Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A jobbikosok és az LMP-sek kétharmada visszalépéseket akar

2018.04.03. 07:50 Módosítva: 2018-04-04 10:20:46
A kormányváltást akaró választók 67 százaléka azt szeretné, ha az esélytelenek visszalépnének a legesélyesebb ellenzéki javára az egyes választókerületekben - derül ki a Medián friss, Indexhez kerülő kutatásából. Ha a visszalépések elmaradása miatt nyer a Fidesz, az ellenzéki választók legnagyobb arányban ezért Vona Gábort, legkevésbé Karácsony Gergelyt hibáztatják.

Egy hét sincs már a választásokig, de még mindig nem zárult le az ellenzéki visszalépések története. Legutóbb hétfőn Fekete-Győr András Momentum-elnök döntött a félreállás mellett, ő az MSZP–Párbeszéd jelöltje, V. Naszályi Márta javára lépett vissza a Belvárosban. Ám ezzel még mindig nincs lezárva ebben a körzetben és sok más választókerületben sem a kérdés.

A Medián pár nappal ezelőtti kutatásában, amelyet a Megújuló Magyarországért Alapítvány (ez a Párbeszéd pártalapítványa) rendelt, éppen azt mérte, hogy az ellenzéki szavazók pártszimpátiákra bontva mennyire támogatják a visszalépősdit. A március 17–28. között, 1200 fő megkérdezésével készült reprezentatív kutatás szerint

a kormányváltást akaró választók 67 százaléka támogatja a visszalépéseket az esélyesebb jelöltek javára.

Ebben a mintában benne vannak az MSZP-sek, a DK-sok és az LMP-sek mellett a jobbikosok is, és bár a Jobbik még egyetlen ellenzéki jelölt javára sem lépett vissza, a szavazói kétharmada a kutatás szerint ezzel nem ért egyet. Azzal az állítással ugyanis, hogy „az esélytelenebb ellenzéki jelölteknek vissza kellene lépniük az esélyesebb jelöltek javára, mert csak ők tudják legyőzni a Fideszt", pártszimpátia szerint a következő arányban értenek egyet a választók:

  • DK: 81%,
  • MSZP–Párbeszéd: 69%,
  • LMP: 67%,
  • Jobbik: 67%
  • a kormányváltást akaró bizonytalanok (párt nélküliek): 63%-a ért tehát egyet.

Az összes kormányváltó csupán 13 százaléka utasította el a visszalépéseket.

A kutatásban külön mérték, hogy mi a szavazók véleménye arról, ha az MSZP és DK megállapodásához (60-46 arányban indítanak jelölteket) az LMP is csatlakozna. Vagyis ebben a forgatókönyvben egy Jobbik nélküli balos koordinációra kérdeztek rá a kutatók.

Az MSZP és a DK szavazói nem meglepő módon (a pártvezetők is ezt erőltetik) az LMP-t is szeretnék bevenni a balos koordinációba. Az már viszont érdekesebb, hogy az LMP szavazóinak 67%-a is koordináció mellett van: ehhez az igényhez a pártjuk viszont ez idáig nem alkalmazkodott (Szél Bernadett bejelentette, hogy a tárgyalásokat lezárták, szombatig azonban még persze technikailag van lehetőség a visszalépésekre).

A Medián azt is megmérte, hogy mit gondolnak az ellenzéki szavazók: ha nem lesz széles körű együttműködés az ellenzéki pártok között, és újra nyer a Fidesz, azért melyik pártvezető lenne a felelős. A választók leggyakrabban Vona Gábor Jobbik-elnök felelősségét említették:

  • Vona Gábor: a kormányváltást akarók 47 százaléka szerint a leginkább felelős (a párt nélküli kormányváltó szavazók 51%-a gondolja így).
  • Gyurcsány Ferenc: 42 százalék szerint (a párt nélküliek 43%-a),
  • Szél Bernadett: 34 százalék szerint (párt nélküliek 35%-a),
  • Karácsony Gergely: 28 százalék szerint lenne felelős (párt nélküliek 30%-a). Ezek szerint az ellenzéki vezetők közül őt hibáztatják legkevésbé a koordináció elmaradásáért.

A választásokig egy hét sincs már. A szavazólapokat már kinyomtatták, vagyis ha valaki visszalép, a szavazólapról tollal fogják lehúzni.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.