Az ügyészség választási csalás miatt emelt vádat - egy 2014-es ügyben

2018.03.14. 11:23

Miközben a jelöltállítási folyamat megint tobzódott a gyanúsabbnál gyanúsabb mozzanatokban, a Fővárosi Főügyészségnek az MTI tudósítása szerint szerdán sikerült egy 2014-es ügyben vádat emelnie, méghozzá konkrétan

választás rendje elleni bűntett, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 

Az ügynek 18 vádlottja van, köztük 10, hamis ajánlásokat is felhasználó egyéni választókerületi jelölt, valamint az őket ebben segítő emberek. A főügyészség nem közölte, hogy melyik párt embereiről van szó.

A vádlottak az ajánlások összegyűjtése után, 2014 márciusában olyan ajánlóíveket is benyújtottak az egyéni választókerületük szerint illetékes választási irodához, amelyekről ők is tudták, hogy hamisak, ugyanis az azokon szereplő emberek ténylegesen nem adtak ajánlást a részükre, a nevüket és a személyes adataikat az ajánlóívekre helyettük ismeretlenek írták rá, illetve azokat helyettük ismeretlenek írták alá.

Az ügy nyolc, képviselőjelöltként nem fellépő vádlott rokonként vagy ismerősként hamis ajánlásokkal segített a választásokon jelöltként indulni kívánóknak. A főügyészség szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság a nyomozás során

több ezer ajánlóívet foglalt le és vizsgált, ezek közül a vád által érintett hamis ajánlóívek száma mintegy kétezer volt. A nyomozók mintegy 1500 tanút is kihallgattak.