Jenő
-3 °C
6 °C

Újabb kerület, ahol 341 ajánlás egyezik a Fidesz és a Lévai-párt papírjain

2018.03.17. 15:13 Módosítva: 2018-03-26 11:47:03
Feljelentést tesz a DK-s Oláh Lajos választási csalás gyanúja miatt. A delegáltja ugyanis a zuglói történések után összevetette a Fidesz és a Lévai Katalin-féle Lendülettel párt jelöltjének ajánlásait, és azt találta: legalább 341 esetben egyeznek az ajánlások, csak éppen más az aláírás, mondta az Indexnek.

Választási csalásra gyanakszik Terézváros és Erzsébetváros parlamenti képviselője, a DK-s Oláh Lajos, miután a választási bizottsági delegáltja alaposabban megvizsgálta a Fidesz és a Lévai Katalin-féle Lendülettel párt helyi jelöltjének íveit.

Pár nappal ezelőtt Zuglóban derült ki, hogy számos ajánlás egyezik a Fidesz, illetve Lévai Katalin papírjain. Lévait a választási bizottság nem vette nyilvántartásba, a helyi jobbikos Szávay István feljelentést tett, a rendőrség pedig már le is foglalta az ajánlóíveket.

Budapest 5. számú választókerületében (a VI és VII. kerületet foglalja magában) szintén indítani akart jelöltet a Lendülettel, Bagyó Hilda nyilvántartásba vételét azonban elutasította a választási bizottság. A zuglói hírek miatt azonban a DK-s Oláh Lajos delegáltja átnézte az íveket, és összevezetett a fideszes Bajkai István ajánlásaival - ahogy ez Zuglóban is történt.

A Fidesz és a Lendülettel párt jelöltjének ajánlóívein legalább 341 azonos ajánló szerepel, eltérő aláírással

- mondta az Indexnek Oláh Lajos, aki szerint ebből nyilvánvaló, hogy volt összejátszás a Fidesz és a Lendülettel párt között.

A törvény nem tiltja, hogy egy választó több jelöltet is ajánljon - az új választási törvény egyik újdonsága éppen ez. Azonban ezt saját kezűleg kell aláírni, az ajánlást átmásolni, aláírást hamisítani bűncselekmény. Akkor is, ha a Lendülettel párt jelöltjét végül nem vették nyilvántartásba.

Oláh szerint nemcsak a kerületben élő választók adataival éltek vissza:

a Fidesz és a Lendülettel ívein legalább kilenc esetben elhunyt vagy már nem a választókerületben lakó személy ajánlása is szerepelt.

A választási iroda a Lendülettel-jelölt ívein ugyanis feltüntette, hogy nem szerepel az adott választó a névjegyzékben - ezek a választók vagy elköltöztek, vagy elvesztették a választójogukat (börtönbe kerültek például), vagy meghaltak. Ugyanezek a választók a fideszes jelöltet is ajánlották.

"Ha valóban elköltözött vagy halott ember ajánlása és aláírása került a papírokra, gyanítható, hogy nem személyesen adta, hanem valamilyen adatbázisból került oda" - vélte Oláh. Különös egybeesés ugyanis, hogy mindkét jelöltet ajánlanak olyan választók, akik nincsenek is a névjegyzékben. A DK-s képviselő ezért feljelentést tesz a hatóságoknál választási csalás gyanúja miatt.

Kerestük Bajkai Istvánt, mire véli ezt a sok egyező adatot, és hogy hogy kerülhetett halott aláírása az ajánlóívére, ahogy Oláh állítja. Bajkai azt mondta, nem ismeri az ügy részleteit, így nem kívánta kommentálni.

A Fidesz a zuglói üggyel kapcsolatban korábban azt közölte: "amennyiben a kerületben az országgyűlési képviselői jelöltállításokkal kapcsolatban bármilyen szabálytalanság merült fel, azt azonnal vizsgálják ki. Ez a választási szervek feladata." Lévai Katalin pedig akkor azt mondta, hogy a szerinte hazug állítások miatt feljelentést tesz az őt ért rágalmakért.

Az erzsébetvárosi körzet 2014-ben nagy csatatér volt. Oláh Lajos 273 szavazattal, 0,6 százalékkal tudta legyőzni a fideszes Rónaszékiné Keresztes Mónikát. A Fidesz-KDNP jelöltet váltott, az Orbán család ügyvédje, Bajkai István erzsébetvárosi alpolgármester lett a jelölt. A DK újra Oláh Lajost indítja, őt az MSZP is támogatja, így várhatóan ő a legesélyesebb jelölt, hogy megküzdjön a Fidesszel, és minden más ellenzéki indulás az esélyeit rontja. A Lendülettelnek tehát nem sikerült itt jelöltet állítani, de a választókerületben elindul Bokros Lajos, a Moma párt elnök például.

A Fidesz VI. és VII. kerületi szervezete a cikkünk megjelenése után azt reagálta: "amennyiben a kerületben az országgyűlési képviselői jelöltállításokkal kapcsolatban bármilyen szabálytalanság merült fel, azt a választási bizottságnak illetve az érintett hatóságoknak teljeskörűen ki kell vizsgálni."

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?