Felpörgött a Fidesz–Simicska-háború

simics
2018.03.13. 14:26
Simicska Lajos machinációját sejtik a Fideszben a Magyar Nemzetben és a Hír TV-ben megjelent, kormánypárti politikusokkal kapcsolatos ügyek nyilvánosságra kerülése mögött. Semjén Zsolt svédországi vadászata és Kósa Lajos titokzatos 4,3 milliárdos számlaügye után még durvább támadásokra számítanak. A fideszes Kocsis Máté kedd este a Hír TV-n keresztül üzent: Simicska ellopta a jobboldal médiáját, és tudják, hogy a saját céljaira használja.

Azt már korábban is sejthettük, hogy a 2018-as választási kampányt a bevándorlás kérdése mellett alapvetően meghatározza majd a Fidesz és Simicska Lajos harca. A kormánypárti politikusok ugyanis a migránsozás és sorosozás mellett hasonlóan nagy energiát fektettek a  simicskázásba, amely egyszerre szolgálta a Jobbik, illetve Simicska médiájának (Magyar Nemzet, Hír TV) támadását, de jelezte azt is, hogy a Fideszben tartanak egykori pártpénztárnokuk terveitől.

Pár héttel a parlamenti választás előtt mintha beigazolódni látszana néhány - háttérben erről korábban beszélő - fideszes félelme: Simicska belepiszkál a kampányba. Az utóbbi napokban ugyanis több jel (történés, nyilatkozat, cikk) utal arra, hogy az egykori barátok és szövetségesek, Orbán Viktor és Simicska Lajos háborújának újabb epizódját látjuk.

Az elmúlt hetekben több fideszes politikus azt a gyakorlatot alakította ki, hogy Simicska Lajos médiumainak nem nyilatkozik. A legemlékezetesebb szereplést Németh Szilárd alelnöktől láthattuk, aki egy nemzetbiztonsági bizottsági ülés után egyenes megkérdezte az újságírókat, "van még valaki a Simicskától?". Mert ő nem nyilatkozik ezeknek az orgánumoknak. (Németh az Indexet is a Simicska-médiumok közé sorolta.)

De a Hír TV-nek szép gyűjtemény van az elutasító fideszes válaszokból

Majd a Hír TV a legfelsőbb szintről is kapott egy bántó megjegyzést. Amikor szombaton Orbán Viktort szerette volna kérdezni a riporter Gödöllőn, Havasi Bertalan jelezte neki, hogy majd egy későbbi időpontban egyeztetnek interjút (ez egy diplomatikus elutasítás). A miniszterelnök viszont odakiabálta a stábnak, hogy "fake newsnak nem nyilatkozom".

A fake news-ozás Donald Trump egyik bevett fordulata, amellyel elutasítja és próbálja hitelteleníteni a neki nem tetsző dolgokat leíró médiumokat. Orbánnak (az Amerikai az első szlogen után) láthatóan megtetszett a fake news-szlogen is, ugyanis egy korábbi beszédében is emlegette, amikor azt cáfolta, hogy az önkormányzati rendszer leépítésére, a kistelepülési polgármesteri posztok tömeges megszüntetésére készülne.

Semjén, Kósa, ki lesz a következő?

A fake news-ozás, a médiumot hiteltelenítő megjegyzés azonban nemcsak általános utalás lehetett. Simicska médiumai ugyanis éppen múlt héten kormánypárti politikusok konkrét ügyeit kezdte el feltárni, közölni, adagolni. Pénteken Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes svédországi vadászatáról értesülhettünk.

Ezt Semjén és a kormánypárti média igyekezett bagatellizálni: "nem én helikopterezem, hanem a jávorszarvas" - szólt az első semjéni válasz, a vadállat helikopterrel elszállítása például régi svéd szokás, mentegette a kormányközeli média. 

Majd kedden megjelent a Magyar Nemzetben egy rejtélyes dokumentumrészlet, amely szerint Kósa Lajos 4 milliárd 353 millió euró felett rendelkezhetett. Az egykori fideszes frakcióvezető, most miniszter a lap szerint 2013. január 28-án kötött szerződést a megbízójával, aki felruházta Kósát, hogy a "megbízó helyett és annak képviseletében a jelzett összegből magyar államkötvényeket vásároljon".

Kósa az ügyről azt mondta, hogy szélhámosság, de a dokumentum létezését nem tagadta le. Annyit mondott, hogy kérdezzék meg a közjegyzőt, és semmilyen kötvényvásárlást nem történt. Ezután a Magyar Nemzet megmutatta a közjegyzői okiratnak azt a részét is, amin a pecsét és az aláírások vannak.

