Az NVB szerint nincs köze a kampányhoz a rasszista kormányplakátoknak

2018.03.31. 20:48 Módosítva: 2018.03.31. 22:57

Nincs köze a választási kampányhoz azoknak a plakátoknak, amelyen más bőrszínű emberek tömege mellé csak egy STOP feliratot tettek - ezt állapította meg a 444 szerint a Nemzeti Választási Bizottság.

Az NVB azután tárgyalta az ügyet, hogy az LMP-s Szél Bernadett a múlt héten a testülethez fordult, és tiltott kampányfinanszírozás vádjával panaszt tett a kormány ellen, és soron kívüli eljárást követel. "Azt akarjuk elérni, hogy ezeket a plakátokat távolítsák el, mert ezeknek egy jogállamban helye nincsen" - mondta múlt szerdán Szél.

Az LMP társelnökének beadványa szerint a plakátkampány "kampánytevékenységnek minősül és a FIDESZ-KDNP jelölő szervezeteinek választási üzeneteinek eljuttatását segíti jogellenesen." Szél egy kúriai végzésre hivatkozva írta: „az államnak, így a Kormánynak is a választási eljárásban semleges pozíciót kell elfoglalnia, a pártok közti versenyben nem vehet részt, nem segítheti egyes pártok választási üzeneteinek eljuttatását”.

A Nemzeti Választási Bizottság viszont elutasította Szél beadványát. A 444 szerint nem volt teljes az egyetértés, a laphoz eljuttatott határozatban az szerepel, hogy 12 igen és 9 nem szavazattal ment át a döntés.

Az NVB azzal bizonyítja, hogy a kormány plakátkampánya nem a Fidesz választási kampányának része, hogy felidéztek korábbi eseteket, amikor kormányzati tájékoztatásnak álcázták a pártpropagandát: a nemzeti konzultációs és a Stop Soros-kampányt. 

„A kormány tájékoztatási tevékenységének megengedhetősége kampányidőszakban nem függhet attól, hogy valamelyik jelölő szervezet megnyilatkozása történetesen támogatja a kormány érintett politikai tevékenységét" - olvasható a határozatban.