LMP-s beismerése: A Fidesz is gyűjtött neki ajánlást

DBELO20141002014
2018.03.28. 13:07 Módosítva: 2018.04.04. 10:30
Zuglóban a Fidesz gyűjtött és adott aláírásokat az LMP-s jelöltnek - ezt maga az LMP-s induló, Barta János ismerte el Fiala János rádióműsorában, miután az MSZP-s Tóth Csaba ezt megemlítette. Barta szerint előbb leadták az ajánlásokat, mint hogy megérkezett a fideszes segítség.

Régóta keringenek pletykák arról, hogy a Fidesz hogy segíti az ellenzéki megosztottság fenntartását. Például hogy ajánlásokat gyűjt/szerez/ad ellenzéki jelölteknek, hiszen a kormánypárt érdekeit jól szolgálja, ha minél több ellenzéki szerepel a szavazólapon, és az ellenzéki voksok több jelölt között oszlanak meg.

Több választás óta tartja magát az a peltyka is, hogy a Fidesz az LMP-t is segítette ajánlásokkal. De bizonyítékot senki nem mutatott erről. A zuglói kampányban legutóbb az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Tóth Csaba elevenítette fel a pletykát, hogy az LMP-s jelölt ajánlásainak egy részét a Fidesz gyűjtötte. Tóth szerint maga az LMP-s jelölt beszélt arról neki, hogy a "Fidesz besegített".

Több se kellett Fiala Jánosnak, aki szerda reggel a Civil Rádió Keljfel Jancsi című műsorában felhívta és bejátszotta ezt a részletet az LMP-s jelöltnek. Barta János pedig meglepő módon reagált:

amit Tóth úr állít, az való igaz, a Fidesz is gyűjtött az LMP-nek aláírást annak ellenére, hogy nem kértem. Meg is lepődtem rajta.

Barta a műsorban arra tippelt, hogy a Fidesz az ellenzék megosztására játszik, és "szerintem bizonytalanok voltak, hogy az LMP-s összegyűjti az ajánlásait és be akartak segíteni, de erre végül is nem volt szükség, mert hamarabb leadtuk az ajánlásainkat, mint hogy az ő adagjuk befutott".

A történet, főként a "meglepődés" csak azon a ponton nem stimmel, hogy a Fidesz csak olyan ajánlóívet tudott kitölteni, átadni, amelyet Barta vett át a választási irodán. Az ajánlóívekkel ugyanis a jelölteknek darabra el kell számolniuk. Vagyis Bartának előzetesen kellett tudnia arról, hogy a Fidesz gyűjt neki.

Szép, precízen kitöltött ajánlóívek

Fiala értetlenkedő kérdésére, hogy miért fogadta el Barta a fideszesektől kapott ajánlásokat, Barta úgy felelt: "ha az állampolgár, ki tudja, milyen megfontolásból megtisztel az ajánlásával, arra csak azt lehet mondani, hogy köszönöm". Barta szerint a Fidesz kifejezetten neki gyűjtötte az ajánlásokat, "szép, precízen kitöltött" ajánlóívek voltak, és "legnagyobb megdöbbenésemre tartalmazott ismerős neveket". Vagyis ha Bartának gyűjtötték az aláírásokat, akkor az LMP-s előzőleg oda kellett, hogy adja az íveket a fideszes gyűjtőknek.

Barta rákérdezett az egyik fideszesektől kapott íven szereplő aláírónál erre az egészre, mire azt mondta "spontán akció volt", és "inkább nekem ír alá, mint a Tóth Csabának, amit meg tudok érteni".

Zuglóban már a második esetben derül ki, hogy a Fidesz egy ellenzéki jelöltet segít. Lévai Katalin volt MSZP-s politikus ugyan nem lehetett jelölt, de Lévai ajánlóíveit összevetették a Fidesz jelöltjének íveivel, és sok esetben teljes volt az egyezőség. Vagyis a Fidesz íveiről másolhatták át az aláírásokat a volt szocialista íveire.

Lévainak több fideszes önkormányzati képviselő is aláírt, egyikük, Bihary Zoltán akkor elismerte ezt az Indexnek, és hozzátette, hogy nemcsak Lévainak, hanem az LMP-s Barta Jánosnak is.

FRISSÍTÉS!!!

Az LMP felfüggeszti Barta János zuglói jelölt párttagságát és visszavonja jelöltségét - közölte az LMP az Indexszel.

Az LMP elnöksége ma a cikk megjelenése után rögtön tárgyalta az ügyet, és úgy találta: "az LMP szerint a Fidesszel semmilyen együttműködés nem megengedhető. A Fidesz számtalan helyen bizonyíthatóan visszaélt az állampolgárok személyes adataival, ehhez egy ellenzéki párt sem asszisztálhat, sőt ha bárki ilyet tapasztal, akkor feljelentést kell tenni" - írta az LMP.

Mivel Barta János a fenti elvárásoknak nem tett eleget, ezért a párt elnöksége a mai napon felfüggeszti a párttagságát, megindítja a kizárási eljárást, és nem tekinti az LMP hivatalos jelöltjének.

Mindez azt jelenti, hogy Zuglóban nincs az LMP-nek hivatalos jelöltje.

Barta János az Indexnek azt mondta a kizárásról, hogy "nem eszik olyan forrón a kását", szerinte a párt elnöksége önállóan nem hozhat ilyen döntést, és az etikai bizottságnak is tárgyalni kell. Tagadta, hogy együttműködött a Fidesszel. Azt mondta, egy volt MDF-es ismerősnek adott ajánlóíveket, mert azt ígérte, volt MDF-esek között gyűjt aláírásokat. És csak utólag szembesült, hogy fideszes aláírások vannak a papírokon.

(Borítókép: Szél Bernadett és Barta János sajtótájékoztatót tartanak  a Bosnyák téri piac fõbejáratánál tartott köztéri fogadóórájukon 2014. október 2-án. - fotó: Beliczay László / MTI)