Választási kampány eddig (2227. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hétfőn Szerencsre vitte kampánykörútja Orbán Viktort, aki arról beszélt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban, hogy ha bár az ország keleti feléről talán nem is látszik annyira, azért az informatikának köszönhetően mindenki láthatja más csatornákon, hogy Európa a pusztulás útján halad, és csak Magyarország, no meg a csehek, szlovákok és lengyelek nem estek még el végleg. "Európa komoly bajban van" – szólt az üzenet a többi megszokott szlogen mellett.

  • Tíz párt is érintett lehet a szegedi 1. választókörzetben gyanított csalásban: a módszer ugyanaz, ami máshol is, vagyis többen jelezték, hogy az aláírásukat olyan pártok ívein is megtalálták, amelyeket ők nem írtak alá – írja a Szeged.hu.

    Az ügyben a választási iroda munkatársai feljelentést tettek.

  • Lázár Makó térségében újabb elkerülő utat ígért, ha nyernek a választáson. 

    De legfrissebb videójában nem ez a legizgalmasabb, hanem az, hogy átadta Orbán Viktornak A KOLBÁSZT ÉS SZALONNÁT 

    Átadtam édesapám ajándékát, küldeményét jobban mondva, ami házi kolbász és házi szalonna. Ő maga készítette, hogy a böjti idők után a miniszterelnök úr harcaiban ez megfelelő erősítő legyen a kampányban

    - mondja Lázár itt:

  • Lassan tényleg külön percről percre tudósítást lehetne nyomni a közmédia és a kormánysajtó ténykedéséből, annyira durván nincs nyoma a független és objektív tájékoztatásnak. Persze a nyíltan kormánypárti, de nem közszolgálati sajtó (origo, Magyar Idők, 888, stb.) azt csinál, amit akar, úgy csinál hülyét magából, ahogy akar, de az adófizetők pénzéből működő közmédiának törvényben rögzített kötelessége (lenne) pártatanul, függetlenül működnie. Ehhez képest csináltak egy kisfilmet az ellenzéki politikusok béna nyilatkozataiból. Eleve furcsa műfaj az alapvetően tárgyilagos tudósításokra kitalált hirado.hu-tól egy ilyen, de igazi bátorság ahhoz kéne, hogy a kormánypárti bénázásokból is legyen akkor egy ilyen. Bocs, nem látta valaki Kósa Lajost?

  • 20 nap a választásokig, és akkor mondom, ez a poszt miről szól, milyen előzményekkel:

    1. Az LMP-s Vágó Gábor a vasárnapi összefogás-egyeztetés után arra utalt, hogy a vendéglátója, Gyurcsány Ferenc részeg volt.

    2. Gyurcsány aljasságnak nevezte az LMP-s Vágó Gábor beszólását, megsértődött, és perel.

    3. A perre reagálva Vágó azt üzente vissza, hogy józanul és felelősségteljesen, az ország jobbítására és együttműködésre kellene inkább törekedni.

    4. Hétfőn este Vágó Gábor az ATV-ben végül bocsánatot kért.

    Ezúton is bocsánatot kérek tőle, ha bármikor is megbántottam volna akár a múltban, akár most

    - mondta Vágó, aki amúgy arról beszélt, inkább szellemi részegségre gondolt.

  • A Csepelt és Soroksárt magába foglaló fővárosi 17. választókerületben 45 egyéni jelölt próbálkozott az indulással, közülük 23 jelöltet vettek nyilvántartásba. A legutóbbi terézvárosi, illetve erzsébetvárosi csalásgyanú után itt is kikérték a 45 jelentkező aláírási íveit a szocialisták, és

    A választási bizottság ma esti határozatában rögzíti, hogy csalásra utaló adatokra bukkant, és a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával feljelentést tesz a BRFK-nál.

  • Két MTI-hír röviden az ENSZ-szel kapcsolatban:

    ENSZ: Nem akarunk semmiféle kvótát ráerőszakolni senkire

    Semmit nem akarnak ráerőltetni az ENSZ készülő migrációs csomagjával a világszervezet országaira, a tervezett globális megállapodás jogilag nem kötelező érvényű dokumentum lesz - hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár nemzetközi migrációért felelős különleges képviselője hétfőn Brüsszelben. Louise Arbour az Európai Parlament (EP) összevont szakbizottsági ülésén szólalt fel, és rámutatott, hogy "semmilyen konkrét bevándorláspolitikát, se kvótákat, se semmit" nem akarnak ráerőszakolni az országokra. Kiemelte, a megállapodás több opciót, alternatívát tartalmaz majd, hogy miként lehetne jobban támogatni a "biztonságos és rendezett" bevándorlást, visszaszorítva a "rendkívül veszélyes" szabálytalan migrációt.

    Szijjártó: Magyarország nem támogatja az ENSZ migrációs kompaktját

    Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Genfben magyarázta Magyarországnak a migrációról szóló kormányjelentését. Azt mondta, a magyarok értékelik az emberi jogokat, ő három ilyet emelt ki: a biztonsághoz, a munkához és a családalapítás, otthonteremtés biztosításához fűződőket. Magyarországra kormánya nemet mond minden olyan kezdeményezésre, amely az illegális bevándorlást segíti, ösztönzi, emiatt Magyarországot nagyon sok nemzetközi támadás érte és éri, hiszen nemet mondott az Európai Unió kötelező kvótarendszerére, és jelenlegi formájában nem támogatja az ENSZ migrációs kompaktját sem - mondta Szijjártó. Meglepetés: Szijjártó sorosozott is.

  • Azt tudjuk egy ideje, hogy húsvét után egy héttel lesz a választás. Viszont egy ezzel kapcsolatos kapcsán visszapörgettem az előző választások adatait, és meglepve láttam, hogy a négy évvel ezelőttit leszámítva a parlamenti választás(ok) olyan szépen fűződtek fel a húsvétra, hogy ha valaki az énkiskertészlegényvagyokból kampánydalt csinálna, könnyebben megugraná az 5%-os parlamenti küszöböt, mint kamupárti jelölt az 500 ajánlást. 2002-ben és 2010-ben a húsvét utáni vasárnap volt az első forduló, 2006-ban pedig közrevette a húsvétot a két forduló (négy éve két héttel húsvét előtt választottunk). A kilencvenes években a májusi szavazás volt divatban – kivéve 1990-et, amikor már márciusban lement az első kör –, 1994-ben és 1998-ban is május elején volt az első forduló, viszont már április elején húsvétoltunk.

    És hogy a húsvét után egy héttel tartott választások milyen eredményt hoztak? 2002-ben szűken bukott, míg 2010-ben fölényesen nyert a Fidesz. Vajon most hogy folytatódik a sorminta?

    Ismét húsvét utáni vasárnap szavazunk, mi lesz az eredmény?

  • Feljelentést tesz a Fidesz a Jobbik ellen a választás rendjének megsértése és korrupció gyanúja miatt, írja az MTI.

    A Fidesz-frakció közleményében azt írta, hangfelvétel bizonyítja, hogy Farkas Gergely, a Jobbik jelöltje pénzt ajánl a Lehet Más a Politika (LMP) jelöltjének, hogy lépjen vissza. Hozzátették, a Jobbik az egész országban Simicska pénzéből vásárol jelölteket. A választás nem üzleti tárgyalás.

    A kiskunhalasi körzetben induló Farkas Gergely megkérdezte az LMP képviselő-jelöltjétől, Midi Melániától, hogy visszalépne-e a javára, ha kifizetnék neki az aláírásgyűjtés során felmerült költségeit. Farkas Gergely Facebook-bejegyzésben reagált: azt írta, egy vicces felvetés hangzott el.

  • „Felszólítjuk Karácsony Gergelyt, hogy fejezze be a magyar emberekkel szembeni tárgyalásait külföldön – mondta a KDNP-s Hollik István hétfőn. Hollik arra reagált, hogy az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje hétfőn Brüsszelben tárgyalt, majd többek között azt mondta, hogy április 8. után olyan kormány kell, amely nem ellopja, hanem felhasználja az EU-s pénzeket. Hollik szerint viszont:

    Bevándorlás!

    Pontosabban: Karácsony azért ment korábban Bécsbe, ma pedig azért van Brüsszelben, hogy biztosítsa a bevándorláspárti szövetségeseit arról: ha ők kerülnek kormányra, akkor végre fogják hajtani a kvótát és elkezdik a betelepítéseket. (MTI)

  • Óriási erőfeszítéseket tesznek az ellenzéki pártok, hogy valahogy bekerüljön az MTI-be Tiborcz, és annak zavaros ügyei, amelyben az OLAF is nyomoz, de komoly trükkökre van szükség, hogy sikerüljön. Lapszemle-ügyileg is erősen megválogatja az MTI, hogy hogyan eshet szó Orbán vejéről. És akkor egy évvel (!) a Der Spiegel rövid szemléje után most beszemlézték a cseh Hospodárské Noviny egyik cikkét, ami a magyar választásokról szól.

    Ezt írja az MTI:

    Orbán Viktor magyar kormányfő láthatóan ideges, mert nem biztos, hogy az április 8-ra tervezett választáson olyan nagyarányú győzelmet arat, mint azt eddig várta - írja a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap hétfőn.

    A tekintélyes újság szerint ennek bizonyítéka Orbán ünnepi beszéde volt március 15-én, amikor "emocionális beszédben" figyelmeztette a Fidesz jelöltjeit, hogy egyenlőtlen küzdelemre kell számítaniuk a "Soros-jelöltekkel" szemben. Szerinte a Fidesz oldalán lesz a nép és a demokrácia, míg a másik oldalon az árulók - olvasható "A magyarokra áprilisban mégis érdekfeszítő választás vár" című írásban.

    Martin Ehl külpolitikai rovatvezető, az írás szerzője szerint Orbán ugyan a harmadik győzelem felé tart, de beszéde és a Fidesz jelöltjének hódmezővásárhelyi bukása megerősítette azt az ellenzéki körökben egyre inkább terjedő, 2010-óta nem ismert érzést, hogy a Fidesz legyőzhető.

    A szerző szerint a Fidesz-kormányzat "emocionális, hazugságokkal teli kampányt folytat a bevándorlók és Soros György ellen". A választók jelentős része ebben a légkörben nem meri beismerni, hogy nem szavazna a Fideszre.

    A Fideszt az utóbbi hónapokban több kormoly botrány is érte - Kósa Lajos, Tiborcz István zavaros ügyei - de mindezekről a magyarok, elsősorban a vidéken lakók, csak nehezen szereznek tudomást. A közszolgálati televíziót a Fidesz "teljes mértékben uralja", a kereskedelmi média pedig nagy nyomás alatt van és fél a komolyabb bírálatoktól.

    Hamis illúziókat táplálni ugyan nem érdemes, de az ellenzék esetleges összefogása, főleg az egyéni körzetek esetében, sikerrel kecsegtet több helyen, s a választás új dimenziókat kapott. Az eredményt valószínűleg az fogja eldönteni, milyen mértékben sikerül a Fidesz minden igyekezete és nyomása ellenére is összefognia az ellenzéknek - zárja írását a cseh Hospodárské Noviny.

  • Elindult a Fidesz választási kampányának második szakasza: megjelentek a miniszterelnököt ábrázoló plakátok is a közterületeken. És még kik lesznek a plakátokon? Olvassa el, kiderül.

  • A magukat potenciális támogatóknak hazudók Dénes Balázs tudta és engedélye nélkül rögzítették a beszélgetésüket. Dénes azt mondta: ez nem változtat azon, hogy a német kormányról azt gondolják: az itt befektető német cégek miatt ezeket az információkat fontosnak tartja. A magyarországi külföldi befektetéseket nem a Liberties, hanem a magyar kormány jogkorlátozó, és a jogállamot lebontó intézkedései veszélyeztetik.

  • Kósa Lajos akkora szürreális showt mutatott be Debrecenben, amikor az Orbán Viktor szerint fel nem fogható nagyságrendű 1300 milliárdról, a csengeri asszonyról, Svájcról és mindenféle roppant kínos ügyekről kérdezték, hogy Heltai Jenő adta a másikat. A 444 videóját megnézve tényleg nem tudok más mondani, mint azt, hogy:

    Mindazt, mi benned vágy és gondolat,
    Álom, harag, reménység, tréfa, gond,
    Magadba fojtsd a három év alatt,
    Némán viseld, és senkinek se mondd!
    Mikor nevetnél vagy jajongva sírnál,
    Légy néma, mint a börtön éje,
    Mint elhagyott kút moha-lepte mélye,
    Légy néma mindig! Némább légy a sírnál.

    És most jöjjön az önfeledt szórakozás (aminek a végén, miután percekig menetel lehajtott fejjel, úgy tűnhet elrontja a mókát, mert megszólal, de kínos kérdésekre nem válaszol, hanem kocsiba pattan egy áramvonalas Sir Robin tempójában):

  • Ezzel a plakát-parafrázissal.

  • Az Együtt - a Korszakváltók Pártja arra szólította fel az ellenzéki pártokat, hogy azonnal állapodjanak meg az egyéni választókerületi koordinációról. Juhász Péter bejelentette, hogy ennek érdekében személyesen keresik fel az ellenzéki pártok vezetőit.

    Az Együtt elnöke azt mondta, hogy

    hihetetlen felelősség terheli az ellenzéket abban az esetben, ha nem váltják le a kormányt az áprilisi választáson. Véleménye szerint nemcsak a kormányváltás lehetséges, hanem ha a teljes ellenzék összefog, akkor akár kétharmados többséget is elérhetnek.

    A politikus úgy látta, hogy az ellenzéki pártok eljátsszák az együttműködést, ugyanis az elmúlt hetekben mégsem történt valódi előrelépés az ügyben. Mindenki másra mutogat, az MSZP és a Demokratikus Koalíció az LMP-re próbálja tolni a felelősséget, az LMP a Momentumot próbálja bevonni. A szocialisták és a DK paktumot kötött egymással - tette hozzá. Juhász Péter hihetetlen felelőtlenségnek nevezte azt is, hogy az LMP egyetlen választókerületben sem hajlandó visszaléptetni a jelöltjét. Megismételte, az Együtt továbbra is nyitott az együttműködésre.

  • A Nemzeti Választási Iroda hétfőn megkezdte a levélcsomagok postázását a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgároknak.

    Csaknem 366 ezren regisztráltak eddig és még ötezer regisztrációs kérelem érkezett az NVI-hez.

    A napokban majdnem 316 ezer levélcsomagot adnak postára, mintegy 48 ezret vasárnap szállítanak ki arra a 12 külképviseletre, amelyen személyesen vehetik át a választók. Az újabb jelentkezőknek folyamatosan gyártják a csomagokat. A regisztrációs határidő március 24-én délután jár le, így az addig jelentkezőknek később még kiküldik a csomagokat.

  • Volner János jelentette be egy hétfői sajtótájékoztatón, hogy a Jobbik a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul, hogy jogorvoslatot kérjen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) több mint 660 millió forintos büntetése miatt.

  • A Fidesz hétfőn vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Hadházy Ákossal, az LMP társelnökével szemben, írja az MTI. A Fidesz szerint nem látszik, miből hobbirepül Hadházy. 

    Lazán kapcsolódik: Orbán Viktor miniszterelnöknek, a Fidesz elnökének a vagyonnyilatkozata szerint összesen 993 ezer forint megtakarított pénze van, az is a feleségével közös számlán.

  • A Nyugat.hu egyik olvasója fotózta le ezt a plakáthekkelést Szombathelyen, a Borostyánkő Áruház közelében. A Nekünk Magyarország az első!-feliratra egy ismeretlen azt írta,

    Nem tudom, ki lesz a következő, de figyelmeztetni kéne őket!

  • Az LMP-s politikus a Facebook-oldalán reagált arra, hogy Gyurcsány Ferenc bejelentette, pert indít ellene, amiért azt merte állítani, részeg volt a vasárnapi ellenzéki egyeztetésen.

  • Oláh Lajos DK-s képviselő megtette hétfőn a feljelentést választási csalás gyanúja miatt, ahogy ezt ígérte. A delegáltja ugyanis a zuglói történések után összevetette a Fidesz és a Lévai Katalin-féle Lendülettel párt jelöltjének ajánlásait, és azt találta: legalább 341 esetben egyeznek az ajánlások, csak éppen más az aláírás.

    Oláh most azt mondta az Indexnek, a feljelentés megtörtént, a rendőrség pedig tudomása szerint le is foglalta az érintett jelöltek ajánlásait.

    A Fidesz VI. és VII. kerületi szervezete a hétvégén úgy reagált: "amennyiben a kerületben az országgyűlési képviselői jelöltállításokkal kapcsolatban bármilyen szabálytalanság merült fel, azt a választási bizottságnak illetve az érintett hatóságoknak teljeskörűen ki kell vizsgálni."

  • A Hír Tévé számolt be arról, hogy a Tolna megyei 1. számú egyéni választókerületben – ez a szekszárdi központú választókerület, ahol az LMP-s Hadházy Ákos és az MSZP-s Harangozó Tamás is kihívója a fideszes Horváth Istvánnak – a választási bizottság két tagja az ajánlóívek ellenőrzése közben arról beszél: ha jelentik az egyezésgyanús, általuk hamisnak vélt aláírásokat, és kiderül, hogy azok mégsem hamisak, akkor hamis váddal ők követnek el bűncselekményt. Az LMP-s delegált, Czigler Csaba azt nem árulta el, ki volt ez a két bizottsági tag, és melyik pártok vehettek részt a feltételezett csalásban, mondván: őt személyesen is megfenyegették.

  • Karácsony Gergely az Európai Parlament brüsszeli székházában tartott sajtóértekezletet hétfőn. Az MSZP-Párbeszéd listavezetője azt mondta: kétnapos látogatásának egyik célja, hogy „megvédje a magyar társadalmat attól a károkozástól, amit a saját kormánya okozott neki Európában, hogy elmondja, április 8-án a magyar választópolgárok olyan kormányt juttathatnak hatalomra, amely nem ellopni, hanem felhasználni akarja az uniós pénzeket” – írja az MTI. Karácsony szerint Magyarország helye Európában van, egy megújuló és szociális Európai Unióban, amely minden magyar állampolgár számára a felemelkedés lehetőségét jelenti. 

  • A Hajrá Magyarország Párt 26 egyéni jelöltet tudott indítani a választáson, így listát állítaniuk nem sikerült. Sebaj, ennek ellenére „szeretnénk valódi vitát folytatni, és az erőforrásainkat a megfelelő kommunikációra használni” – írják a Facebookon. És hogy milyen a nem megfelelő kommunikáció? Ilyen: „aki kamupártozik, vagy csak megkérdezi viccesen, trágár módon, hogy mit keresünk itt, azt a posztot töröljük”. Az sajnos nem derül ki, hogy a „kamupártnak tűnő párt” kifejezés rendben van-e, vagy már az is törlendő.

  • Legalábbis ezt írja a Facebookon az LMP-s politikus:

  • A Jobbik közleményben jelentette, hogy üdvözlik Marianne Thyssen, az Európai Bizottság foglalkoztatásért felelős biztosának a közös Európai Munkaügyi Hatóság létrehozására irányuló terveit és bíznak benne, hogy az európai, köztük a magyar dolgozók érdekeit képviselő hatóság minél hamarabb felállításra kerül. A Jobbik szerint az általuk az európai dolgozók jog- és jövedelmi egyenlőségének megteremtéséért indított Béruniós kezdeményezés egyik fő célja ezzel megvalósulni látszik. 

    Mint írják,

    jellemző ugyanakkor, hogy míg Európa politikusai sorra ismerik fel a milliókat érintő munkajogi kérdések szabályozásának szükségességét, a szavakban szabadságharcot hirdető magyar kormány a magyar dolgozók számára az olcsó fizetések és a nyugati összeszerelő üzemek betanított munkája jelentette bérrabszolgaságot szánja.

  • Újabb ellenfele akadt Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum elnökének, derül ki a párt közleményéből. De most nem az I.-V. kerületi mandátumért, hanem egy európai díjért: a politikus a Euronews beválogatta “Az év európai embere” díj 10 jelöltje közé. A közönségszavazás március 15-én kezdődött, 29-ig tart, Fekete-Győrnek többek között Emma Watson az ellenfele.

  • Kapcsolódó

    Pénzt ígért a Jobbik képviselője, ha az LMP-s visszalép

    Épp az LMP-Jobbik tárgyalás napján került ki a hangfelvétel a titkos beszélgetésükről.

  • Gyurcsány Ferenc a Gyurcsányinfón is kitért arra, hogy az LMP-s Vágó Gábor részegséggel vádolta. A DK elnöke azt mondta: "nem lehet emberi becstelenséggel tisztességes politikát építeni.

    Visszautasítjuk az emberi aljasságnak ezt a megnyilvánulását.

    Gyurcsány azt mondta, hogy a vasárnapi tárgyalásra a feleségével és 3 éves gyerekével jött kocsival Kötcséről, és ő vezetett. "A feltételezését is visszautasítom annak, hogy veszélyeztetem a feleségem és a gyerekem testi épségét."