Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezeken a helyeken eddig mindig a baloldal nyert

Magyarország talán általában is inkább konzervatív többségű ország, ráadásul a posztkommunista baloldal 2006-ban úgy legyakta magát, hogy azóta is max. a legerősebb ellenzéki párt kiléte kérdéses a választásokon. A rendszerváltás óta eltelt hektikus időkben, változó párttérképpel és a jobboldal által átalakított választási szabályokkal, egy olyan közegben, ahol sokkal kevésbé vannak stabil választói csoportok, mint Nyugat-Európában, a folytonosság a kivétel.

Több ok miatt is érdekesek tehát a kivételek: azok a települések, ahol 1990 óta minden országgyűlési választásokon a baloldal tudott nyerni. Azt néztük meg, hogy hol nyertek mind a hét, 1990 és 2014 közötti választáson a magukat baloldaliként definiáló pártok.

Az valószínűleg nem lep meg sokakat, hogy a kerület a XIII.: Angyalföld mindig is a baloldal biztos bázisának számított. Itt tudta simán megőrizni pozícióját a népszerű polgármester, Tóth József is, majd 2014-ben, amikor ő már nem lehetett képviselő, fölényesen nyert MSZP-s utódja, Hiszékeny Dezső is (51 százalék a fideszes ellenfele 30 százalékával szemben).

Hiszékeny most is a a választás esélyese, annak ellenére, hogy kenőpénzzel vádolták (a bíróság jogerősen felmentette). Az MSZP-s képviselő éppen Farkasházy Tivadarral igyekszik szavazatokat szerezni, a titánok harcában a Fidesz Dózsa Lászlóval és Németh meteorológussal vág vissza. Elképesztő izgalmak, mondhatnánk – a választáson minden kiderül, addig is erre járnak a baloldal jelöltjei kampányolni, ha egy kis önbizalmat szeretnének.

Bár a XIII. kerület a baloldal Mekkája, vannak még helyi jelentőségű kisebb zarándokhelyek. Két falu, ahol a rendszerváltás után is mindig a baloldali pártok listája kapta a legtöbb szavazatot:

Egy Tisza menti és egy dunántúli község. A baloldal erős beágyazottságához jobban kellene ismerni a helyi viszonyokat (hajrá, műkedvelő választásszociológusok, ha maguknál a megfejtés, küldjék meg nekünk is), bár Ricsén azért innen is összeáll nagyjából a kép:

Ricsén Vécsi István MSZP-s politikus a polgármester, amit a jelek szerint listás szavazatokra is tud konvertálni. Igaz, egyéniben így sincs sok esélye a baloldali jelöltnek a fideszes Hörcsik Richárd körzetében, de Vécsi azért időről-időre megjelenik az országos médiában is, hol az éhségmenetben gyalogolva, hol a pályázati anomáliákkal, hol a közmunka problémáival kapcsolatban, mint a NER-rel szemben álló kevés települési vezető egyike.

A baloldal dunántúli bázisa a számok szerint pedig Uzsa: a Tapolca és Sümeg között fekvő községben a baloldal 2014-ben majdnem 40 százalékot szerzett, hogy aztán a 2015-ös időközin már a jobbikos jelölt nyerjen itt óriási fölénnyel. Egy olvasónktól már a megfejtést is tudjuk: „Uzsa valóban egy sziget az egyébként kőkemény jobboldali vidéken” – írta, a negyvenes években alapított bányászkolónia, „a korabeli szocialista modernizáció egy igazi mintapéldánya volt”, mely a rendszerváltás után az önállóságra szavazott.

JAVÍTÁS: A cikk eredeti verziójában Bodrogkisfaludról is azt állítottuk, hogy ott listán mindig a baloldal nyert, ez azonban tévedés volt, elnézést kérünk érte.

A korábbi választások összes eredménye megtalálható települési szinten ezen a szuper választási térképen. Itt most az MSZP '94-es eredményei látszanak, de át lehet állítani: a térkép felett lehet a leugró menüsorból választani, hogy melyik választásra és melyik párt eredményére vagyunk kíváncsiak.

CSATLAKOZZON AZ INDEX TEMATIKUS FACEBOOK-OLDALÁHOZ, ÉS MODERÁLT KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT BESZÉLGETHET RÓLA.