A Migration Aid vezetője válaszolt Bayer Zsoltnak

2018.03.21. 11:07 Módosítva: 2018.03.21. 11:54

Bayer Zsolt a Magyar Időkben napok óta leleplezőnek szánt cikkeket közöl arról, hogy Siewert András, a menekülteket segítő Migration Aid vezetője egy általa megbízott beépített oknyomozó újságírónak önleleplező titkokat árult el szervezete működéséről.

Bayer hangfelvételeket publikált, melyek szerint Siewerték illegális adatbázist építettek ki a menekültekről, BM-es kapcsolataik révén bármikor be tudnak lépni a tranzitzónába, és hogy a szervezetnek milyen kiterjedt és aktív kapcsolatrendszere van a balkáni régióban.

A Migration Aid mai sajtótájékoztatóján bemutatta, hogy szerintük valójában mi történt, bemutatták a teljes levelezést az újságíróval, az összes hangfelvételt és azt, hogy mindezt már átadták a magyar hatóságoknak.

A sajtótájékoztatón Siewert arról beszélt, hogy egy ismeretlen, felderíthetetlen hátterű pénzügyi technológiai cég nevében keresték meg őket decemberben, hogy egy migrációs témájú technológiai projekthez segítséget kérjenek. Siewertnek gyanús volt, hogy a privát címén keresi valaki, aki nem hajlandó Budapesten találkozni, hanem inkább Bécsbe invitálja, anélkül hogy megmondaná, pontosan mit akar. Végül elmentek a beszélgetésre, és le is fotózták a magát Grigorij Alekszandrovnak kiadó férfit, aki segítséget ígért Siewertéknek.

Januárban két találkozóra került sor a bécsi Intercontinental szállodában a szervezet képviselői és Siewerték között. Siewert szerint a feltehetőleg álnéven bejelentkező férfi izraeli akcentussal beszélt angolul, és az akció szerinte akár több tízmillió forintba is kerülhetett például a két bécsi út költségei, a tárgyalópartnereik repülőútja, a kamuszervezetük hevenyészett weboldala miatt. A Migration Aidnél azt gondolták, egy külföldi titkosszolgálat áll az akció mögött, ezért az illetékes magyar hatóságot is értesítették.

Siewert szerint Alekszandrov és női kísérője provokatív kérdéseket, ajánlatokat tett nekik, egyebek mellett illegális akciókra buzdítva őket, például a menekültek biometrikus adatainak (ujjlenyomatuk és íriszképük) rögzítésével adatbázis építésére, valamint tüntetésekre.

A Magyar Idők által „leleplezett” adatbázis valójában Siewert szerint azt fedi, hogy a menekültek ruhaméretét rögzítették a személyi adataik nélkül. Azt ugyanakkor elismerte, hogy Alekszandrov érdeklődésének fenntartása érdekében azt mondta neki, hogy van egy Excel-táblázatuk.

Tárgyalópartnere próbálta elérni, hogy más, a menekültügyben aktív magyar ellenzéki pártokat, civil szervezeteket is vonjanak be az „együttműködésbe”, és nevezzék meg a külföldi partnereiket. Siewert azt mondja, egy internetes kereséssel generált listát küldött át neki balkáni menekültügyi civil szervezetekről, amit aztán Bayer bizonyítékként tálalt a cikkében, de magyar politikai szervezeteket és civileket nem volt hajlandó említeni.

Siewerték mindvégig külföldi titkosszolgálatra gyanakodtak, ezért állítása szerint eléggé meglepődtek, amikor hétfőn a Magyar Idők cikkéből kiderült, hogy valójában a kormánypárti lap és annak szerzője áll az akció hátterében. A Migration Aid vezetője szerint azért közöltek túlzó információkat, hogy fenntartsák a tárgyalópartnereik érdeklődését. Alekszandrov és segítője a második találkozó után eltűnt, azóta elérhetetlenek.

A közel négyórás hangfelvételt, ami teljesen érthetővé tenné a történteket és cáfolná a Magyar Idők Siewert szerint torz értelmezését, a Migration Aid egyelőre  nem hozza nyilvánosságra, mert még egyeztet a magyar szereplőkkel (a saját tolmácsával és a biztonsági segítőjükkel).

Siewert azért gondolja, hogy Bayer Zsolt és a Magyar Idők kezdeményezte az akciót, és nem csak készen kapták az anyagot, mert a cikkben maga a szerző hivatkozik beépített újságíróra, és a „leleplezés” kampányidőszakra való időzítése is azt támasztja alá, hogy ők voltak a megrendelők.

Siewert nem tartja kizártnak, hogy az ügy összefügg a Liberties nevű EU-s jogvédő szervezetről készült, a Jerusalem Postban megjelent, hasonló körülmények között rögzített leleplező anyaggal. Dénes Balázs, a berlini szervezet vezetője az Indexnek elmondta, hogy a férfi biztosan nem ugyanaz, mint aki utóbb a Jerusalem Post által megbízott személynek bizonyult. Mindenesetre valószínűleg nem véletlen, hogy a Libertiest, majd a Migration Aidet és a Soros Management Fundot is a kampányidőszak közepén, hasonló módon próbálják lejáratni, miközben a Migration Aid-es találkozók például januárban voltak.