Izsó
20 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Az MSZP és a DK nekiment az LMP-nek Polt Péter miatt

2018.03.22. 10:35

Vajon kinek ment neki az MSZP és a Demokratikus Koalíció a választás előtt két héttel?

 • Polt Péter legfőbb ügyésznek
 • Orbán Viktor miniszterelnöknek
 • a kormánynak
 • az ellenzéknek

A helyes válasz: az ellenzéknek. Pontosabban Szél Bernadettnek. Szerdán este a szocialista elnök, Molnár Gyula kemény hangú közleményt jelentetett meg, amelyben arról írt, hogy kormányváltás esetén Polt Péter legfőbb ügyésznek távoznia kell. 

„Polt Péternek az elmúlt 7 évben rengeteg lehetősége lett volna, hogy bizonyítsa, ő nem a Fidesz pártkatonája. Ezt nem tette meg” – írta. A közleményben volt egy fél mondat Szél Bernadettre utalva, ami szerint ők Szél Bernadettel szemben úgy gondolják, hogy felelős politikus nem bízhat abban, hogy Orbán rendszerének leváltása után a jelenlegi legfőbb ügyész megváltozna".

Mivel ez az utalás kontextuson kívülinek tűnt, ezt a részt kihagytam a cikkemből, és csak a Polttal kapcsolatos megállapításokat idéztem. És ez volt az a pont, ami rávilágított arra, hogy a közlemény valójában nem is Poltról szól. A közlemény megjelenése után ugyanis az MSZP-től telefonáltak, hogy jelezzék, Szél Bernadettel kapcsolatban tartják fontosnak a közleményt, ugyanis Szél az MTI keddi tudósítása szerint az Ökopolisz Alapítvány keddi, a korrupció visszaszorításáról szóló rendezvényén azt mondta, hogy 

ha Polt Péter egy kormányváltás után hajlandó lesz elvégezni a munkáját, és nem csak a fideszesek „pecsenyéjét akarja mosni", akkor maradhat, ha nem, akkor szakmailag alkalmatlan és távoznia kell.

Tehát az MSZP-s közlemény egy válasz volt erre a mondatra.

És nem kellett sokáig várni a Demokratikus Koalíció reakciójára sem. Gréczy Zsolt képviselőjelölt csütörtökön reggel az ATV élő adásában azt mondta, hogy Szél a helyén tartaná Polt Péter legfőbb ügyészt.

Ez a kijelentés azért érdekes, mert Szél Bernadett LMP-s miniszterelnök-jelölt szerdán éjjel 21.52-kor posztolt egy Heti Válasz-os interjút a Facebookjára, amiben Polt jövőjéről szólva úgy fogalmaz:

„szakmai alapon kell eltávolítani – azonnal”.

Ugyanakkor kétségtelen, azt is megismétli, hogy „ha Polt hirtelen elvégezné a munkáját, remek. Ha nem, akkor pedig nem politikai, hanem szakmai okok miatt kellene vennie az útilaput”.

Szélnek egy kommentben azt írta valaki: az Echo TV Angard műsorában a kormányhoz finoman fogalmazva közel álló újságíróknak már sikerült úgy értelmezni, hogy Szél szerint Polt marad.

Erre Szél pedig azt válaszolja: A propagandamédiában engem, illetve minket rendszerint félreértenek...”

Dodonai megfogalmazás? Szavazzon, mit akar valójában Szél?

Szél mindenképpen leváltaná Poltot?

 • 1186
  Igen
 • 747
  Egyértelmű, hogy nem biztos
 • 719
  Biztos, hogy nem egyértelmű
 • 349
  Nem

A legfőbb ügyész bebetonozott pozíciójáról azt írtuk, hogy 2010-ben az alaptörvény szerint kilenc évre választották meg, tehát jövőre lejár a mandátuma, és csak kétharmados támogatással választható meg a következő 9 évre legfőbb ügyész. Ha ez nem sikerül, akkor Polt addig marad, amíg nincs meg a kétharmados támogatottsága másnak.