Választási kampány eddig (2199. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Szerencsére nem maradt el a közös fotó a polgármesterrel, Kocsis Mátéval a Rhema Konferenciaközpontban. Ezzel kívánunk jó éjszakát: 

  ag

 • Ha tegnap óta azon ábrándozik, hogy vajon milyen lenne, ha a svéd Meshuggah bevenné énekelni az MKKP csirkeemberét, elég csak egyet kattintania, ugyanis Scheibli Márk olvasónknak köszönhetően megvalósult ez a frigy. 

 • Tállai Andrást, a város egykori polgármesterét Mezőkövesden nem kisebb dologra kérték fel szombaton, mint hogy vigye ő a keresztet a templomhoz Fekete Zoltán, mostani polgármesterrel. 

  A NAV elnökeként is funkcionáló, Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár igazi jolly joker, természetesen erre is alkalmas volt. Az ájtatosság jelképét, a fából készült keresztet a Szent László templomtól a Jézus Szíve templomig vitték a hívők a Városi Keresztúton. 

  A 14 stációból álló vallási szertartás során a szereplők korhű jelmezekbe öltözve, imádságokkal kísérve elevenítették fel a történteket. A Tállai a Facebookján azt írta a képek mellé, történelmi felelősségünk megvédeni a keresztény kultúrát.

 • Fekete-Győr András rég várt bejelentést tett az Eleven Fesztiválon - számolt be a Magyar Narancs a Szabadság téri Eleven Fesztiválról, amin Budapest I. választókerületének képviselőjelöltjei is részt vettek a jobbikos és a fideszes jelölt kivételével.

  Juhász Péter itt is elmondta, hogy visszalép, majd távozott, és a többiek beszélgetni kezdtek a Szabadsági téri emlékműről, de egy kérdés után váratlanul Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt mondta, hogy már a rendezvény előtt, Juhász sajtótájékoztatóját követően azt javasolta a jelenlévőknek, Csárdi Antalnak (LMP) és Váradiné Naszályi Mártának (MSZP-P), hogy állapodjanak meg abban, hogy közülük csak egy jelölt indul a választáson.

  Fekete-Győr azt javasolta, közvéleménykutatás alapján kéne indítani a népszerűbb jelöltet. A résztvevők elfogadták a javaslatot, és pártszinten egyeztetnek arról, hogy döntsenek a visszaléptetésekről - írja a Narancs.

 • Kapcsolódó

  Ki a kétfarkúak csirkeembere, aki végigkotkodált 5 percet a köztévében?

  Az egész kampányt így tolja, a Fertő-tavat fertőtlenítené, Sopronban tengeralattjáró lesz.

 • Tasó László, Hajdú-Bihar megye 3. körzetének fideszes jelöltje szombaton Debrecenből, a III. Országos Karikázó Fesztiválról jelentkezett be egy előnyös kampányfotóra a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes hölgykoszorújából:

 • Az Orbán család ügyvédjeként ismert Bajkai István, Budapest VII. kerületének alpolgármestere és képviselőjelöltje igazi multitalentum, most épp zongorakísérőként mutatta meg képességeit egy szombati rendezvényen, az Almássy téren. A HírTV a helyszínen volt, és megörökítette: 

  Caramel elismerően beszélt Bajkai vállalásról az RPT, a Roma Polgári Tömörülés szervezte eseményen. 

 • Kampányban nem meglepő, ha hirtelen mindenki mindent át akar adni. Ilyenkor beígérnek mindent, és a látszat miatt muszáj el is hitetni az emberekkel, hogy nem csak úgy mondják ám. Ennek a legjobb módja az alapkőletétel. Nem kell hozzá semmi, csak egy gödör és egy valami, amit a gödörbe elásnak azzal az ígérettel, hogy majd épül is ott valami. Most épp Ágh Péter, fideszes politikus maxolta ki a műfajt, Hegyfalun helyezett el ALAPCSÖVET az ottani szennyvízberuházáshoz. Látszik a képeken, hogy nincs ott semmi, csak egy sehonnan sehova vezető gödör az ALAPCSŐNEK, meg a fotókon jól mutató munkavédelmi sisakok, meg a kivezényelt emberek, stb. A projekt amúgy biztos nagyon hasznos az ott élőknek, de a google-keresés egy furcsaságot dobott fel. Ezt a projektet elvileg tavaly év végén már le kellett volna zárni.

