Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MSZP és a DK nekiment az LMP-nek Polt Péter miatt

2018.03.22. 10:35

Vajon kinek ment neki az MSZP és a Demokratikus Koalíció a választás előtt két héttel?

 • Polt Péter legfőbb ügyésznek
 • Orbán Viktor miniszterelnöknek
 • a kormánynak
 • az ellenzéknek

A helyes válasz: az ellenzéknek. Pontosabban Szél Bernadettnek. Szerdán este a szocialista elnök, Molnár Gyula kemény hangú közleményt jelentetett meg, amelyben arról írt, hogy kormányváltás esetén Polt Péter legfőbb ügyésznek távoznia kell. 

„Polt Péternek az elmúlt 7 évben rengeteg lehetősége lett volna, hogy bizonyítsa, ő nem a Fidesz pártkatonája. Ezt nem tette meg” – írta. A közleményben volt egy fél mondat Szél Bernadettre utalva, ami szerint ők Szél Bernadettel szemben úgy gondolják, hogy felelős politikus nem bízhat abban, hogy Orbán rendszerének leváltása után a jelenlegi legfőbb ügyész megváltozna".

Mivel ez az utalás kontextuson kívülinek tűnt, ezt a részt kihagytam a cikkemből, és csak a Polttal kapcsolatos megállapításokat idéztem. És ez volt az a pont, ami rávilágított arra, hogy a közlemény valójában nem is Poltról szól. A közlemény megjelenése után ugyanis az MSZP-től telefonáltak, hogy jelezzék, Szél Bernadettel kapcsolatban tartják fontosnak a közleményt, ugyanis Szél az MTI keddi tudósítása szerint az Ökopolisz Alapítvány keddi, a korrupció visszaszorításáról szóló rendezvényén azt mondta, hogy 

ha Polt Péter egy kormányváltás után hajlandó lesz elvégezni a munkáját, és nem csak a fideszesek „pecsenyéjét akarja mosni", akkor maradhat, ha nem, akkor szakmailag alkalmatlan és távoznia kell.

Tehát az MSZP-s közlemény egy válasz volt erre a mondatra.

És nem kellett sokáig várni a Demokratikus Koalíció reakciójára sem. Gréczy Zsolt képviselőjelölt csütörtökön reggel az ATV élő adásában azt mondta, hogy Szél a helyén tartaná Polt Péter legfőbb ügyészt.

Ez a kijelentés azért érdekes, mert Szél Bernadett LMP-s miniszterelnök-jelölt szerdán éjjel 21.52-kor posztolt egy Heti Válasz-os interjút a Facebookjára, amiben Polt jövőjéről szólva úgy fogalmaz:

„szakmai alapon kell eltávolítani – azonnal”.

Ugyanakkor kétségtelen, azt is megismétli, hogy „ha Polt hirtelen elvégezné a munkáját, remek. Ha nem, akkor pedig nem politikai, hanem szakmai okok miatt kellene vennie az útilaput”.

Szélnek egy kommentben azt írta valaki: az Echo TV Angard műsorában a kormányhoz finoman fogalmazva közel álló újságíróknak már sikerült úgy értelmezni, hogy Szél szerint Polt marad.

Erre Szél pedig azt válaszolja: A propagandamédiában engem, illetve minket rendszerint félreértenek...”

Dodonai megfogalmazás? Szavazzon, mit akar valójában Szél?

Szél mindenképpen leváltaná Poltot?

 • 1186
  Igen
 • 747
  Egyértelmű, hogy nem biztos
 • 719
  Biztos, hogy nem egyértelmű
 • 349
  Nem

A legfőbb ügyész bebetonozott pozíciójáról azt írtuk, hogy 2010-ben az alaptörvény szerint kilenc évre választották meg, tehát jövőre lejár a mandátuma, és csak kétharmados támogatással választható meg a következő 9 évre legfőbb ügyész. Ha ez nem sikerül, akkor Polt addig marad, amíg nincs meg a kétharmados támogatottsága másnak.