Hoppál Pétert csak ellenzéki együttműködéssel lehetne megszorítani

2018.03.23. 09:20 Módosítva: 2018.03.26. 11:17

Baranya megye 2-es számú választókörzetében úgy néz ki, hogy Hoppál Péter kulturális államtitkárnak csak az ellenzéki koordinációtól van félnivalója. A Közös Ország Mozgalom kutatása szerint így néz ki a népszerűségi sorrend: 

  • Hoppál Péter (Fidesz-KDNP) 45 % 
  • Gyimesi Gábor (Jobbik) 21 %
  • Nagy Ferenc (DK) 16 %
  • Hohn Krisztina (LMP) 11 % 
  • Berkecz Balázs (Együtt) 6 %
  • Körömi Attila (Momentum) 1 %

A KOM 444-en megjelent kutatása szerint Hoppál utcahosszal nyerne, ha a Jobbik nélkül koordinálna az ellenzék, de Vonáék is beszállnának, akkor is csak 34-35 százalékot érne el a két legerősebb politikus - írták. 

Készítettek indirekt, a rejtőzködő szavazók attitűdjeit is figyelembe vevő becslések, amelyek alapján már kevésbé lehet nyugodt Hoppál: ha létrejönne a teljes koordináció (amire pillanatnyilag alig van esély), akkor az LMP-s Hohn Krisztina 46 százalék körül kapna, és a DK-s Nagy Ferenc is hibahatáron belül lenne lemaradva. 

A kutatás mellé még megjegyezték, hogy a kormánypártok közvélemény-kutatásokban mutatott előnye annak is köszönhető, hogy "a kormánypárt támogatói másoknál nagyobb arányban válaszolnak őszintén a közvélemény-kutatók kérdéseire". 

Berkecz Balázs, az Együtt jelöltje egyébként úgy értékelte a KOM kutatását, hogy ha egy ellenzéki áll szemben Hoppállal, akkor bármelyikük le tudja győzni. "Remélem, hogy a Baranya 2-es körzetben minden ellenzéki képviselő-jelölt közös célja az, hogy ne Hoppál Péter, és ne a Fidesz nyerje a Baranya 2-es körzetben a választást" - írta blogján a politikus, aki a koordináció érdekében beszélgetésre hívta a többi ellenzéki jelöltet.