Választási kampány eddig (2340. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ha unja Emőkét és Gábort, alább pár újabb univerzális érv Ágoston László fordításában azoknak, akik nem biztosak benne, hogy érdemes részt venni ebben a választási izében, amely egyébként akkor is hatással van az életükre, ha pár nyomorult közhellyel, szívesen elhárítják az istenverte felelősségüket, és inkább csak úgy a levegőbe szeretnének pofázni két elcseszett ciklus között.

 • Amíg egymást érik azok az oldalak, ahol meg lehet tudni, hogy melyik egyéni választókerületben kik a legesélyesebb ellenzéki jelöltek, hogy a választók a visszalépésre képtelen ellenzéki pártok helyett döntsenek, addig van egy oldal, ahol még mindig hisznek abban, hogy végül a szavazók ereje elgondolkodtatja az ellenzéki erőket. A lépjvissza.hu készítői tulajdonképpen azt ajánlják, hogy listán mindenki arra szavazzon, aki visszalépteti az egyéni jelöltjét a választókerületben. Vagyis, hogy jutalmazzák meg a bátrabb pártot.

  "A célunk, hogy megmutassuk a pártoknak, hogy az ellenzéki szavazók jelentős része csak egy jelöltet szeretne egy körzetben. Mert így a legnagyobb a kormányváltás esélye.

  A jelenlegi választási rendszert úgy találta ki a Fidesz, hogy megnehezítse az összefogást. A baloldal és a Jobbik ráadásul politikailag is vállalhatatlannak tartja a megegyezést. A választók viszont tudnak még hatni az ellenzéki vezetőkre, ha a listás szavazatukat olyan pártra adják, amelyik jelöltje helyben visszalép.

  Ha egy párt visszalép, akkor elveszíti a töredékszavazatait. De mi szavazók vállaljuk, hogy legalább ugyanennyivel többet fog kapni ez a párt listán, mint amennyit elveszít. Ezt a szavazatelosztást koordinálja a www.lepjvissza.huoldal.

  A válaszokból felmérjük és publikáljuk, hogy egyes körzetekben mennyien szavaznának a visszalépő pártokra. Hány LMP-s szavazna a Jobbikra, MSZP-s LMP-re stb. Az eredmények alapján a kérdőívet kitöltőknek ajánlást is teszünk a választások előtt, mely visszalépőpártra szavazzon a kormányváltás érdekében"

  - írja az oldal, amelyről többek között az is kiderül, hogy a kezdeményezéshez csatlakozók közül a Jobbikosok szavaznak át a legnehezebben, és az LMP szavazói hajlandóak bárkire szavazni a siker érdekében.

 • Az M1 a közszolgálat jegyében fontosnak tartotta közölni: A miniszterelnök meglocsolta a női családtagjait. Mindezt Orbán Viktor sonkafőző videója közben tudhattuk meg, mert hiszen ez a videó sem maradhatott ki egy héttel a választások előtt a híradásokból.

  Hogy ez kampány vagy a hivatalban lévő miniszterelnök tevékenységéről a köz érdekében végzett tájékoztatás, azt döntse el a nemzeti választási bizottság. Addig is, amíg erre nem kerül sor, ön is elmondhatja véleményét.

  A kormányfő locsolkodási szokása...

 • Még mindig relatív többségben vannak azok, akik szerint a Fideszt nem lehet leváltani – a választani tudok 47 százaléka véli így – januártól márciusig viszont 33-ról 39 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a kormánypárt legyőzhető – derült ki az  Index megrendelésére a Závecz Research március elején zajló felméréséből.

  A részletesebb adatokat itt találja.

 • Akár a Békemenet legelején csápoló Fidesz-szimpatizáns, akár Vona Gábor polgári fordulatát lenyűgözve figyelő új-jobbikos, esetleg a fiatal Orbánra hajazó Fekete-Győr András feltétlen híve, netalántán az idősebb Orbánra hajazóan idegeskedő Gyurcsány rajongója, egy biztos: ettől a Facebookon terjedő és garantáltan hiteles sms-váltástól biztos csak végtelen és fáradt szomorúságot fog csak érezni.

  Kattintsa végig a galériát a végkifejletig, és ha mégsem szomorúságot érez, akkor van egy rossz hírem: nem az árok valamelyik oldalán van, hanem bent, az árok legmélyén, és az az ott a kezében egy ásó. Mert nem lehet normális, hogy egy családban a választás t ideiglenes határzárat emeljen, ráadásul ilyen éles szögesdróttal a tetején.

