900 ezer pártnélküli akar kormányváltást

D  US20100411006
2018.04.02. 20:36 Módosítva: 2018.04.04. 10:21
Az utóbbi egy hónapban emelkedett a kormány maradására vágyók és a kormányváltást akarók aránya is, előbbiek 40, utóbbiak 46 százaléknyian vannak. A Fidesz legyőzésére számítók aránya egyértelműen nőtt február és március között (35-ről 39 százalékra), de továbbra is többen vannak, akik szerint a kormánypárt fog nyerni (47%). A kormány leváltani kívánó, a választási részvételét ígérő, de ebben a pillanatban pártnélküli választópolgárok lehetséges szavazatai majdhogynem egyenletesen szétoszlanak az ellenzéki pártok között.

Kormányváltást szeretne 900 ezer olyan magyar választó, akik viszont a közvélemény-kutatónak nem árulják el pártpreferenciájukat, derült ki az Index megrendelésére a Závecz Research március elején zajló felméréséből.

Honnan tudjuk mindezt?

A felmérés 1000 fős országos reprezentatív mintán, személyes megkérdezéssel készült, a maximális hibanagyság +/- 3 százalékos. A Závecz Research rendszeresen készít közvélemény-kutatásokat az Index megbízásából. Ez a mostani adatfelvétel 2018. március 7-14. között zajlott.

Az összes megkérdezett 11 százaléka mondta azt, hogy kormányváltást szeretne, ugyanakkor nem jelölt meg egyetlen pártot sem, amit sajátjának érez. Közülük a választáson való részvételüket biztosnak vagy valószínűnek tartja nagyjából kétharmaduk – 600 ezren.

A Závecz Research az Index megrendelésére készített kutatásában hétfokú skála segítségével hat ellenzéki párt esetleges támogatásáról kérdezte meg a pártnélküli, de kormányváltást akaró szavazókat (a legalsó érték azt jelentette, hogy biztosan nem szavaz az adott pártra, a legfelső érték pedig azt, hogy biztosan arra szavaz, ez utóbbit csak egyetlen párt esetében lehetett választani, de ezzel lényegében nem éltek a válaszadók).

Az aktív pártnélküli kormányváltók 40 százalékos valószínűséggel támogatják majd a Jobbikot, de a többi párt reményei is szinte ugyanekkora mértékűek. Az MSZP-Párbeszéd és az Együtt listájára 38-38 százalékos eséllyel voskolnak, DK-ra 37, az LMP-re 36 százalékossal, míg a Momentumra 34 százalékossal. Ezek a valószínűségi értékek azt jelzik, hogy mostani kampányhelyzetben 

az ellenzéki pártok közül tehát egyik sem kap kitüntetett figyelmet a részvételt ígérő, kormányváltást akaró bizonytalanoktól, mindegyik listája közel azonos eséllyel számíthat a voksaikra.

Kormányváltást vagy kormánymaradást?

Ahogy januárban és februárban, márciusban is országos reprezentatív mintán érdeklődtünk a választóktól, hogy mennyire szeretnének kormányváltást. A választási kampány következtében egyre több választó véleménye válik karakteressé a kormányváltás szükségességéről. Erre utal, hogy február és március között 37-ről 40 százalékra nőtt azok aránya, akik azt szeretnék, ha továbbra is a Fidesz kormányozna. Hasonló mértékben bővült a kormányváltók csoportja is, 43-ról 46 százalékra.

A választópolgárok relatív többsége, 47 százaléka azt gondolja, hogy a Fideszt nem lehet leváltani, de ez a véleménycsoport lényegében három hónapja ugyanekkora méretű. A kormánypárt legyőzését viszont egyre többen tartják lehetségesnek: januárban 33, februárban 35, most pedig 39 százalék.

A kormányváltás hívei még mindig pesszimistábbak, mint a kormány maradását kívánók, de a győzelemben való hitük valamelyest erősödött. Az év elején 65, a múlt hónapban 66, most 70 százalékuk bízik abban, hogy leváltható a Fidesz április 8-án. A kormány maradását akarók körében ennél nagyobb, de stagnáló az optimisták aránya: 82-83 százalék.

Az ellenzéki pártok támogatói közül az MSZP-sek és az LMP-sek optimizmusa csökkent (jelenleg 63 illetve 49 százalékuk reméli, hogy elküldik az ország mostani vezetését), a Jobbik és a DK hívei pedig bizakodóbbak lettek: 80 illetve 90 százalékuk szerint legyőzik a Fideszt.

Borítókép: Ujvári Sándor / MTI.