 • Szél Bernadett szombaton Kecskeméten együttműködési megállapodást írt alá a Quaestor-károsultak érdekvédelmi szervezetével - jelentette be Facebookján az LMP elnöke. "A kormány hagyta kizsigerelni a károsultakat, és nem csinálták meg azt a kárpótlást, amit régen meg kellett volna tenni. Mi biztosítjuk a kárrendezést, illetve a jogi és politikai felelősségre vonást is" - mondta az egybegyűlteknek. 

 • Az első árulkodó jel az volt, amikor az Origo Orbán Viktor évértékelője után azt emelte ki, hogy RENGETEG fiatal volt a rendezvényen.

  A második az volt, amikor a gyújtó hangvétel, március 15-i beszédében külön szólt a fiatalokhoz.

  Most meg itt a legfrissebb Facebook-poszt, amiből semmi nem derül ki, csak pár FIATAL látható a miniszterelnök környezetében. 

  Nem kell nagyon képzett politológusnak lenni ahhoz, hogy észrevegyük: kiemelten nyomulnak a fiatalok szavazataiért.

 • A legfrissebb kampányfilmjében azt mondja, a 20. század a gyógyszereké volt, a 21. század viszont legyen a megelőzésé. Arról is beszél, hogy a sűrű napjain is fordít időt a sportolásra. 

 • A Momentum március 31-ig, a külföldön szavazók regisztrációs határidejéig körülbelül 10 millió forintot szán arra, hogy elvigye őket szavazni - jelentették be egy sajtótájékoztatón. Jövő héten bemutatják azt a telekocsi alkalmazást, ami megkönnyíti a külképviseletekre való eljutást április 8-án. Az okostelefonos alkalmazást a párt önkéntesei, szimpatizánsai fejlesztették, és tesztelték, iOS-en és Androidon is elérhető lesz.

  Kimmer Dia, a Momentum nemzetközi kapcsolattartója saját történetén keresztül szemléltette a külföldről szavazás nehézségeit:

  "4 évvel ezelőtt 2-2 órát utaztam oda és vissza Párizsba, hogy szavazni tudjak. 70 euróm és egy egész napom bánta a történetet, amit mint diák, nem igazán engedhettem meg magamnak. Az egy évvel későbbi, Európai Uniós választásoknál sajnos már nem tudtam ezt a luxust megengedni magamnak. Saját bőrömön tapasztaltam és felháborítónak tartom, hogy legalapvetőbb jogunkat így próbálja a kormány csorbítani" - mondta. 

 • Az LMP az alapvető jogok biztosához fordul a fideszes politikusok gyermekekkel kapcsolatos folyamatos jogsértései miatt, írja az MTI-hez eljuttatott közleményében Szél Bernadett.

  "A kormánypárti politikusok nem bírják megállni, hogy ne kampányoljanak gyerekek felhasználásával. Most derült ki, hogy március 14-én a piliscsabai óvoda megnyitóján Rétvári Bence és Csenger-Zalán Zsolt is politikai kampánybeszédet tartott az ovisok között és arról beszélt, hány óvodai férőhely létesült az Orbán-kormány alatt. Az LMP az ombudsmanhoz fordul" - áll a közleményben.

  "Nem ez az első és biztosan nem is az utolsó eset: óvodaavatások, útátadások, alapkőletételek és még sorolhatnám, hányféle hivatkozással próbálták már a kormánypárti politikusok megkörnyékezni a gyerekeket a szüleik tudta és beleegyezése nélkül, politikai célokra használva fel őket. Holott a köznevelési törvény feketén-fehéren kimondja, hogy óvodában, iskolában tilos politikai tevékenységet folytatni, ezt azonban még maga Orbán Viktor is semmibe vette, amikor a minap ellátogatott egy óvodába és az ott készült videót megosztotta a közösségi oldalán" - írja Szél.

   

 • Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje szerint Magyarország évente 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatást kap, ami "csillagászati összeg", de olyan korrupció van, amely miatt lehet, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban már nem kapjuk meg ezeket a forrásokat.

  "Április 8. után a Karácsony-kormány le fogja állítani és felül fogja vizsgálni azokat az európai uniós kifizetéseket, amelyeket a kormány már eldöntött"

  - mondta.

  Szerinte azzal, hogy a kormány 96 százalékban már döntött a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban hozzáférhető források felhasználásáról, a következő kormány elől veszi el a lehetőséget, hogy az saját prioritásait érvényesítse az uniós források elköltésénél.

  "Mi nem kastélyfelújításokra, hanem az emberi tőkébe való beruházásra szeretnénk fordítani a pénzt" - jelentette ki.

  Egészségügyre, oktatásra, környezetvédelemre, infrastruktúrafejlesztésre fogunk költeni, nem lesz több kastély, nem lesz több stadion, nem lesz több kihasználatlan kisvasút, se lówellness, ezekre nem fogjuk költeni az európai adófizetők pénzét" - mondta az ellenzéki politikus.

  Karácsony Gergely szerint Magyarországon nagyon centralizált az uniós pályázatok elbírálása, a kormány a Modern városok programban kegyeket osztogat, ezért a kormányváltás után vissza kell adni a helyi közösségeknek azt a lehetőséget, hogy saját maguk találják ki, milyen fejlesztésekre van szükségük. (MTI)

 • "Április 6-án Budapesten, a Szent István parkban gyűlünk össze, hogy megmutassuk, együtt meg tudjuk csinálni, és meg is fogjuk csinálni a szabad, európai, demokratikus Magyarországot. Légy ott velem a kampány utolsó pillanataiban, mutasd meg, hogy Te sem alkuszol meg az Orbán-kormánnyal!" - írja a DK elnöke Facebookon.

 • Az eseményről fotó is készült.  Az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár (j) a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNP) megújult állattartó telepén a barcsi Dráva Kapu Bemutatóközpontban látogatott március 23-án. A DDNP 446 millió forintból három állattartó telepet újított fel - ez volt az apropó. 

  A bemutató napján egyébként egészen ideális idő volt a fotózáshoz. Ilyen idilli képek készültek:

 • Mondjuk jó kérdés, hogy jó irány-e ennyire a mennyiségre menni, de nyilván majd ez is kiderül nemsokára. Mindenesetre ma bejelentkezett először azzal, hogy az egészség a legfontosabb, a betegség a legrosszabb, van mit tenni egészségügyben, de azért sokat költöttek is rá. A következőben egy gyógyszertárból kért elnézést a gyógyszerészi kamarától, amiért nincs ott személyesen, de sajnos kampányolnia kell. Itt elmondta, hogy jó az irány, magyar gyógyszerészeknek magyar patika. Majd újra jelentkezett pár perc múlva egy szintén egészségügyis videóval, amiben egy makói szűrővizsgálati napról jelentkezett be. Majd a videó végén a következő fontos megállapítást teszi:

  Mindenkinek vigyáznia kell a saját egészségére és az állam is vigyáz mindenki egészségére!

  UPDATE: a napot Lázár János 6 bejegyzéssel zárta csak a Facebookján. 

