1,2 milliárd forint parkol a fideszes államtitkár offshore cégének számláján

2018.03.23. 06:14 Módosítva: 2018.03.23. 10:18

Helyreigazítás

"Lapunk 2018. március 23-i számában >>1,2 milliárd forint parkol a fideszes államtitkár offshore cégének számláján<< címmel megjelent írásunkban valótlanul híreszteltük, hogy Szabó Zsolt államtitkár és felesége áll a Joy World Enterprise Lmtd cég mögött, melynek Belize-i számláján több mint 1,2 milliárd forint van. A nevezett cég nem áll Szabó Zsolt államtitkár irányítása, befolyása alatt."

Több mint 1,2 milliárd forintnak megfelelő dollár van annak a Belize-ben bejegyzett offshore cégnek a bankszámláján, amelynek igazgatója Szabó Zsolt fideszes államtitkár és felesége – írja a Magyar Nemzet. A lap bemutat egy pecséttel és okmánybélyeggel ellátott dokumentumot, amelyen a közvetítő offshore cég képviselőjének és a közjegyzőnek az aláírása is szerepel. 

A fideszes politikus cégének neve Joy World Enterprise Limited, 2013. június 10-én jegyezték be. Szabó vagyonnyilatkozatában nincs nyoma a vállalkozásnak. A cég számláján található összeg jelenleg zárolva van, mert a számlavezetés díját (évente 300 dollár) csak 2017 végéig fizették ki. Amennyiben megtérítik erre az évre is, feloldják.

A lap szerint Szabóék egyik családi vállalkozásának címe (Exact-Cont Kft.) is feltűnik egy dokumentumon, amelyet ebben – a szerző nélküli – cikkben nem mutatnak be. A Magyar Nemzet többször kereste telefonon Szabót, SMS-t is küldtek neki, de egyelőre nem érték el. 

Update: A cikkek megjelenése után pár órával a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az alábbi közleményt adta ki: "Simicska Lajos lejárató kampányának a része a Szabó Zsolt elleni támadás. Sem Szabó Zsoltnak, sem a feleségének nincsen külföldi számlája. Szabó Zsolt a szükséges jogi lépéseket megteszi, büntetőfeljelentést tesz az ügyben."

Update2: Az érintett, Szabó Zsolt is reagált a Facebookon. "Büntetőjogi felelőségem tudatában kijelentem, hogy nem ismerem, nincs az én, sem a feleségem tulajdonában, de még csak hozzátartozóim tulajdonában sem és nem vagyok igazgatója sem én sem feleségem annak az off-shore cégnek melynek a számláin nagy összegű készpénzt tárolnak és egy hatvani irodaházba van bejelentve a címe" - írta a politikus. 

Belize, ez a kis közép-amerikai offshore-paradicsom egyébként onnan lehet ismerős, hogy oda menekült a Kun-Mediátorral szinte egész Karcagot átverő Bróker Marcsi

Szabó Zsolt egyébként Hatvan környékének egyik legbefolyásosabb politikusa, legutóbb azzal került a hírekbe, hogy Lázár János pár hete kiosztotta egy kormányinfón. Erről bővebben itt olvashat