többiek visszalépnek a javára.

De visszalépések nélkül biztos a kudarc a baloldalnak.

2014-ben Rogán Antal nyert ebben a választókerületben 45,2 százalékkal. De a számokból látható, hogy az ellenzékiek akkor is többen voltak: az Összefogás jelöltje, Kerék-Bárczy Szabolcs 32,5 %-ot, az LMP-s Schiffer András pedig 13,6 %-ot kapott. A Jobbik színeiben Hegedűs Lórántné 7,8 %-ot szerezett.

Itt találja részletesen

Az adatfelvétel február 5. és február 28. között zajlott le, 999 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével.  A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzést ide kattintva olvashatja.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

A korábban ismertetett felméréseket itt találja: