Bernát, Felícia
EUR 383,78 Ft
USD 362,95 Ft
8 °C
30 °C

Nem engedték Kunhalmiéknak, hogy átnézzék a Fidesz és a Lévai-párt ajánlásait

Image uploaded from iOS (8)
2018.03.20. 05:06 Módosítva: 2018.03.26. 11:39
Az MSZP budapesti elnöke a XVIII. kerületben kezdeményezte, hogy nézzék át a Fidesz és a Lévai Katalin-féle Lendülettel párt ajánlásait, van-e olyan egyezőség, mint több másik kerületben. A helyi jegyző nem engedte, hogy belenézzenek.

Miután Zuglóban gyanús egyezőségeket találtak a fideszes jelölt, illetve Lévai Katalin ajánlásain, több kerületben is elkezdték vizsgálni, történt-e eddig fel nem fedezett összejátszás. Erzsébetvárosban múlt héten azt találta a DK-s Oláh Lajos delegáltja, hogy legalább 341 ajánlás egyezik a Fidesz, illetve a Lendülettel párt papírjain - csak éppen az aláírások mások.

Zuglóban, illetve Erzsébetvárosban is elindult a nyomozás, a rendőrség lefoglalta az ajánlóíveket. Máshol nem ennyire előrehaladott a helyzet.

Budapest XVIII. kerületében, ahol Kunhalmi Ágnes indul az MSZP-Párbeszéd színeiben, szintén indított jelöltet a Lendülettel, Földényi György személyében. A XVIII. kerület (Budapest 15. vk.) igazi billegő körzet, 2014-ben 56 szavazattal tudta legyőzni Kunhalmit a fideszes Kucsák László. Vagyis túlzás nélkül minden szavazat számított, azok is, amelyek tisztán megtévesztésből létrehozott kamupártoknak mentek.

Érthető tehát, hogy Kunhalmi szeretné tisztán látni, hogy tudott jelöltet állítani a Lendülettel. Lévai Katalin pártjának újságja ugyanis láthatóan Kunhalmit vette célkeresztbe, a kampánylap egyik számában kisatírozták a fogát és Szörnyella de Frásznak nevezték.

Kunhalmi delegáltja ezért kezdeményezte a helyi választási irodánál, hogy átvizsgálhassa a fideszes Kucsák László, illetve Földényi György ajánlásait. Hiába azonban, mert a jegyző, a helyi választási iroda vezetője elutasította ezt a kérést - mondta az Indexnek Kunhalmi Ágnes.

Már lezárultak az ezzel kapcsolatos feladatok

Molnár Ildikó jegyző ezt lapunknak megerősítette, és azzal indokolta, hogy

a választási iroda és a választási bizottság ajánlással kapcsolatos feladatai már lezárultak.

Erről Kunhalmi delegáltját is tájékoztatta.

A jegyző egy NVB iránymutatásra hivatkozott, amely szerint "az ajánlásokat a választási iroda ellenőrzi. A választási bizottság tagja csak a bizottság döntése alapján végezhet önállóan ellenőrzési feladatot, illetve tekinthet be a technikai nyilvántartásba." Mivel a választási bizottság ilyen döntést nem hozott, így a választási iroda nem adja oda az íveket megtekintésre.

Kunhalmi erre azt mondta, hogy a bizottság szerdai ülésén kezdeményezik, hogy átnézhessék a papírokat.

Más pártok ajánlásgyűjtésével kapcsolatban amúgy nyomozás zajlik ebben a kerületben. Az LMP-s Kassai Dániel tett ugyanis feljelentést, miután azt találta, hogy nyolc párt élt vissza a nevével, adataival és hamisította meg az aláírását. A jegyző megerősítette, hogy a rendőrség több párt ajánlásait lefoglalta, a Fidesz és a Lendülettel ajánlóívei azonban a hivatalban vannak.

Borítókép: Kunhalmi Ágnes. Fotó: Huszti István / Index.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek