Mi történt eddig? Összefoglaló az esős március 15. első feléről

IMG 0713
2018.03.15. 14:48 Módosítva: 2018.03.15. 15:44
  • Nem a legjobb idő virradt az idei március 15-re, délelőtt esett az eső, de a Békemeneten való részvételre buzdító köztévé híradójában azt mondták be, szép az idő.
  • Debrecenben végül nem Kósa Lajos mondott beszédet az ünnepi megemlékezésen, bár a szervezők még előző nap is azt mondták, a program nem változott, ő lesz a szónok. Az igencsak furcsa, 1300 milliárd forintos ügybe keveredő Kósa Lajos végül inkább a Békemenetre ment el. 
  • Elsőre nem tűnt túl jó ötletnek, hogy az LMP a Benczúr hotel dísztermébe szervezte a március 15-i megemlékezést, de a délelőtti zivatart nézve igazolódott a szervezők előrelátása. Szél Bernadett itt arról beszélt, hogy emberek milliói élnek függőségi viszonyokban, de téved, aki úgy gondolja, hogy ez a fenyegetés csak egy szűk körre vonatkozik: "Ne legyenek illúzióink, mindenki sorra fog kerülni".  Az ellenzéki összefogásról azt mondta: ugyan a többi ellenzéki párttal nincs értékközösség, de ma már mindenkinek látnia kell, hogy igenis fennáll a sorsközösség.  
  • Több ezren mentek el a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által szervezett alternatív Békemenetre, amelynek a "Vejed vagyunk, Viktor" volt a mottója. Szakadó esőben, de kifejezetten jó hangulatban vonult a tömeg. A transzparenseken a következők voltak olvashatók: A választás csak fárasztás, Rénszarvast a Hortobágyra!, No go Bécs let's go Hódmezővásárhely!, Sziasztok cöfik!,  Kósa Lajos kezelje az én számlámat is!, Korlátlan vejhatalmat! Kovács Gergely, a MKKP elnöke azt mondta: "Azért vagyunk ma itt, mert jó irányba tart az ország! Még mindig van oktatás, még mindig nem romboltak le minden kórházat, és még mindig vannak választások!"
  • A legtöbben kétségtelenül a hódmezővásárhelyi választási vereség után összehívott Békemenetre gyűltek össze. Rengeteg ember és rengeteg busz érkezett vidékről. A tömeg a Margit-hídon indult el. Az élen a Civil Összefogás Fórum ismert arcai, Bayer Zsolt, Steffka István, Széles Gábor, Fricz Tamás vonultak. A Magyar Nemzet újságírója Tiborcz István ügyeiről kérdezte az élen haladókat, de a CÖF biztonsági őrei körbevették, a lába közé nyúltak, megütötték a bordáján és a hátizsákjánál fogva húzták el.
  • A Pestre átérő Békemenet rákosista mozgalmi nótákkal hackelték meg a Demokratikus Koalíció és a Szolidaritás Mozgalom Alkotmány utcánál felállított kis színpadáról. 
  • A Békemenetet élőben is követtük a Facebookon a Margit hídtól az Alkotmány utcáig, helyenként kommentálva is a történéseket. A fenti linken vissza is nézheti a másfél órás műsort (bele is lehet tekerni).