Gizella
9 °C
14 °C

A Jobbiknak "összeállt a kép" a védett tanúról szóló hírrel

2018.03.26. 12:22 Módosítva: 2018.03.26. 15:10

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint összeállt az elmúlt időszak súlyos korrupciógyanús ügyeinek mozaikja azzal, hogy hírek szerint az Egyesült Államokban élvez tanúvédelmet egy magyar férfi, akit a magyar kormányhoz köthető korrupciós pénzek tisztára mosásával vádolnak. (Erről a kissé zavaros ügyről itt írtunk bővebben.)

Szilágyi György sajtótájékoztatóján azt mondta: már érthető, miért élvezte Orbán Viktor miniszterelnök barátságát az Interpol által is körözött Ghaith Pharaon, aki a Jobbik képviselőjének állítása szerint szakértője a pénzek tisztára mosására alkalmas arab párhuzamos pénzügy rendszernek.

A képviselő felhozta az egyesült államokbeli magyar kitiltási ügyet is. Szerinte kezd beigazolódni a hír, miszerint annak idején dollármilliókkal kaptak el egy diplomata útlevéllel rendelkező futárt az Egyesült Államokban, a forrást pedig később Vida Ildikó, az adóhatóság akkori elnöke igazolta le. "Értelmét nyeri az a pár hónappal ezelőtt felröppent hír is, ami szerint az Amerikai Egyesült Államok azt tervezi, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt és a kormány több tagját ki kívánja tiltani az Amerikai Egyesült Államokból" - folytatta. Szerinte ennek hátterében a tanúvédelmi programba bevont férfi vallomásai állhatnak. 

Úgy ítélte meg, ezen ügy magyarázza meg azt is, hogy Donald Trump amerikai elnök miért nem fogadta Orbán Viktort, de választ ad Kósa Lajos miniszter ügyére is. Megjegyezte: a Magyar Nemzet által hétfőn közölt cikkben is 1300 milliárd forintos összegnek megfelelő forrásról van szó. A Kósa Lajos ügyében felmerült örökség forrását Németországban nem találták - folytatta -, "minden valószínűség szerint ez egy olyan fedőakció lehetett a Fidesz részéről, amivel ezt az 1300 milliárd forintot próbálták tisztára mosni". 

Szilágyi szerint a miniszterelnöknek és a kormány tagjainak választ kell adniuk az ügy kapcsán felmerülő kérdésekre, és ha a kormányfő nem tudja magát tisztára mosni, távoznia kell a közéletből. 

Kifogásolta azt is, hogy bár az FBI egy éve jelezte az ügyet a magyar hatóságnak, az mégsem hallgatta ki a tanúvédelem alatt álló férfit annak ellenére, hogy nemzetközi körözés alatt áll. 

Szilágyi György arra a kérdésre, hogy pártja tájékozódik-e hivatalosan az ügy részleteiről, azt felelte: a nyomozás nem egy politikai párt feladata, az információk relevánsnak tűnnek. 

Kormányszóvivő: Kampánykamu

Kovács Zoltánt egy Soros-hálózatokról tartott sajtótájékoztatóján kérdezték az ügyről, a kormányszóvivő azt mondta,

ez kampánykamu, szemenszedett hazugság, Simicska médiájának pedig üzenjük, hogy a whisky nem jó tanácsadó.

Demeter Márta is megvilágosodott

Nem csak a Jobbik, de a Pharaon-ügyet feltáró LMP-s Demeter Márta is azt állítja, hogy a szálak Pharaonhoz vezethetnek. "A mai hírek fényében nem véletlen, hogy soha nem kaptam semmilyen értelmes választ arra, hogy vizsgálták-e a magyar hatóságok Ghaith Pharaont és cégeit pénzmosási szempontból. És nyilván az sem véletlen, hogy Pharaon beutazását és magyarországi tartózkodását annyira takargatták, hogy semmilyen információ ne kerülhessen ki. Inkább vállalták, hogy köznevetség tárgyává lesznek, hogy egy dollármilliomosnak a Magyarországon működő, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő jordán tiszteletbeli konzul igazolja a megélhetését Magyarországon, csakhogy ne kelljen Pharaon bankszámlájával és vagyonával a magyar hatóságoknak foglalkozniuk. Csak nem azért történt mindez, mert tartottak attól, hogy az FBI esetleg egy nyomozás kapcsán adatokat kérne, és fény derülhetne nemzetközi bűnözői csoportok és az Orbán-klán kapcsolatára?" - kérdezi közleményben az LMP-s politikus. 

Jelentkeztek a Liberálisok is

Tájékoztatást követelünk a gyémánttá vált „alkotmányos költségekről"! - írják közleményükben.

"A Magyar Liberális Párt arra kéri az Orbán-kormányt, hogy haladéktalanul reagáljon a Magyar Nemzet hétfői hírére, amely szerint a nyertes uniós pályázatok után „alkotmányos költség" keretében jutalékot kellett visszaosztani fideszes politikusoknak. A Liberálisok tudni szeretnék, hogy valóban több ezer milliárd forintot sikkasztottak-e el kormánypárti politikusok a Magyarországnak szánt európai pénzek lefölözésével. Tudni szeretnénk, hogy kik vettek részt a magyar adófizetők megkárosításában, mióta tart a törvénysértés, és mennyi pénzt loptak el így a magyar emberektől.

A Liberálisok választ várnak a magyar hatóságoktól arra is, hogy eddig miért nem kezdeményezték az Orbán-kormánnyal kapcsolatban súlyos vádakat megfogalmazó férfi kihallgatását. A Liberálisok egyúttal felkérik a magyar kormányt, hogy minden uniós pénz kifizetését függesszék fel, amíg nem tudják bebizonyítani, hogy a pénzek elköltése törvényes rendben zajlik!" - írják.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.