Szombatig lehet kérni a külképviseleti névjegyzékbe vételt

2018.03.29. 06:03

Szombat 16 óráig kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe az, aki április 8-án nem Magyarországon, hanem a 118 külképviselet valamelyikén szeretne szavazni. Akik korábban már külképviseleti névjegyzékbe vetették magukat, de mégis Magyarországon voksolnának, azok is szombatig jelezhetik ezt. Eddig már több mint 49 ezren jelezték a választási irodáknak, hogy külföldön akarnak szavazni.

Azoknak a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgároknak, akik a szavazás napján külföldön tartózkodnak és ott kívánnak élni választójogukkal, a magyarországi lakóhelyük szerinti jegyzőtől kell kérniük felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe március 31-én 16 óráig. A határidő jogvesztő.

Amikor valakit felvesznek ebbe a névjegyzékbe, egyidejűleg feltüntetik a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében, hogy a külképviseleti névjegyzékben szerepel. A szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán így nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy ember ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.

Aki felvetette már magát a külképviseleti névjegyzékbe, de mégis Magyarországon szeretne szavazni, ugyancsak március 31-ig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában vagy a Nemzeti Választási Iroda honlapján lehet benyújtani.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok csak a külképviseleteken szavazhatnak, levélben nem.  84 ország 118 külképviseletén lehet leadni szavazatokat a választás napján. Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazás előtti szombaton tartják a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről szintén a valasztas.hu-n lehet tájékozódni.