Karácsony: Orbánnál nagyobb Soros-ügynököt nem tudok elképzelni

2018.03.31. 14:55
Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint olyan kormánya van Magyarországnak, amely csak hazudozni és megfélemlíteni tud. Karácsony Gergely szombaton több, a Fidesz és a hozzá közeli médiumok által terjesztett, szerinte nem valós kijelentést is cáfolt. Megismételte korábbi tévényilatkozatát is, miszerint a jövő héten további bejelentések várhatók a választási együttműködésről, például a belvárosban vagy Csepelen.

A Fidesz két dolgot tud csak csinálni: fenyegetni és hazudozni

– mondta Karácsony szombati sajtótájékoztatóján.

Szerinte róla, mint Orbán Viktor legesélyesebb kihívójáról is csak hazudoznak. Cáfolatai között az alábbiakat sorolta fel:

  • Nem akarja lebontani a határkerítést, azt elfogadják Magyarország határvédelmének fontos eszközeként.
  • Nem támogatják a kötelező betelepítési kvótákat és a Magyarországra történő gazdasági bevándorlást, betelepítést, akkor sem, ha az laktanyákban, vagy magánlakásokba történik. Felidézte, hogy a menekültválság idején épp a Fidesz-kormány szállásolt el laktanyákba menekülteket.
  • Cáfolta azt is, hogy zuglói polgármesterként támogatta volna a kerületi iszlám imaterem létrehozását, mondván, vallásgyakorlási kérdésben önkormányzatnak nincs hatásköre. A fővárosban 12 ehhez hasonló vallási közösség működik, a zuglói ezek közül a legkisebb, a többi 11 fideszes vezetésű kerületben van.
  • Soha nem mondott olyat, hogy jobban utálja az MSZP-t, mint a Fideszt.
  • Minden alapot nélkülöző hazugságnak nevezte, hogy a Karácsony-kormány fizetőssé tenné az egészségügyet.
  • Cáfolta azt is, hogy kormányon adóemelést terveznek. Az MSZP-Párbeszéd jelöltje szerint olyan adóátrendezésre készülnek, amely a választópolgárok 90 százalékának adócsökkentést jelent.

Karácsony több kérdést is kapott arról, hogy egy tévéinterjúban azt mondta, kedden és szerdán a fontos körzetekben érdemi bejelentések lesznek a visszaléptetésekről. Azt mondta, a Jobbik kategorikusan elzárkózik az egyeztetésektől, ezért vele nem tárgyalnak. A demokratikus ellenzéki pártok oldalán azonban van még teendő.

Arra a kérdésre, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke azt mondta, Csepelen nem lépnek vissza, Karácsony Gergely azt mondta, a következő napokban tárgyalni fog és húsvét után azt gondolja, lesz érdemi előrelépés. A választók jogos igénye, hogy azokat az ügyeket rendezzék, amelyek sokak kedvét elveszik a választástól. Például a Belváros egy olyan választókerület, ahol kell egy, a mostaninál megnyugtatóbb megoldás - mondta. Arra a kérdésre, hogy Csepel is ilyen kerület-e, azt mondta, ezeket az ügyeket csak csomagban és nem a nyilvánosság előtt lehet kezelni.

Arra a felvetésre, hogy árnyékkormányában több Soros Györgyhöz köthető ember is van, a miniszterelnök-jelölt közölte, Magyarország miniszterelnöke egykori Soros-ösztöndíjas,

ennél nagyobb Soros-ügynököt a politikában nem tudok elképzelni.

Kérdezték arról is, mit szól testvére Echo TV-nek adott nyilatkozatához, miszerint a testvére úgy gondolja, hogy önkormányzati vezetőnek jó, de miniszterelnökként nem tudja őt elképzelni. Karácsony Gergely úgy felelt, az teljesen természetes dolog, hogy egy családon belül különböző politikai vélemények vannak. Hozzátette: a bátyját nagyon szereti, véleményét tiszteli. „Mélyen megvetem azt a politikát, amely politikai kérdést csinál abból, hogy testvérek másféleképpen gondolkodnak politikáról”.