Orbán a Newsweek címlapján: Mr. Szélsőjobb

2018.03.23. 17:52

Orbán Viktort a Newsweek nemzetközi kiadása március 30-i címlapján ábrázoló fotót posztolt az Instagramon az amerikai hetilap vezető képszerkesztője.

Untitled-1
Kép: Instagram / @mgoesele

A Newsweek cikke Lázár bécsi videójával indul, ami a lap szerint klasszikus, a választók iszlám- és bevándorlás-ellenességét szító Orbán-húzás.

A lap emlékeztet a 2015-ös menekülthullámra, és hogy Orbán drótkerítéssel állta útját a merkeli menekültbarát politika csábításának engedő szír menekülteknek. A lap által hivatkozott elemzők szerint a magyarok kezdetben együttéreztek a menekültekkel, de az ISIS által elkövetett nyugat-európai terrortámadások miatt félni kezdtek, amit Orbán és a Fidesz ügyesen kihasznált.

Idővel a menekültek befogadására buzdító Soros György is célponttá vált, és úgy tűnik, bevált a háromlábú (menekült-, Soros- és EU-ellenes) kampány. A Fidesz szempontjából áprilisban csak a győzelem mértéke kérdéses, amit az európai szélsőjobb a saját perspektíváit szempontjából reménykedve figyel.

A cikk röviden ismerteti Orbán politikai pályáját, majd részletesebben ír 2010 utáni kormányzati intézkedéseiről, megemlítve a határon túliaknak adott állampolgárságot és szavazójogot, az új alkotmány elfogadását, a szövetségeseinek beültetését a Számvevőszék és a Legfőbb Ügyészség élére, az Alkotmánybíróság Fidesz-jelöltekkel való feltöltését és a választási törvény a Fidesz számára kedvező átírását.

A Newsweek kitér a média bekebelezésére, az állami intézmények eróziójára, a korrupcióra is. Felidézik a Forbes magyar kiadását, melynek becslése szerint Orbán családja 23 millió eurós (7,2 milliárd forintos) vagyont halmozott fel, zömmel 2010 óta. Megemlítik az Orbán sógorának egykori cége ellen indult OLAF-vizsgálatot is.

Idézik Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki szerint "a kormány tisztában van az ország rangsorolásával, nem büszke rá, és tudják hogy meg kell küzdeniük a korrupcióval, ám az erre hivatott hatóságok mnden tőlük telhetőt megtesznek".

A Newseek szerint a korrupciós vádra reagálva Orbán fokozta a migránsellenes retorikát, magát az ország megmentőjeként beállítva, aki a keresztény európát védi a muszlim hordáktól. Megemlítik ugyanakkor a februári hódmezővásárhelyi vereséget és a rekordmagas részvételt, amit Kovács Zoltán a lapnak "anomáliának" nevezett. Kovács szerint a migráns- és Soros-ellenes kampány még mindig jól rezonál, szerinte csak nyersen, és néha kicsit túlozva lehet magáról a rögvalóságról beszélni.

Mióta Orbán 2014-ben Erdélyben az illiberális állam megteremtéséről beszélt, sok államférfi idealizálja. Jaroslaw Kaczynski szerint Orbán mutatta meg az utat a győzelemhez, de a Newsweek Orbán szövetségeseként említi Putyint, Erdogant és a Hszi Csin-ping kínai elnököt is.

A cikk felsorolja, hogy míg Marine Le Pen és Geert Wilders is elbukott, Orbán más szövetségesei felemelkedtek, és az ideológiája továbbra is erős. Márciusban nyert az olasz Öt Csillag Mozgalom, az osztrák Szabadságpárt vezetője pedig ma Ausztria alkancellárja.

A Newsweek értékelése szerint Orbán lett a példakép abból a szempontból, hogy mire lehet jutni a megfelelő retorika, a korlátlan hatalomvágy és a szerencse megfelelő mixével.