Olivér
5 °C
8 °C

A Fidesz 2016-ban megszavazott egy muszlim imatermet az Erzsébetvárosban

2018.03.29. 16:35

Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy hozzájárul a B. A. Moneim által bérelt Budapest VII. Dózsa György út 6. földszint U-4 szám alatti, 213 m2 alapterületű utcai földszinti nem lakás célú helyiség bérleti jogának a Magyarországi Muszlimok Egyesülete részére, imaterem céljára történő átadásához.

Ezt az előterjesztést (benne természetesen a részletes adatokkal, nevekkel) fogadta el az összes fideszes képviselő egyhangúlag Erzsébetvárosban 2016. június 24-én, derül ki egy nyilvánosan elérhető (.doc, 49. oldal) jegyzőkönyvből. A voksolás eredménye 16 igen, 0 nem, 0 tartózkodás lett.

Az előterjesztésből és a Magyarországi Muszlimok Egyesületének adatai alapján kiderül, hogy B. A. Moneim magánbérlőként 2015-ben kapta meg a helyiséget 15 évre, és az ingatlant gyakorlatilag át akarta adni az általa vezetett egyesületnek,

hogy imaház legyen ott.

Ezt végül 5 év határozott időre szavazták meg neki.

mousz
Fotó: Google Maps

Egy másik, 2016. június 7-i ülés jegyzőkönyvéből az is kiderül (.doc , 5. oldal), hogy B. A. Moneim szervezete, a Magyarországi Muszlimok Egyesülete beadott egy pályázatot egy másik, 53 négyzetméteres ingatlanra ugyanott, a Dózsa György út 6 alatt, de azt azért nem kaphatták meg, mert egyedüli pályázók voltak ugyan, de nem volt adószámuk, és a pályázati kiírásban szereplő 3 napos hiánypótlási határidő lejártáig nem nyújtották be a NAV „együttes” nemleges adóigazolást. Ez után lépte meg Moneim a cikk elején említett átadást.

Mindez csak azért különös, mert a kormányközeli média a kampányban Karácsony Gergelyt és Molnár Gyulát is támadta, Karácsonyt azért, mert az általa vezetett Zuglóban egy családi házban imaházat/mecsetet csinált a Magyar Iszlám Közösség, Molnárt pedig azért, mert 2009-ben, amikor XI. kerületi polgármester volt, azzal a céllal adott el az önkormányzat egy területet, hogy ott muszlim vallási központ létesüljön. (Molnár egyébként pont nem akarta a beruházást.)

A VII. kerületben ráadásul az a Bajkai István az alpolgármester (és egyúttal természetesen képviselő is), aki a Fidesz jelöltje a mostani parlamenti választásokra. Hivatalosan ennek a beadványnak is ő volt az előterjesztője. Az erzsébetvárosi körzet amúgy is szoros körzet lesz, legalábbis 2014-ben a DK-s Oláh Lajos 273 szavazattal, 0,6 százalékkal tudta legyőzni a fideszes Rónaszékiné Keresztes Mónikát. A DK most újra Oláh Lajost indítja, őt az MSZP is támogatja.

Kerestük Bajkai Istvánt, visszahívást ígért, azt mondta, igyekszik még ma megtenni ezt, de este 9-ig sűrű programjai vannak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?