 • Ma 17.25 körül a kisfiam a társasház kertjében játszott, amikor jelezte, hogy egy drón készít róla felvételt – írta Facebook-bejegyzésében Vona Gábor.

  „Azonnal lefutottam a kertbe és magam is láttam, ahogy a szerkezet 15-20 méter magasban repdes. Megvártam, míg a drón leszállt a közelben, majd autóba pattantam és a szomszéd utcában tetten értem a felvételt készítő férfit. (A kisfiam végig velem volt, sajnos egész komoly tapasztalata van már az ellenünk folyó zaklatásokban.) Kérdőre vontam a negyven év körüli férfit, aki már az autójában ült, mellette az anyósülésen ott volt a szerkezet. Miközben a telefonomat vettem elő, hogy lefényképezzem, a zaklató a járdára hajtva elmenekült, de a rendszámát megjegyeztem és azonnal értesítettük a rendőrséget. Több tanú is látta az esetet. Mindez húsvét hétfőjén. Na, ennyi a hivatalos. Innentől a magánvéleményem: Sem megvásárolni, sem megfélemlíteni, sem megtörni nem tudtatok. Április 8.”

  Korábban Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke tett róla említést, hogy hétvégi háza körül kutakodnak utána drónnal.

 • A négy éve elhunyt szocialista Kiss Péter plakátját helyezték ki ismeretlenek vasárnap délelőtt a Megyei úti körforgalomnál – írta egy szemtanú. Elmondása szerint egy tévéstábnak látszó csapat tette ki, majd arról kérdezték a járókelőket, mit szólnak hozzá, hogy az MSZP saját halott politikusával kampányol, miközben a pártnak már van jelöltje a kerületben, Horváth Imre. (Valójában Horváth már nem MSZP-s, függetlenként indul.)

  26804953 10211463043393649 6902938788635552769 n

  „Miután több kérdés is felmerült, hogy kik is ők, milyen TV munkatársai, sietve távoztak, Horváth úr plakátjával, de az inkriminált Kiss Péter plakátot itt felejtették!” – írta a szemtanú, aki elmondta: hétfő reggel még kint volt a plakát, mostanra a helyén már az MSZP támogatásával indult DK-s Varjú László látható. Hogy kié volt a furcsa akció, az nem derült ki.

  Itt pedig összegyűjtöttük a 2018-as kampány további mélyrepüléseit.

 • Választások környékén megszokottak a túlkapások minden politikai oldaltól, de talán nem túlzás kijelenteni, hogy a 2018-as kampány túltesz az eddigi összes országgyűlési választáson alpári húzások tekintetében. 

  Nem kifejezetten jó érzés ebben dagonyázni már hónapok óta, de ha már muszáj, összegyűjtöttük a kampány eddigi legdurvább mélyrepüléseit.  A hisztéria a tetőfokára hágott, pártok és politikusok névvel, arccal vállalnak fel olyan megnyilvánulásokat, amelyeket békeidőkben csak facebookos kamuprofiloktól láthatunk. 

 • A linkre kattintva olvashatja a comment:com cikkét az Origóról és a bécsi migránsokról.

 • Az Együtt elnöke - aki már korábban visszalépett ugyanabban a körzetben, ahol most a momentumos Fekete-Győr András is bejelentette a visszalépését - így kommentálta a hírt a Facebookon:

 • Kapcsolódó

  A Momentum elnöke visszalép a Belvárosban az MSZP-Párbeszéd javára

  Elkészült a kutatás, amely szerint V. Naszályi Márta a legesélyesebb ellenzéki. Fekete-Győr félreáll.

 • Alig pár nap telt el azóta, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elmarasztalta Orbán Viktor miniszterelnököt, amiért két rendezvényen is gyerekek körében kampányolt azok szüleinek hozzájárulása nélkül, és az ezekről készült videókat a Facebook-oldalán nyilvánosságra hozta. Ez, úgy tűnik, annyira nem rengette meg Orbán Viktor hitét abban, hogy kisgyereket kell felhasználni a politikai kampányban a siker érdekében, úgyhogy Húsvét hétfőjén újból egy olyan videót tett közzé Facebook-oldalán, amelyen egy kislányt puszilgat, és amelyen puszit kér a szerepléstől láthatóan zavarban lévő kislánytól. (Aki alighanem Orbán unokája, bár ezt a miniszterelnök úr nem közli a posztban.)

  Arról, hogy miért kéne a politikusoknak békén hagyni a gyerekeket (még akkor is, ha - mint valószínűleg ebben az esetben - esetleg a szülők hozzá is járultak a szerepléshez), ebben a véleménycikkben írtunk.