 • Ahogy azt megírtuk, Juhász Péter, az Együtt elnöke visszalépett a Belvárosban a jelöltségtől, ezzel párhuzamosan azt kérte a többi párttól és jelölttől, hogy folytassanak egyeztetést, koordináljanak, hogy végül ne Hollik nyerjen. De emellett kemény kritikával illette az MSZP-t és Karácsony Gergelyt, hogy nem igazán nyitottak a tárgyalásokra, csak eljátsszák azt. És azt is hozzátette, hogy ahhoz ragaszkodni fognak, hogy ahol erősen esélyes jelöltjük van, ott más tegyen gesztust.

  Most reagált az MSZP is:

  Az MSZP sehol nem zárkózik el akár a legesélyesebb jelölt visszaléptetésétől sem, ha ezen múlik a kormányváltás - hangsúlyozta, az Együtt elnökének, Juhász Péternek a visszalépésére reagálva ugyanakkor megjegyezte, egyetlen mérés sem igazolja, hogy bárhol is az Együtt jelöltje lenne a legesélyesebb ellenzéki induló, írja az MTI.

 • LMP: Az LMP szerint amennyiben a Fidesz folytatja a kormányzást, akkor Magyarországon szegénység maradna, és tovább növekedne a társadalmi szétszakítottság, a kormány igazságtalan társadalom- és adópolitikája emellett soha nem látott jövedelmi különbségeket is okozott, nem tudott létrehozni egy életképes gazdasági modellt.

  MSZP: Az MSZP szerint a választópolgároknak az áprilisi parlamenti választáson véget kell vetniük a "fideszes bűnszervezet" működésének, a kormánypárti politikusok komoly bűnszervezetet hoztak létre, amelynek tagjai arra szövetkeztek, hogy a "kisemberek rovására" megszerezzék Magyarország hozzáférhető vagyonának nagy részét.

  Karácsony Gergely: Karácsony szerint az európai uniós fejlesztési forrásokat veszélyezteti az a korrupciós kockázat, aminek Magyarország ki van téve, rengeteg olyan ügy került napvilágra - amelyeket részben az unió csalás elleni hivatala tárt fel -, ahol nagyon súlyos visszaélések, csalások gyanúja merült fel.

  (MTI)

 • Felháborító, hogy a kormány nyolc év kormányzás után csak annyit tud mondani, hogy Soros György, és nem beszél arról, mi lett az egészségüggyel, az elvándorlással, az utak állapotával, a bérek helyzetével, az oktatással, az északkelet-magyarországi régióval - mondta a Jobbik elnöke szombaton Ózdon, a városi piac területén tartott fórumon, írja az MTI.

  Vona Gábor arról beszélt, hogy a Jobbik-kormány első lépése az elszámoltatás lesz. Eltörlik a mentelmi jogot és az elévülési időt, vagyonosodási vizsgálatot vezetnek be, és román mintára felállítják a korrupcióellenes ügyészséget.

  A Jobbik sem akar migrációt, nem bontják le a határzárat, amelyet ők javasoltak, és létrehozzák a határőrséget, mondta Vona. Az MTI-ben közölt képek alapján voltak, akik ilyen molinót tartottak fel.

 • A Momentum az első párt, aki a külképviseleteken is jelen lesz a választás napján megfigyelőkkel, írja az MTI-ben megjelent közleményében a párt.

  A Momentum külképviseleti megfigyelőit vette elsőként nyilvántartásba az NVB péntek délután. A Momentum számára nem csak itthon, hanem a határainkon kívül is fontos az, hogy tiszta választásokra kerüljön sor, ezért a külképviseleteken sem hagyjuk, hogy esetleg Orbán Viktor bemutassa, mit tanult el Putyintól. Megfigyelőink ott lesznek többek között Brüsszelben, Berlinben, Hágában és Chileben is.

  "Nem hagyhatjuk, hogy a Fidesz elvegye bárkitől a választás jogát, és azt a jogot, hogy az emberek akaratával egyező eredmény szülessen." - mondta Fekete-Győr András, írják.

 • "Csak Kecskeméten négyezer ember munkáját veszélyezteti a "Soros-hálózat" - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szombaton Kecskeméten, a Mercedes-gyár előtt tartott sajtótájékoztatón. A szóvivő hozzátette: a Mercedes-gyár egyike lehet annak a Magyarországon működő német gyáraknak, amelyeket a "Soros-hálózat" arra akart felhasználni, hogy zsarolja Magyarországot.

  Az ott dolgozó emberek munkahelyét sem kímélve, azt is kockára téve mindent megtesznek, hogy eltávolítsák a bevándorlásellenes nemzeti kormányt Magyarország éléről - mondta."

  - írja az MTI.

 • DK-Szolidaritás az MTI-ben megjelent közleményében azt írja, Ságváron a Fideszes polgármester eltávolíttatta a DK választási plakátjait. Ságvár Somogy megye 4. számú, Siófok központú országgyűlési választókerületében található település.

  "A Demokratikus Koalíciónak a községben villanyoszlopokra, és kihelyezett hirdetőtáblákra március 11-13 között kiragasztott választási plakátjai eltűntek. A párt aktivistái megkezdték ezek pótlását, amikor egy közmunkás tájékoztatta őket, hogy fölöslegesen dolgoznak, mert a település polgármestere és jegyzője utasította őket e hirdetmények eltávolítására. A már kiragasztott plakátokat a kivezényelt közmunkások lemosták.

  A DK és a Szolidaritás semmi meglepőt nem talál a polgármesteri önkényben, tekintve, hogy a település vezetője a Fidesz jelöltjeként nyerte el megbízatását. Ellenkezőleg, a kormánypártot a hódmezővásárhelyi fiaskó után országszerte mind jobban eluraló pánik jelét látja benne, ami a Fidesz szempontjából tökéletesen érthető is. Mindazonáltal tiltakozik azellen, hogy egy község megválasztott vezetője és a törvényesség őrzésére kinevezett tisztviselője hivatali hatalmukkal visszaélve a választás rendje elleni bűncselekmény végrehajtására utasítanak nekik kiszolgáltatott helyzetben lévő polgárokat.

  A párt választókerületi szervezetének elnöke panaszt tett a választókerületi választási bizottságnál, kérve, hogy a testület Kecskés Gábor polgármestert és jegyzőjét tiltsa el a további jogsértéstől"

  - írják.

 • Márki-Zay Péter és Kész Zoltán közösen tartott szombaton utcafórumot Veszprémben. A hódmezővásárhelyi polgármester többek között arról beszélt, hogy a megfélemlítést és a terrort már annyira túltolja a Fidesz, hogy sokszor a saját politikai érdekeit is felülírja.

  Ha Vásárhelyen kicsit okosabbak lettek volna, ha Lázár János kicsit okosabb lett volna, akkor semmi esélyünk nem lett volna győzni, de már a saját rendszerüket sem értik. Most igazán van esélyünk

  - mondta Márki-Zay többek között. Az egész cikket itt tudja elolvasni.

 • Ahogy azt megírtuk, Juhász Péter, az Együtt elnöke visszalépett a Belvárosban a jelöltségtől, ezzel párhuzamosan azt kérte a többi párttól és jelölttől, hogy folytassanak egyeztetést, koordináljanak, hogy végül ne Hollik nyerjen.

  Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azt mondta Juhász bejelentése után az Indexnek, hogy "vadonatúj helyzet állt elő. Ezért konstruktív javaslattal fordulok a társaimhoz, amit egy találkozó keretében ismertetek velük, hogy aztán együtt átbeszélhessük". Fekete-Győr a lehető legrövidebb időn belül, akár még ma egyeztetni szeretne V. Naszályi Mártával, Csárdi Antallal és Losonczy Pállal.

