Pénzt ígért a Jobbik képviselője, ha az LMP-s visszalép

D  AS20170304038
2018.03.19. 12:00 Módosítva: 2018.03.26. 11:42

Farkas Gergely, a Jobbik képviselője a választókerületében induló LMP-s jelöltet győzködi azon a hangfelvételen, amelyet az Origo közölt hétfőn. Farkas a felvételen pénzt is ajánl az LMP-s Midi Melániának, ha visszalép.

Egész pontosan a kiskunhalasi választókerületben (Bács-Kiskun 5.) induló Farkas azt fejtegeti, hogy minden szavazatra szüksége van, ezért szeretne az LMP-s visszalépését. Az LMP-snek ugyanis még annyi esélye sincs legyőzni a fideszes képviselőt (Bányai Gábor indul itt), mint a jobbikos indulónak.

Midi Melánia viszont azzal hárítja el a kérést, hogy végigcsinálta az ajánlásgyűjtést, ráadásul megrendelte a plakátokat, szórólapokat, ami legalább 600 ezer forintos kiadás. Ezt egy jelölt tudja finanszírozni az államtól kapott 1 millió forintból, ám visszalépés esetén értelemszerűen nem jár ez a pénz. Farkas ennél a pontnál veti fel, hogy

ha kifizetjük, akkor visszalépsz?

Ez elég nehéz másként értelmezni, mint hogy a jobbikos jelölt pénzt kínál a visszalépésért cserébe. Midi meg is jegyzi zavartan nevetve, hogy "ez kicsit azért erős volt".

A hangfelvétel valódiságát senki nem cáfolta. Érdekes körülmény, hogy ezt ki, mikor és milyen eszközzel készítette. (Az Origo cikke erről semmit nem árul el.) És főleg, hogy miért ma került nyilvánosságra ez a felvétel. Ma ül le tárgyalni ugyanis az LMP és a Jobbik, hogy a legmagasabb szinten egyeztessenek a koordinációról.

Farkas: Vicces felvetésként hangzott el

"Bár eddig is sejtettem, a ma ellenem megindult lejárató kampány egyértelműen bizonyítja, hogy nagyon szoros lehet az állás jómagam és Bányai Gábor között a választókerületben. Ilyenkor szoktak ugyanis elindulni a negatív kampányok" - írta a Facebook-oldalán délután Farkas Gergely.

A jobbikos képviselő így magyarázta meg a beszélgetést: "találkoztam az LMP helyi jelöltjével, akivel úgy éreztem, hogy egy laza, jó hangulatú beszélgetést folytatunk, így aztán ez a légkör hatotta át az egész kommunikációt." Szerinte ha valaki végighallgatja a beszélgetést, egyértelmű lesz számára, hogy "nem ajánlottam fel a visszalépésért pénzt, ezért a fideszes médiumok hazugságaival ellentétben a vesztegetés fel sem merül. Nem pénzért vetettem fel a visszalépést, hanem a közös politikai cél érdekében."

A hangfelvételben hallható felvetés részemről elhangzott, de természetesen nem komoly szándékkal, ez jól érzékelhető abból, hogy nem kijelentésként, hanem egy hangsúlyból is érezhetően vicces felvetésként hangzott el.

Ettől függetlenül "ez még ilyen formában is hiba volt részemről, ezért elnézést kérek" - írta Farkas. 

(Borítókép:  Farkas Gergely a Jobbik  tisztújító kongresszusán a fővárosi Aranytíz Művelődési Központban 2017. március 4-én. - f otó: Kovács Tamás / MTI)

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.