Erzsébet
1 °C
4 °C

A választók fele el tud képzelni egy Fidesz–Jobbik-koalíciót

clk
2018.04.04. 13:15 Módosítva: 2018-04-04 13:16:07
Milyen koalíció jöhetne létre, ha a Fidesznek nem lenne meg a többsége? Milyen kormánynak örülnének a választók? Milyen pártok jutnak a parlamentbe? – ezekre kérdezett rá a Medián a legfrissebb, március végi kutatásában.

Pár nappal a választás előtt mindig izgalmas megmérni, hány párti parlamentre számítanak a választók, és mely pártok parlamentbe jutására nem adnak esélyt. Ezek olykor önbeteljesítő jóslatként is működnek, hiszen előfordulhat, hogy valaki azért nem szavaz a számára szimpatikus pártra, mert fél elvesztegetni a szavazatát nem bejutó szervezetre.

A mostani politikai helyzet azért érdekes, mert az ellenzék megosztottsága miatt bizony több párt is izgulhat a parlamenti küszöb átugrása miatt. Az szinte biztos, hogy a Fidesz–KDNP mellett a Jobbik bejut a parlamentbe, és bár az MSZP–Párbeszédnek 10 százalékot kell megugrania, a legfrissebb kutatások szerint nincs veszélyben.

A Medián pár nappal ezelőtti, 1200 fős reprezentatív kutatásában, amelyet a Megújuló Magyarországért Alapítvány (ez a Párbeszéd pártalapítványa) rendelt, éppen ezt vizsgálta, hogy milyen színes parlamentre számítanak a választók. És az új parlamentben milyen koalíciókat tudnak elképzelni. (A kutatás visszalépésekkel foglalkozó részéről már írtunk.)

A Medián a teljes népesség körében kérdezte, hogy mely pártok jutnak be a parlamentbe. Az említések arányában a következő eredmény született:

 • Fidesz 98%
 • Jobbik 83%
 • MSZP–Párbeszéd 74%
 • LMP 57%
 • DK 48%
 • Együtt 24%
 • Momentum 13%

Vagyis szinte minden választó biztos a Fidesz bejutásában, és a többség a Jobbikéban is. A választók háromnegyede az MSZP–Párbeszéd-listáért sem aggódik, az LMP és a DK bejutására viszont csak a választók nagyjából fele számít (ez nem azt jelenti, hogy ennyien szavaznak ezekre a pártokra persze). Az Együttet a választók negyede, a Momentumot csak 13 százalék várja a parlamentbe.

Előfordulhat, hogy a Fidesz nem szerez többséget az új Országgyűlésben. A Medián feltette a kérdést, hogy a választók szerint ebben az esetben leginkább melyik párt lenne hajlandó vele koalíciós kormányt alakítani, más szóval milyen koalíció alakulna a legnagyobb valószínűséggel.

 • Fidesz–Jobbik-koalíció 51%
 • Fidesz–LMP-koalíció 30%
 • Fidesz–MSZP-koalíció 13%

Vagyis bár az MSZP-ről időről időre felmerül a gyanú, hogy bizonyos tagjai együttműködnek a Fidesszel (például Botka László célzott erre), a választók nagy része nem számít ilyen koalícióra. A Jobbikkal való koalíciót azonban minden második választó elképzelhetőnek tartja, és az LMP-t is Orbán lehetséges koalíciós partnereként látja a választók harmada.

A kutatásban azt is megkérdezték, milyen kormány alakulásának örülnének a választók. A teljes népességen belül toronymagasan vezet Orbán Viktor.

 • Orbán Viktor vezetésével a Fidesz alakítana kormányt – 56%
 • Karácsony Gergely vezetésével egy baloldali koalíciós kormány alakulna – 19%
 • Vona Gábor vezetésével a Jobbik alakítana kormányt – 17%
 • Szél Bernadett vezetésével az LMP alakítana kormányt – 7%

Érdekesség, hogy a pártnélküliek (bizonytalanok) 41 százaléka is Orbán Viktor újbóli kormányalakításának örülne, míg Karácsony-kormányt 27, Vona-kormányt 19, Szél-kormányt pedig 14 százalék látna szívesen. A kormányváltást akaróknál érthetően Orbán nincs versenyben: itt a Karácsony-kormány 44, a Vona-kormány 38, a Szél-kormány 16 százalékot kapott.

Kommentelheted ezt a cikket az index.hu Facebok-oldalán:

Borítókép: Orbán Viktor és Vona Gábor. Fotó: Németh Sz. Péter és Ajpek Orsi / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?