Jolán
2 °C
4 °C

A jobbikosok harmada, a baloldaliak közel fele átszavazna

005 14 10 13 onko val
2018.04.04. 08:00 Módosítva: 2018-04-04 10:19:08
A jobbikosok egyharmada átszavazna egy baloldali jelöltre, ha a balosnak esélye lenne nyerni a választókerületben, még akkor is, ha saját pártjának jelöltje is ott szerepel a szavazólapon. A baloldali, középen lévő ellenzéki szavazók még elszántabbak: 43 százalékuk átszavazna a győzelemre esélyes jobbikos jelöltre. A párt nélküli szavazók egy részét is részvételre sarkallja a leginkább esélyes jelölt megnevezése – 22 százalékuk felsorakozna a Jobbik, 29 százalék a baloldal színeiben induló politikus mögé.

Az elmúlt hetekben számos kutatás jelent meg az ellenzéki képviselőjelöltek közötti erőviszonyokról, keresve azt a személyt, aki legyőzheti, megelőzheti a Fidesz jelöltjét. Az esélyes ellenzéki jelöltek annyira fontos részévé váltak a kampánynak, hogy több, ebből a célból üzemeltetett weboldal foglalkozik velük.  Ebben a cikkben részletesen bemutattuk az esélylatolgató oldalakat.

Honnan tudjuk mindezt?

A felmérés 1000 fős országos reprezentatív mintán, személyes megkérdezéssel készült, a maximális hibanagyság +/- 3 százalékos. A Závecz Research rendszeresen készít közvélemény-kutatásokat az Index megbízásából. Ez a mostani adatfelvétel 2018. március közepén zajlott.

Az Index megrendelésére a Závecz Research kutatóintézet február után is márciusban is megkérdezte a baloldali és párt nélküli szavazókat arról, hogy mit tennének egy olyan választási helyzetben, ahol a Jobbik jelöltje a legesélyesebb ellenzéki induló. Hasonlóképpen, a jobbikosoknál és pártnélkülieknél a baloldali jelöltre való átszavazást is vizsgáltuk.

Egy hónap alatt érzékelhetően nőtt az esélyes jelöltekre való átszavazás mértéke.

A Médián friss felmérése azt is bizonyította, hogy a kormányváltást akaró magyar szavazók 67 százaléka támogatja a visszalépéseket az esélyesebb jelöltek javára. És akkor nézzük, mit gondolnak az ellenzéki szavazó magyarok a választás előtt nem sokkal az átszavazásról?

A jobbikosok rámennek a balosokra

Amennyiben egy baloldali, MSZP–Párbeszédhez vagy DK-hoz tartozó jelöltről azt jeleznék a felmérések, hogy ő a legerősebb ellenzéki, akkor a Jobbik híveinek 31 százaléka elpártolna a saját jelöltjétől, és az esélyesre voksolna. Az elmúlt egy hónapban egyértelműen többen lettek a jobbikosok körében a potenciális átszavazók, hiszen február közepén csak 19 százalékuk tervei között szerepelt az erősebbre voksolás.

A DK és az MSZP táborában szinte mindenki felsorakozik az esélyes baloldali jelölt mögé, csak 3-4 százaléknyian vannak, akik bizonytalankodnak. Az LMP tábora kisebb mértékben szavaz át, de a múltkori 29 százalékról 65 százalékra emelkedett azok aránya, akik baloldali jelölt felé fordulnak, ha neki nagyobb esélye van győzni, mint a sajátjuknak.

A pártnélküliek körében nem voltak látványos változások, februárban 26, most 29 százalék utalt arra az esélyes baloldali ellenzéki jelölt nevének hallatán, hogy elmegy rá voksolni. Ez a hír a Fidesz mögé is vinne pártnélkülieket, bár jóval kevesebben, 10 százaléknyian mozdulnának a kormánypárti jelölt felé.

A balosok rámoccannak a jobbikos jelöltre

Ha a kutatások szerint a Jobbik jelöltje tudná legyőzni a kormánypárt színeiben induló személyt, akkor a többi ellenzéki párt támogatóinak 43 százaléka átszavazna erre a jelöltre. Ebben a körben is nagymértékben nőtt a taktikusan szavazók csoportja, egy hónapja még csak 26 százaléknyian voltak.

A DK-sok hattizede, az MSZP–Párbeszéd táborának közel fele, az LMP-sek egyharmada átmenne a Jobbik jelöltjéhez, ha ő lenne a legesélyesebb. A pártnélküliek körében a februári szinten maradt a Jobbik jelölt melletti aktivizálódás, amennyiben kiderül számukra, hogy van esélye nyerni – 22 százalék lenne szavazója. Egy ilyen szituációban a pártnélküliek egytizede a Fideszhez csatlakozna.

(Borítókép: Vona Gábor adja le szavazatát a 2014-es önkormányzati választáson, 2014. április 12-én. Fotó: Adrián Zoltán / Index)

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?