 • Az MSZP-Párbeszéd óbudai-békásmegyeri jelöltje egy sajtótájékoztatón rázta meg az ígéretfát: közölte, hogy már április 9-én megteszik az első lépéseket, szervezéseket, amelyekkel "talpra állítják az egészségügyet", így egyes intézkedéseknek már azonnal, másoknak néhány hónapon belül látványos eredményei lesznek. Példaként említette, hogy azonnali, 50 százalékos béremelést hajtanak végre az egészségügyben dolgozóknál. Emellett jelentős összegeket fordítanak az egészségügyi eszközbeszerzésekre, de visszateszik azt a több száz milliárd forintot is a kasszába, amelyet "Orbán Viktor és kormánya ellopott az egészségügyből".

 • Ezért fejek fognak hullani, ha ugyan nem hullottak még. "Ezt a fát a milleniumi zászló átadásakor Orbán Viktor miniszterelnök ültette 2000. augusztus 5-én", áll a csodaszép emléktáblán, Balatonfüreden. Egy kivágott fa csonkja mellett. Ha én ellenzéki párt lennék, biztos ezt a képet használnám a kampányomban!

 • Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő egy sajtótájékoztatón elmondta: a Fidesz politikája a rövid távú gazdasági érdekeket szolgálja, és eközben figyelmen kívül hagyja például az emberek egészséges környezethez való jogát. Az LMP ezen változtatva, kormányra kerülése esetén visszaállítaná az önálló környezetvédelmi minisztériumot, megerősítenék a környezetvédelmi hatóság jogköreit, és javítanák a nemzeti parkok működési feltételeit.

  Az LMP emellett partnerséget ajánl a környezet- és természetvédő civil szervezeteknek, erősítené a települések zöldfelületeinek, fáinak védelmét, és eltörölné azt a lehetőséget, hogy a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásoknál figyelmen kívül lehessen hagyni a környezeti szempontokat.

 • Egy cikk, amibőlk nem csak akkor meríthetünk ihletet, ha a piros 1200-es Zsigából kipattanva megöntöznénk a szomszéd Erzsikét, de azt is megtudhatjuk, hogy milyen szó rímmel a migránsra vagy éppen a korrupcióra.

  Olvasóink ezeket a választási locsolóverseket küldték, sőt költötték nekünk.

  Kapcsolódó

  "Zöld erdőben gázszerelő, tolvaj Viktor gyere elő"

  Az új műfajnak tűnő politikai locsolóverseket kértünk olvasóinktól, kaptunk is rengeteget.

 • "Egyértelmű: a Fidesz nyakig ül az adatlopási botrányban, ezért Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője érintettként feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen, bejelentést tett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, és beszámoltatja az ügyben a belügyminisztert is" - írja közleményében a Párbeszéd.

  A párt ugyanis úgy véli, a Fidesz adatokat lopott: "Orbán Viktor főtanácsadója, Bakondi György a napokban elismerte, hogy félmillió email címet árasztott el kéretlen levelekkel, és azt állította, hogy az érintettek megadták az adataikat. Csak azt nem tette hozzá, hogy nem a Fidesznek, hanem az ügyfélkapun keresztül az államnak, vagy valamelyik helyi önkormányzatnak. Azóta kiderült, Orbán más emberei is törvényt sértettek: Novák Katalin család- és ifjúságügyért is felelős államtitkár, Simicskó István honvédelmi miniszter és Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-képviselője is spammelt" - írják.

 • "Isten akarata és az önök bizalma nagy feladat elé állított. Az államfő kifejezi a nemzet egységét. Ez a rendelkezés számomra azt jelenti, hogy jelen helyzetben kötelességemnek érzem, hogy szolgálatomat befejezzem, elnöki mandátumomról lemondjak" - mondta ma pont hat évvel ezelőtt, 2012. április 2-án Schmitt Pál, az akkori köztársasági elnök, miután kiderült, hogy nem ő írta, csak plagizálta doktori értekezését. Schmitt először, április elsején még közölte, hogy tiszta a lelkiismerete, aztán másodikán mégis lemondott elnöki címéről.

  Az eseményeket akkor percről percre követtük, ezt ide kattintva lehet végigolvasni.

  És egy érzelmes videóban is elbúcsúztunk az Elnök úrtól:

  Búcsú Schmitt Páltól
 • Hétfőn reggel 10 óra körül tette ki a Fidesz hivatalos Facebook-oldalára a fenti csodálatos képet a következő szöveggel: "Most vasárnap védjük meg hagyományainkat!"

