Vona Gábor: A megegyezést keresem, nem akarok magyar ember ellen harcolni

O5A2723
2018.03.15. 16:39

Középre húzó, mindenkit megszólítani igyekvő, senkit nem kizáró beszédet mondott Vona Gábor, a Jobbik elnöke. A hangulata a régi Vona-beszédek harciasságához képest hangulatában és előadásmódjában is sokkal békésebb, derűsebb volt. Beszéde elején reflektált Orbán Viktor Kossuth téri mondatára, amely szerint a választások után elégtételt fog venni. 

"Orbán megfenyegette Magyarországot, de mi nem félünk tőle. Neki van félnivalója. Utoljára Grósz Károly fenyegette meg a magyarokat. Azt üzenjük, Orbán is úgy fog járni, mint Grósz Károly. Bukni fog", mondta a pártelnök, majd szintén a Fidesz kampányüzenetére reagálva azt mondta, "nem a nagyhatalmak érdeke veszélyezteti a szabadságot, hanem egy belső vezető tébolya."

Vona emlékeztetett arra, hogy egy éve körülbelül arról beszélt, hogy olyan érzése van, minta "süllyednénk vissza a kommunizmusba, ahol az ország élén korrupt zsarnok, körülötte pártfunkcionáriusok vannak, akiknek mindent szabad". A helyzet azóta viszont még súlyosabb, nem is a kommunizmusba, hanem a feudalizmusba térünk vissza, ahol "egy korrupt kiskirály van, akik nagyurak vesznek körül. Vadászgatnak, kastélyuk van. Nem kilencedet szednek, hanem mindent ellopnak. Nem magyar bortól részegednek le, hanem kokaintól Ibizán. Lassan az első éjszaka jogát követelik majd", mondta Vona.

A Jobbik-elnök ezután rátért az ígéretekre. "Programot, utat, jövőt kell adnunk", mondta, olyan országot, ahonnan a gyerekek nem akarnak elmenekülni. Ahol jó élni, jó magyarként élni", mondta a kivándorlásra utalva.

Vona 12 pontot hirdetett:

 1. Valódi biztonságot, nem óriásplakátokkal, hanem határőrséget. Nem kell kvóta
 2. Erős és igazságos Európát, ahol magyarként lehetünk európaiak
 3. Valódi demokráciát, független intézményekkel, kíméletlen elszámoltatást 
 4. Működő egészségügyi és szociális rendszert, önálló EÜ-minisztériumot állítunk fel
 5. Modern oktatást, ahol tisztelik a diákokat, a jövőt. Önálló oktatási minisztérium
 6. Igazságos nyugdíjrendszert, 40 év munka után nyugdíj, az átlag alatti nyugdíj értékét jobban növeljük, mint a nagyokét
 7. Korszerű államigazgatást, az állam nem kihasználja, hanem tiszteli a közalkalmazottat, egyenruhásokat
 8. Önkormányzatok megmentését. Nem hagyjuk a falvakat sem. Meg fogjuk őrizni a falvakat.
 9. Több mint tíz év szenvedés után igazságot a devizahiteleseknek
 10. Az elvándorlás megállítását, méltó ifjúsági- és családpolitikát, történelmi bérlakásépítési programot
 11. A multi adókedvezményei helyett a hazai mikro- és kkv-k segítése
 12. Béruniót. Igazságos, tisztességes béreket mindenkinek.

Aztán arról beszélt, hogy nem akar hátrafele nézni, mert minden nap azt teszi. "De most előre nézek. Aki örökké hátra néz, az viszályt szít, nem tud egyetértést teremteni. És előbb-utóbb felbukik. Én előre nézek, és megfogadtam, a jót keresem. Ami összeköt. A megegyezést keresem."

"Mikor vesszük már észre, hogy ha a keserűségre építjük a politikánkat, az még több keserűséget szül", teszi fel a kérdést, majd megismétli a mondatot harag, félelem, fájdalom szavakkal is.

Hát meddig várjunk még?

Vona Gábor azt mondta, "nem akarok magyar ember ellen harcolni. A félelemmel, haraggal, elnyomással, korrupcióval harcolni kell. De nem akarok másik magyar ellen. Miért kell harcolni tisztességes bal- jobboldali ember ellen?" - tette fel a kérdést. "Miért kéne?

Mert Gyurcsány és Orbán erre építette a politikáját?

- folytatta. "Én azt tanultam meg, hogy aki negatív energiákkal épített téglákkal épít várakat, annak tornyára a félelem, elnyomás lobogóját tűzik ki.

A pártelnök azt mondta, szereti a másik magyar embert. "Összetartozom vele. Egy vérből vagyunk. Ezekből a téglákból kell építkezni. Ehhez kell meghívnunk minden jószándékú magyar embert. Hogy felépítse ezt a várat." A vár tornyában az a zászló lobog majd, amiért annyiszor lelkesedtünk, amiért apáink vére folyt, tette hozzá.

A mi várunk vártornyán a szabadság zászlaja lobog majd.

"A baloldal és a Fidesz 3-3-szor kapott lehetőséget, láttuk, mi lett belőle. Mi 8 éve készülünk a parlamentben. Van még három nehéz hét. Mi azt ígérjük, hogy ezt a várat fel fogjuk építeni, ha törik, ha szakad. A szabadságot vissza fogjuk adni, ha törik, ha szakad", mondta. Hozzátette: abban a három hétben, ami hátravan, "ti is tegyetek meg mindent a győzelemért. Gondoljatok az őseinkre, akik sosem csüggedtek."

Attila unokái vagyunk, akik nem félnek semmitől, csak a Jóistentől.  Menjünk bele ebbe a 3 hétbe, és mentsük meg Magyarországot

- zárta beszédét Vona Gábor. • Tippek
 • Árfolyam