 • A Jobbik képviselője egy Facebook-posztban gondolta tisztázni, hogy mi is a helyzet például Karácsony Gergellyel. Róla azt írja:

  "Gyurcsány Ferenc egykori tanácsadója a Gyurcsány ellenzékeként létrejött LMP egyik alapítója volt, de otthagyta őket, hogy összefogjon Gyurcsánnyal, így született meg a Párbeszéd, ami szövetségre lépett egy másik minipárttal, az Együtt-tel. Ám velük is szakított, hogy végül a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje legyen, ami a beugró volt a miniszterelnök-jelölt válogatón közröhej tárgyává vált MSZP-hez, amit azért hagyott ott Botka László, az előző jelölt, mert elmondása szerint szembesült vele, hogy „milyen mélyen” jelen van a Fidesz az MSZP-ben..."

  A jobbikos politikus szerint "Karácsony Gergely politikai előéletének tükrében sajnos egyáltalán nem meglepő a hírhedté vált Magyar Narancs-interjú, amelyben kimondta, hogy Orbán Viktort szeretné jelölni ügyvivő kormányfőnek a választás után. Ez egyértelművé tette, hogy Karácsony maga sem számol igazán a kormányváltással; sem képesség, de már akarat sincsen az MSZP-Párbeszédben arra, hogy leváltsák a Fideszt. A túlélésre játszanak, és ennek kedvéért képesek lennének Orbán Viktor országlását meghosszabbítani."

  Majd hozzáteszi, természetesen a Jobbik az egyetlen valódi kormányváltó erő.

 • Hogy micsoda?

  Egyrészt: Újabb ellenzéki politikus találta meg a nevét kamupártok ajánlásai között. Jancsovics Attila, a Demokratikus Koalíció mindszenti vezetője hat olyan párt listáján is megtalálta a nevét, amiket valójában nem támogatott.

  Másrészt: a Medete jelöltje, Halál Gina és az Összefogás jelöltje, Halál József „a jelek szerint családi vállalkozásként űzi a politikát, hiszen Facebook-fotóik alapján apa és lánya indult egymás ellen a 3-as körzetben”.

  További részletek a cikkben.

 • Juhász Péter, az Együtt elnöke visszalépett a Belvárosban. Azt mondta, nem valaki javára lépett vissza, hanem a kormányváltásért tette. És felszólította a többi ellenzéki pártot és jelölteket, hogy folytassák a koordinációt, mert ha nem teszik meg, akkor simán a Fidesz-KDNP-s Hollik fog nyerni.

  További részletek cikkünkben.

 • Még egy hétig, március 31-ig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak Magyarországon, írja az MTI. Eddig több mint 42 ezren jelentkeztek, kétszer annyian, mint négy éve.

  Április 8-án 118 külképviseleten lehet szavazni, az NVI szombat reggeli adatai szerint eddig a legtöbben, 6872-en Londonban voksolnának, Münchenben 3493-an, Stuttgartban 2588-an, Hágában 1834-en, Bernben 1819-en, Berlinben 1751-en, Beregszászon 1647-en, Brüsszelben 1624-en. Düsseldorfban 1274-en, Bécsben 1371-en, Csíkszeredán 1205-en, Manchesterben 1102-en, Párizsban 998-an, Dublinban 953-an, Koppenhágában 900-an, New Yorkban 810-en, az újonnan megnyitott edinburghi külképviseleten 787-en, és Stockholmban 739-en jelezték szavazási szándékukat.

 • Na, jó, a zumbában nem vagyok biztos, de a képviselőjelölt úr a következő videóval köszöntötte a kampány március 24-i szombatját:

  A videóhoz azt írta: "Hétvége van, pihenés, lazítás, nyújtózkodás. Hétfőn Tabon jártunk és a teremből kifelé menet táncba vittek az előtérben zumbázó hölgyek. Köszönöm nekik ezt a néhány vidám pillanatot és engedtessék megjegyeznem: a politika éppen arról szól, hogy az emberek lehetőség szerint boldogan, a lehető legkevesebb gonddal, bajjal éljenek abban a közösségben, ahol élni akarnak. Ezért dolgozunk, ez a munkánk értelme."