Itt a Jobbiknak lenne esélye, főleg MSZP-s átszavazással

2018.03.14. 05:05 Módosítva: 2018.03.26. 12:04
A jobbikos Rig Lajos 2015-ben már nyert ebben a választókerületben, így nem meglepő, hogy most is ő a legesélyesebb ellenzéki. Az MSZP-s jóval kevesebb szavazatra számíthat, mint legutóbb, és ha az ellenzéki szavazók egy része átszavaz Rigre, meg is verheti a fideszes jelöltet. A Közös Ország Mozgalom újabb kutatása az Indexen.

Veszprém megye 3-as választókerülete választási történelmet írt 2015-ben. Itt nyert ugyanis története során először egyéni választókerületben jobbikos jelölt. Rig Lajos csak pár szavazattal előzte meg Fenyvesi Zoltánt, ám az eredmény jelezte, hogy a 2018-as parlamenti választáson már nem lesz elképzelhetetlen egy jobbikos egyéni győzelem.

A Közös Ország Mozgalom által rendelt kutatás pontosan ezt támasztja alá: a Tapolcát, Sümeget és Ajkát magában foglaló körzetben a jobbikos Rig Lajos a legesélyesebb ellenzéki jelölt. A felmérés direkt számai alapján ugyan nyerne a Fidesz-KDNP jelöltje, Fenyvesi Zoltán (ő próbálkozik ismét), ám a kutatás utal arra is, hogy ellenzéki átszavazókkal ismét meg lehet Rignek a győzelem.

A Závecz Research által február 2-március 3. között, tehát jórészt a hódmezővásárhelyi választás előtt készített felmérés szerint a következő eredmény születne a választókerületben:

  • Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) 44 %
  • Rig Lajos (Jobbik) 32 %
  • Kárpáti Lajos (MSZP-Párbeszéd) 18 %
  • Takács Lajos (LMP) 4 %
  • Molnár Tibor (Együtt) 1 %
  • Csernák Éva (Momentum) 1 %
VES03 graf
Fotó: Közös Ország Mozgalom

Érdekesség, hogy 2014-ben az azóta elhunyt fideszes Lasztovicza Jenő hasonló eredménnyel, 43,1 %-kal nyerte a választókerületet. Akkor a baloldali Összefogás 27, a Jobbik jelöltje 23 százalékot kapott. A 2015-ös időközire ez az arány alapvetően módosult: a Jobbik 35,4, a Fidesz-KDNP 34,2, az MSZP-DK-s pedig 26,2 százalékot kapott.

A mostani kutatás Fenyvesi Zoltán magabiztos előnyét mutatja, de a Közös Ország Mozgalom azt is modellezte, mi történne visszalépések esetén. A direkt válaszok alapján az látszik, hogy Rig egyértelműen jobban megszorítaná a fideszest: bár győzni nem tudna, de 10 százalékponttal jobban szerepelne az MSZP-snél, ha csak egy ellenzéki maradna a fideszessel szemben.

A Közös Ország weboldalán bemutatott indirekt becslés szerint (amely a közvetlen válaszok mellett figyelembe veszi többek között a látens politikai preferenciákat és a szavazási hajlandóságot is) Rig le is tudná győzni Fenyvesit, igaz, megint szorosan, 51-49 százalékkal. Az MSZP-s viszont 57-43-ra kapna ki. Vagyis a jobbikos győzelme kérdéses, de egyértelműen Rig az esélyesebb ellenzéki jelölt.

A választókerületben 41-31 százalék a kormányváltást akarók, illetve a kormány maradását kívánók aránya. ez alátámasztja, hogy az ellenzék számára nem nyerhetetlen a körzet, ám feltehetően csak átszavazásokkal nyerhet ellenzéki jelölt.

Itt olvashatja részletesen

A Közös Ország Mozgalom kutatásának adatfelvétele 2018. február 3. és március 2. között zajlott le, 1 000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. végezte. A részletes elemzést ide kattintva találja.

A korábban ismertetett felméréseket itt találja: