Márki-Zay szerint a Fideszben is vannak olyanok, akik átülnének egy ügyvivő kormányba

2018.03.17. 12:57

Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely friss polgármesterével készített interjút az Azonnali.hu. Az interjú elején Márki-Zay arról beszélt, Botkától arra kapott jó tanácsokat, hogyan lehet egy várost úgy vezetni, hogy a testület többsége nem őt támogatja. Majd kiderül: Márki-Zay elindított egy oldalt, hogy megpörgesse az ellenzéki koordinációt.

Ezen az oldalon (rendszervaltas2018.hu) egyrészt jobb és baloldali értelmiségiekkel megfogalmaztak 12 pontot, mik lehetnek az alapvetések egy normális országban. A pontok érintik az igazságos választási rendszert, az elszámoltatást, a sajtószabadságot, illetve a Nyugathoz tartozást is.

De az oldalon egy térkép is van, az összes szavazókerülettel, és egy kitöltendő hellyel a legesélyesebb jelölt nevének. Egyelőre ugyan csak két Csongrád megyei körzetben írtak egy-egy esélyes jelöltet, (egy jobbikos és egy MSZP-s jelölt), de a többi is ki lesz töltve reményei szerint. Különböző méréseket használnak az esélyes jelölt kiválasztásában, többek között a Közös Ország Mozgalom által rendelt felméréseket, illetve a Viszlát Kétharmad felméréseit.

De a jelöltek névsorát alapvetően a pártoktól várja, azt várja, hogy megegyezzenek egymással, hogy valódi országos együttműködés legyen április 8-án. Saját körzetében már látja, a jobbikos jelöltet fogja támogatni, mint legerősebb jelöltet, de, hogy listán mire szavaz, azt még nem döntötte el.

Mi lesz, ha sikerül leváltani a Fideszt? Ki lesz a miniszterelnök? Erre több variációt mondott Márki-Zay, aki szerint az ellenzéki pártok csak együtt tudnának kormányozni.

Elképzelhető, hogy valamelyik, a három jelenlegi miniszterelnök-jelölt közül lesz majd a közös miniszterelnökük, de számomra ugyanolyan elképzelhető lenne az is, hogy egy ügyvivő kormány, egy szakértői kormány álljon föl, egy széles körben elfogadott külső személlyel. Én fölvetettem már Bod Péter Ákos nevét, illetve több más, volt fideszes kormánytag nevét.

Márki-Zay szerint praktikus okai vannak, amiért jobboldali, de nem szélsőséges, és nem baloldali emberben gondolkodik. Mert szerinte csak egy ilyen ember lehet valóban integratív, aki mögé ezek a pártok fel tudnak sorakozni, és a kiábrándult fideszes szavazóknak is megfelelő lehetne.

A választások után még a Fidesz padsoraiból is lehetnének olyan képviselők, akik szívesen átülnének egy ilyen kormányba, egy ilyen kormányt támogató koalícióba

- mondta a hódmezővásárhelyi polgármester, de sajnos többszöri rákérdezésre sem szeretett volna konkrét neveket mondani. Azt mondja, hallott már neveket, nagyon sok tisztességes ember van a Fideszben.

A többit az Azonnali oldalán, és videójában tudja megnézni, meghallgatni.