Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

900 ezer pártnélküli akar kormányváltást

D  US20100411006
2018.04.02. 20:36 Módosítva: 2018-04-04 10:21:55
Az utóbbi egy hónapban emelkedett a kormány maradására vágyók és a kormányváltást akarók aránya is, előbbiek 40, utóbbiak 46 százaléknyian vannak. A Fidesz legyőzésére számítók aránya egyértelműen nőtt február és március között (35-ről 39 százalékra), de továbbra is többen vannak, akik szerint a kormánypárt fog nyerni (47%). A kormány leváltani kívánó, a választási részvételét ígérő, de ebben a pillanatban pártnélküli választópolgárok lehetséges szavazatai majdhogynem egyenletesen szétoszlanak az ellenzéki pártok között.

Kormányváltást szeretne 900 ezer olyan magyar választó, akik viszont a közvélemény-kutatónak nem árulják el pártpreferenciájukat, derült ki az Index megrendelésére a Závecz Research március elején zajló felméréséből.

Honnan tudjuk mindezt?

A felmérés 1000 fős országos reprezentatív mintán, személyes megkérdezéssel készült, a maximális hibanagyság +/- 3 százalékos. A Závecz Research rendszeresen készít közvélemény-kutatásokat az Index megbízásából. Ez a mostani adatfelvétel 2018. március 7-14. között zajlott.

Az összes megkérdezett 11 százaléka mondta azt, hogy kormányváltást szeretne, ugyanakkor nem jelölt meg egyetlen pártot sem, amit sajátjának érez. Közülük a választáson való részvételüket biztosnak vagy valószínűnek tartja nagyjából kétharmaduk – 600 ezren.

A Závecz Research az Index megrendelésére készített kutatásában hétfokú skála segítségével hat ellenzéki párt esetleges támogatásáról kérdezte meg a pártnélküli, de kormányváltást akaró szavazókat (a legalsó érték azt jelentette, hogy biztosan nem szavaz az adott pártra, a legfelső érték pedig azt, hogy biztosan arra szavaz, ez utóbbit csak egyetlen párt esetében lehetett választani, de ezzel lényegében nem éltek a válaszadók).

Az aktív pártnélküli kormányváltók 40 százalékos valószínűséggel támogatják majd a Jobbikot, de a többi párt reményei is szinte ugyanekkora mértékűek. Az MSZP-Párbeszéd és az Együtt listájára 38-38 százalékos eséllyel voskolnak, DK-ra 37, az LMP-re 36 százalékossal, míg a Momentumra 34 százalékossal. Ezek a valószínűségi értékek azt jelzik, hogy mostani kampányhelyzetben 

az ellenzéki pártok közül tehát egyik sem kap kitüntetett figyelmet a részvételt ígérő, kormányváltást akaró bizonytalanoktól, mindegyik listája közel azonos eséllyel számíthat a voksaikra.

Kormányváltást vagy kormánymaradást?

Ahogy januárban és februárban, márciusban is országos reprezentatív mintán érdeklődtünk a választóktól, hogy mennyire szeretnének kormányváltást. A választási kampány következtében egyre több választó véleménye válik karakteressé a kormányváltás szükségességéről. Erre utal, hogy február és március között 37-ről 40 százalékra nőtt azok aránya, akik azt szeretnék, ha továbbra is a Fidesz kormányozna. Hasonló mértékben bővült a kormányváltók csoportja is, 43-ról 46 százalékra.

A választópolgárok relatív többsége, 47 százaléka azt gondolja, hogy a Fideszt nem lehet leváltani, de ez a véleménycsoport lényegében három hónapja ugyanekkora méretű. A kormánypárt legyőzését viszont egyre többen tartják lehetségesnek: januárban 33, februárban 35, most pedig 39 százalék.

A kormányváltás hívei még mindig pesszimistábbak, mint a kormány maradását kívánók, de a győzelemben való hitük valamelyest erősödött. Az év elején 65, a múlt hónapban 66, most 70 százalékuk bízik abban, hogy leváltható a Fidesz április 8-án. A kormány maradását akarók körében ennél nagyobb, de stagnáló az optimisták aránya: 82-83 százalék.

Az ellenzéki pártok támogatói közül az MSZP-sek és az LMP-sek optimizmusa csökkent (jelenleg 63 illetve 49 százalékuk reméli, hogy elküldik az ország mostani vezetését), a Jobbik és a DK hívei pedig bizakodóbbak lettek: 80 illetve 90 százalékuk szerint legyőzik a Fideszt.

Borítókép: Ujvári Sándor / MTI.