Nigéria nagykövetsége tiltakozik a fideszes fórumon elhangzottak miatt

2018.03.30. 15:18

Berkecz Balázs, az Együtt politikusa egy kozármislenyi fideszes fórumról írt korábban, ahol a kis Lomnici, a CÖF szóvivője arról beszélt, Hoppál Péter helyi fideszes jelölt vendégeként többek között, hogy Nigéria lakosságának több mint 80%-a, legalább 100 millió ember AIDS-es, vagyis a megerőszakolt svéd lányok közül 5-ből 4 elkapta a HIV-fertőzést.

A nigériai nagykövet, Dr. Eniola Ajayi egy nyílt levélben reagált a CÖF-ös mondataira. Azt írta:

"A Nigériai Szövetségi Köztársaság budapesti Nagykövetsége fel kívánja hívni a közvélemény figyelmét arra a videó felvételre, amely a Fidesz 2018. március 26-án Kozármislenyben tartott kampányfórumán készült.

A videófelvételen Lomnici Zoltán, a Civil Összefogás Fórum szóvivője a migráció kérdése kapcsán azt állította, hogy legalább 100 millió nigériai (a teljes lakosság 80%-a) AIDS fertőzött. Az adatokat Dr. Kásler Miklósnak tulajdonította, aki a fentiekről egy másik fórumon beszélt, melyen Lomnici úr is jelen volt. Dr. Kásler az Országos Onkológoao Intézet főigazgató főorvosa, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A Nigériai Szövetségi Köztársaság budapesti Nagykövetsége a leghatározottabban cáfolja a fenti állítást, amely egyáltalán nem tükrözi a valós helyzetet Nigériában. Az egyészségügyi Világszervezet (WHO), illetve az UNAIDS 2016-os adatai szerint megközelítőleg 3,2 millió nigériai él HIV fertőzéssel. Ez a szám Nigéria teljes lakosságának (186 millió) 1,7%-a, szemben a Kásler úr által említett 80%-kal.

"Teljességgel abszurdnak, meggondolatlannak, könnyelműnek és sértőnek ítéljük, hogy Kásler és Lomnici urak ellenőrizetlen adatokat használnak a magyar közvélemény Nigériáról alkotott képének befolyásolására, ezzel saját propagandacéljaikat szolgálva."

A leghatározottabb tiltakozásunkat fejezzük ki az országunkról és annak helyzetéről alkotott állásponttal kapcsolatban, és követeljük, hogy Kásler és Lomnici urak vonják vissza állításaikat.

Áder János köztársasági elnök (b) és Eniola Olaitan Ajayi, Nigéria új budapesti nagykövete (j2) megbeszélést folytat a diplomata megbízólevelének átadása után a Sándor-palotában 2017. december 1-jén.
Áder János köztársasági elnök (b) és Eniola Olaitan Ajayi, Nigéria új budapesti nagykövete (j2) megbeszélést folytat a diplomata megbízólevelének átadása után a Sándor-palotában 2017. december 1-jén.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Bízunk benne, hogya jövőben pontosabb információk és tanácsok birtokában nem tesznek majd a fentiekhez hasonló felháborító és méltatlan kifejezéseket."