A Kósa-ügy közlése a Magyar Nemzet részéről jelzi, hogy nem egyszerű újságíró tevékenységről van szó. Szerző sincs megjelelöve az eredeti cikknél. Ha hagyományos újságírói módszerrel próbálták volna a Magyar Nemzetnél felderíteni az ügyet, megkérdezik Kósát, többet közölnek a rejtélyes megbízóról, és a pecsétet és az aláírást sem pár órával a cikk közlése után mutatják meg. (A Semjén-ügynél viszont a szerző névvel vállalta a sztorit, és több cikket is közölt a témában - itt tehát kevésbé valószínű, hogy szimpla "Simicska-machináció" lenne.)

Fideszesek a Kósa-ügy közlése után, nekünk legalábbis egyikük azt mondta, úgy értékelik: Simicska machinációja áll az egész mögött.

És biztosak abban, hogy nem áll meg a sorozat Kósánál, és újabb támadásokat kapnak fideszes politikusok Simicska Lajostól.

A Semjén-ügyről és a Kósa-ügyről is elmondható, hogy nem új sztorik, hanem még arra az időszakra nyúlnak vissza, amikor Simicska Lajos még bőven a Fidesz mellett volt. Semjén a közölt adatok szerint 2012 óta járt a svédekhez vadászni, Kósa Lajost pedig még 2013 előtt kereste meg állítólag a rejtélyes megbízója. 

Mivel Simicska Lajos a Fidesz alapításától kezdve 2014-ig, de legkésőbb a 2015-ös szakításig, a G-napig mindent tudott a párt belügyeiről és politikusairól, gyaníthatóan lehet muníciója. Ám fideszesek arról is beszélnek, hogy sok olyan belső kellemetlen sztori van, amelyben Simicska is érintett - így teljes borításra nem számítanak tőle.

Simicska erről tavaly decemberben maga is nyilatkozott. Az RTL Klub kérdésére azt mondta: nincs a kezében egy Orbánt és a Fideszt kellemetlen helyzetbe hozó "atombomba". De amúgy se akarna "öngyilkos lenni", vagyis szerinte ha lenne is ilyen titkos információja, nem érné meg nyilvánosságra hoznia.

Fideszes üzenet Simicskának a Hír TV-n keresztül

Fideszesek tehát ellökik maguktól a Simicska-média mikrofonjait, a Simicska-médiában pedig eközben fideszeseknek kellemetlen ügyek jönnek elő napról napra.

Ebben a szituációban különösen figyelemre méltó, hogy Kocsis Máté, a Fidesz volt kommunikációs igazgatója, budapesti elnöke kedd este váratlanul odalépett a HírTV riporteréhez. Kocsis arról beszélt, hogy 

Simicska ellopta a jobboldaltól a csatornát és a polgári konzervatív médiát, úgyhogy szégyellje magát.

A józsefvárosi polgármester szerint Simicska az Orbánnal való összeveszésen egy tévét, egy rádiót meg egy újságot nyert, ami korábban nem az övé volt. A riporter még próbálkozott, hogy ezek korábban is Simicskáé voltak, de Kocsis nyomta tovább, hogy az a jobboldalé volt, és Simicska ellopta tőlük. 

Kocsis megnyilvánulása - ezt egy fideszes megerősítette - nem volt véletlen. Nagyon is tudatos üzenet volt Simicska és főleg a választók felé. Ezt alátámasztja, hogy Kocsis a fórumon is előhozta ezt a témát, és Simicskát kvázi letolvajozta, amiért elvette a jobboldal médiáját. A Fidesz ezzel tehát érzékeltetni akarta, és a választók felé nyilvánvalóvá tenni, hogy Simicska áll a Magyar Nemzet-Hír TV fideszeseket támadó, lejárató cikkei mögött.

Kocsis Mátét is megkerestük a nyilatkozattal kapcsolatban, az Indexnek annyit mondott: "minden pontosan úgy van Simicska médiájával kapcsolatban, ahogy a Hír TV-nek elmondtam", ehhez nem kívánt többet hozzátenni.

A Fidesz–Simicska-háború felpörgése mindenesetre - bármennyire is számítottak rá - a Fidesz számára különösen érzékeny pillanatban jött. A Fidesznek ugyanis a választási eredmény a tét.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.