  Ez az egész kompozíció minden pontján tökéletes. Az is, hogy a Fidesz szerint valakitől (na vajon kitől?) meg kell védeni az olyan hagyományokat, mint a húsvéti locsolkodás, mert az nyilván olyasmi, amit majd valaki betilt, és akkor hirtelen nem fogjuk tudni kölnivel vagy vödör vízzel lelocsolni a nőismerőseinket a nagyi húsvéti ebédje előtt vagy után, mert hát a hagyomány az ezek szerint nem épp attól hagyomány, hogy lehetetlen elvenni tőlünk, mert belülről fakad, és nem külső kényszerek hatására. De az is, hogy a szöveg és a kép egysége olyan, mintha "most vasárnap" meg kéne locsolnunk valakit, hogy magyarok maradhassunk, illetve esetleg egy nap csúszással jelentenék ki, hogy tegnap locsolkodni kellett volna. De hát persze az a hülye, akinek nem folyamatosan azon jár az esze a húsvét meg a feltámadás meg ilyenek helyett, hogy a most vasárnap csak egyet jelenthet: a szavazást.

 • "Vállalom, hogy negyedével csökkentjük a diákok óraszámát és kisebbek lesznek az osztálylétszámok; a gyerekek megtanulnak tanulni, együttműködni, számítógépet kezelni és idegen nyelvet beszélni. Mindenki leérettségizhet. A tanároknak visszaadjuk a tanszabadságot, emeljük a bérüket és 7-8 évente kapnak egy pihenőévet. Az első diploma ingyenes lesz, és eltöröljük a tandíj-adósságokat. Ezért is kell változás!" - osztotta meg nagyszabású terveit a Facebookon Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnökjelöltje.

 • Ezt nem láttuk jönni: három napja kürtöltük bele a felhívást  az internetbe, hogy küldjenek kenünk vicces választási locsolóverseket, erre ma több olvasónk is jelezte, hogy ilyen sms-eket kap a 06 20 9000 820-as számról, amiről egyébként kampányüzenetekkel szokta hívogatni őket a robothang a Fidesz nevében:

  sms

  Nem tudom, biztos én nem vagyok elég képzett habonyológiailag, de elég nehezemre esik elképzelni, hogy valakinek pont ez jelentse az utolsó lökést, és azt mondja, a fenébe is, eddig nem akartam szavazni, vagy ha igen, akkor az ellenzékre, de EZ meggyőzött, aki ilyen ügyesen és frappánsan tud a telefon és az email után még sms-ben is spammelni, az megérdemli a szavazatomat. 

 • Sőt, úgy általában az egész magyar politikai életre. A Stop Soros Soundboard (itt tölthető le Androidra, iPhone-verzióról egyelőre nem tudunk) pont azt tudja, amit a hasonló soundboard-alkalmazások, vagyis gombnyomásra, különféle vicces hangeffekteket adnak ki. Ilyesmi van már mindenféle témában a fingáshangtól a macskanyávogásig (utóbbi egyébként remek móka hosszú távú repülőjáraton, éjszaka, mármint khm, izé, nekem is csak úgy mesélték), de valahogy a Fidesz kommunikációs úthengerének instant szállóigéire még senki nem készített ilyet. De most! Hát mi mással lehetne feldobni egy unalmas munkahelyi meetinget, mint egy jó időben bedobott EZ FELHÁBORÍTÓ!-val? Talán csak egy eredeti orbáni "Rövid beszéd, hosszú kolbász" lehet erre alkalmasabb.

 • Pont ez történt Pécsen egy középiskola diákjaival, egészen szürreális, és nagyon 2018-as magyar sztori, itt olvashat róla.

 • Ha már a nap folyamán tudományos alapossággal követtük derék politikusaink sonkafőzési és -fogyasztási szokásait, ne maradjon ki a sorból Rogán Antal propagandaminiszter sem, aki saját bevallása szerint fizikailag képtelen az urizálásra. A Rogán-család az ünnepi asztalt az otthon meghitt melege helyett a Gresham Four Seasons éttermében ülte körül, ahol két felnőtt plusz két gyerekre a menü szerint 56 ezer forintot hagytak ott. Plusz borravaló, már ha az nem számít urizálásnak.

  (via 444)

 • Az Index egyik olvasója hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Békés megyei 2. és 3. számú országgyűlési egyéni választókerületekben a Rádai család négy tagja három különböző párt színeiben is indul.

  A nemzeti Választási Iroda honlapja szerint Rádai Alex a Jó út MPP, Rádai Éva az EU.ROM (Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt), Rádai Jenőné és Rádai Cristopher pedig az Iránytű jelöltjei. Forrásunk szerint mindannyian rokonok, több közös, családinak tűnő fényképen is szerepelnek.

  A Facebookon nyilvánosan megadott információk közt kutakodva kiderül, hogy Rádai Évának Alex és Cristopher valóban testvére (legalábbis így vannak feltüntetve a profilján), Rádai Jenőné pedig csak az ismerősei közt szerepel, ám az ő profilján meg Rádai Arnika Hiláriusz van megadva fiúgyermekként, akire Rádai Éva szintén fiútestvérként hivatkozott a névjegyében.

 • Az általában a baloldal felé húzónak elkönyvelt közvéleménykutató friss felmérésében a bizonytalan szavazókat vizsgálta. Azt találták, hogy a bizonytalanok közül valójában csak 62% tényleg bizonytalan, a többi, vagyis majdnem az egyharmaduk csak titkolja, kire szeretne szavazni. A titkolózókon belül 59% kormányváltást szeretne, 22% a Fidesz kormányon maradását, és 19% annyira hardcore titkolózó, hogy még ezt sem árulja el. (Az persze jó kérdés, hogy mennyire tekinthető titkolózónak az a 22%, aki a következő kérdésre elárulja, hogy egyébként fideszes.)

  De még ennél is vadabb a nem Fidesz-szavazókon belül mért átszavazási hajlandóság. Ezt csak egy irányban (egy egyelőre fiktív baloldali összefogás felé) mérték, és azt az eredményt kapták, hogy az LMP-szavazók 93 (!) százaléka hajlandó lenne erre, de még a Jobbik híveinek 68%-a is - már ha ezen múlna Orbán kétharmadának megakadályozása. Azért itt is vannak fura adatok, például azok, akik bizonytalanok, de nem szeretnének kormányváltást, a statisztika szerint 27%-ban hajlandóak lennének átszavazni a baloldalra, hogy ne legyen új kétharmad. Viszont ha nem ez a tét, hanem simán csak a Fidesz legyőzése, akkor kicsit alábbhagy az átszavazási kedv, pontosan 6%-kal.

  Bonyolult dolgok ezek, na.

 • De már elmúlt, ahogy a Gyalog-galopp klasszikusa mondja. Történt ugyanis, hogy a Bors minapi, meglehetősen gyomorforgató akciójára (itt írtunk róla bővebben, röviden annyi a sztori, hogy valami totál ellenőrizetlen pletykára alapozva belekiabálták a világba, hogy a tavaly Borsodnádason megölt tinilány a Jobbik alelnökének szeretője volt) válaszképpen azt írta ki a Fidesz ifjúsági kiadásának ózdi szervezete a Facebook-oldalára, hogy:

  Sajnálatosnak tartjuk, hogy a sajtószabadságot meglovagoló "firkászok" ilyen témájú és hangvételű cikkekkel zavarják húsvét áldott ünnepét. Ez NEM a mi politikai stílusunk. Továbbá felszólítjuk a cikk íróját, hogy az érintettektől kérjen elnézést, és javasoljuk, gondolkozzon el, megfelelő szakmát választott-e!

  Milyen kulturált, vállalható reakció, nemde? El is tűnt egy órán belül, és jött a helyreigazítás, miszerint, bocs, de az oldalunkat feltörték, és az ismeretlen hekkerek tettek úgy a nevünkben, mintha emberségesek és együttérzőek lennénk, amiről valójában szó sincs. A valódi üzenet az, hogy:

  Az ózdi Fidelitas elítéli Janiczak Dávidot, Ózd város polgármesterét. Ismételten felszólítjuk, hogy távozzon a közéletből és ne hozzon szégyent a városra folyamatos, megmagyarázhatatlan botrányaival.

  Lehet tovább haladni, nincs itt semmi látnivaló. Ha csak az nem, hogy vagy az "ismeretlen hekkerek", vagy az ózdi fidelitasosok nagyon fura emberek.

  (via MNO)

  https://mno.hu/belfold/tevedtunk-az-ozdi-fidelitas-megsem-egyutterzo-2457270

 • A húsvéti dekorral együtt.

 • A 24.hu ment el a Mezőkövesd-Paks-meccsre, letesztelni azt, hogy adnak-e számlát annak a sportklubnak a főhadiszállásán, aminek a tulajdonosa a NAV-vezető Tállai András. Nem kaptak blokkot, sőt, szerintük az egyik pénztárgép be sem volt kapcsolva. A videót itt lehet megnézni.

 • Bár A fene tudja, hogy mi van abban a kosárban!