Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt a Jobbiknak lenne esélye, főleg MSZP-s átszavazással

2018.03.14. 05:05 Módosítva: 2018-03-26 12:04:07
A jobbikos Rig Lajos 2015-ben már nyert ebben a választókerületben, így nem meglepő, hogy most is ő a legesélyesebb ellenzéki. Az MSZP-s jóval kevesebb szavazatra számíthat, mint legutóbb, és ha az ellenzéki szavazók egy része átszavaz Rigre, meg is verheti a fideszes jelöltet. A Közös Ország Mozgalom újabb kutatása az Indexen.

Veszprém megye 3-as választókerülete választási történelmet írt 2015-ben. Itt nyert ugyanis története során először egyéni választókerületben jobbikos jelölt. Rig Lajos csak pár szavazattal előzte meg Fenyvesi Zoltánt, ám az eredmény jelezte, hogy a 2018-as parlamenti választáson már nem lesz elképzelhetetlen egy jobbikos egyéni győzelem.

A Közös Ország Mozgalom által rendelt kutatás pontosan ezt támasztja alá: a Tapolcát, Sümeget és Ajkát magában foglaló körzetben a jobbikos Rig Lajos a legesélyesebb ellenzéki jelölt. A felmérés direkt számai alapján ugyan nyerne a Fidesz-KDNP jelöltje, Fenyvesi Zoltán (ő próbálkozik ismét), ám a kutatás utal arra is, hogy ellenzéki átszavazókkal ismét meg lehet Rignek a győzelem.

A Závecz Research által február 2-március 3. között, tehát jórészt a hódmezővásárhelyi választás előtt készített felmérés szerint a következő eredmény születne a választókerületben:

  • Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) 44 %
  • Rig Lajos (Jobbik) 32 %
  • Kárpáti Lajos (MSZP-Párbeszéd) 18 %
  • Takács Lajos (LMP) 4 %
  • Molnár Tibor (Együtt) 1 %
  • Csernák Éva (Momentum) 1 %
VES03 graf
Fotó: Közös Ország Mozgalom

Érdekesség, hogy 2014-ben az azóta elhunyt fideszes Lasztovicza Jenő hasonló eredménnyel, 43,1 %-kal nyerte a választókerületet. Akkor a baloldali Összefogás 27, a Jobbik jelöltje 23 százalékot kapott. A 2015-ös időközire ez az arány alapvetően módosult: a Jobbik 35,4, a Fidesz-KDNP 34,2, az MSZP-DK-s pedig 26,2 százalékot kapott.

A mostani kutatás Fenyvesi Zoltán magabiztos előnyét mutatja, de a Közös Ország Mozgalom azt is modellezte, mi történne visszalépések esetén. A direkt válaszok alapján az látszik, hogy Rig egyértelműen jobban megszorítaná a fideszest: bár győzni nem tudna, de 10 százalékponttal jobban szerepelne az MSZP-snél, ha csak egy ellenzéki maradna a fideszessel szemben.

A Közös Ország weboldalán bemutatott indirekt becslés szerint (amely a közvetlen válaszok mellett figyelembe veszi többek között a látens politikai preferenciákat és a szavazási hajlandóságot is) Rig le is tudná győzni Fenyvesit, igaz, megint szorosan, 51-49 százalékkal. Az MSZP-s viszont 57-43-ra kapna ki. Vagyis a jobbikos győzelme kérdéses, de egyértelműen Rig az esélyesebb ellenzéki jelölt.

A választókerületben 41-31 százalék a kormányváltást akarók, illetve a kormány maradását kívánók aránya. ez alátámasztja, hogy az ellenzék számára nem nyerhetetlen a körzet, ám feltehetően csak átszavazásokkal nyerhet ellenzéki jelölt.

Itt olvashatja részletesen

A Közös Ország Mozgalom kutatásának adatfelvétele 2018. február 3. és március 2. között zajlott le, 1 000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja.

A korábban ismertetett felméréseket itt találja: