Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Nem engedték Kunhalmiéknak, hogy átnézzék a Fidesz és a Lévai-párt ajánlásait

Image uploaded from iOS (8)
2018.03.20. 05:06 Módosítva: 2018-03-26 11:39:09
Az MSZP budapesti elnöke a XVIII. kerületben kezdeményezte, hogy nézzék át a Fidesz és a Lévai Katalin-féle Lendülettel párt ajánlásait, van-e olyan egyezőség, mint több másik kerületben. A helyi jegyző nem engedte, hogy belenézzenek.

Miután Zuglóban gyanús egyezőségeket találtak a fideszes jelölt, illetve Lévai Katalin ajánlásain, több kerületben is elkezdték vizsgálni, történt-e eddig fel nem fedezett összejátszás. Erzsébetvárosban múlt héten azt találta a DK-s Oláh Lajos delegáltja, hogy legalább 341 ajánlás egyezik a Fidesz, illetve a Lendülettel párt papírjain - csak éppen az aláírások mások.

Zuglóban, illetve Erzsébetvárosban is elindult a nyomozás, a rendőrség lefoglalta az ajánlóíveket. Máshol nem ennyire előrehaladott a helyzet.

Budapest XVIII. kerületében, ahol Kunhalmi Ágnes indul az MSZP-Párbeszéd színeiben, szintén indított jelöltet a Lendülettel, Földényi György személyében. A XVIII. kerület (Budapest 15. vk.) igazi billegő körzet, 2014-ben 56 szavazattal tudta legyőzni Kunhalmit a fideszes Kucsák László. Vagyis túlzás nélkül minden szavazat számított, azok is, amelyek tisztán megtévesztésből létrehozott kamupártoknak mentek.

Érthető tehát, hogy Kunhalmi szeretné tisztán látni, hogy tudott jelöltet állítani a Lendülettel. Lévai Katalin pártjának újságja ugyanis láthatóan Kunhalmit vette célkeresztbe, a kampánylap egyik számában kisatírozták a fogát és Szörnyella de Frásznak nevezték.

Kunhalmi delegáltja ezért kezdeményezte a helyi választási irodánál, hogy átvizsgálhassa a fideszes Kucsák László, illetve Földényi György ajánlásait. Hiába azonban, mert a jegyző, a helyi választási iroda vezetője elutasította ezt a kérést - mondta az Indexnek Kunhalmi Ágnes.

Már lezárultak az ezzel kapcsolatos feladatok

Molnár Ildikó jegyző ezt lapunknak megerősítette, és azzal indokolta, hogy

a választási iroda és a választási bizottság ajánlással kapcsolatos feladatai már lezárultak.

Erről Kunhalmi delegáltját is tájékoztatta.

A jegyző egy NVB iránymutatásra hivatkozott, amely szerint "az ajánlásokat a választási iroda ellenőrzi. A választási bizottság tagja csak a bizottság döntése alapján végezhet önállóan ellenőrzési feladatot, illetve tekinthet be a technikai nyilvántartásba." Mivel a választási bizottság ilyen döntést nem hozott, így a választási iroda nem adja oda az íveket megtekintésre.

Kunhalmi erre azt mondta, hogy a bizottság szerdai ülésén kezdeményezik, hogy átnézhessék a papírokat.

Más pártok ajánlásgyűjtésével kapcsolatban amúgy nyomozás zajlik ebben a kerületben. Az LMP-s Kassai Dániel tett ugyanis feljelentést, miután azt találta, hogy nyolc párt élt vissza a nevével, adataival és hamisította meg az aláírását. A jegyző megerősítette, hogy a rendőrség több párt ajánlásait lefoglalta, a Fidesz és a Lendülettel ajánlóívei azonban a hivatalban vannak.

Borítókép: Kunhalmi Ágnes. Fotó: Huszti István / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?