A választók fele el tud képzelni egy Fidesz–Jobbik-koalíciót

clk
2018.04.04. 13:15 Módosítva: 2018.04.04. 13:16
Milyen koalíció jöhetne létre, ha a Fidesznek nem lenne meg a többsége? Milyen kormánynak örülnének a választók? Milyen pártok jutnak a parlamentbe? – ezekre kérdezett rá a Medián a legfrissebb, március végi kutatásában.

Pár nappal a választás előtt mindig izgalmas megmérni, hány párti parlamentre számítanak a választók, és mely pártok parlamentbe jutására nem adnak esélyt. Ezek olykor önbeteljesítő jóslatként is működnek, hiszen előfordulhat, hogy valaki azért nem szavaz a számára szimpatikus pártra, mert fél elvesztegetni a szavazatát nem bejutó szervezetre.

A mostani politikai helyzet azért érdekes, mert az ellenzék megosztottsága miatt bizony több párt is izgulhat a parlamenti küszöb átugrása miatt. Az szinte biztos, hogy a Fidesz–KDNP mellett a Jobbik bejut a parlamentbe, és bár az MSZP–Párbeszédnek 10 százalékot kell megugrania, a legfrissebb kutatások szerint nincs veszélyben.

A Medián pár nappal ezelőtti, 1200 fős reprezentatív kutatásában, amelyet a Megújuló Magyarországért Alapítvány (ez a Párbeszéd pártalapítványa) rendelt, éppen ezt vizsgálta, hogy milyen színes parlamentre számítanak a választók. És az új parlamentben milyen koalíciókat tudnak elképzelni. (A kutatás visszalépésekkel foglalkozó részéről már írtunk.)

A Medián a teljes népesség körében kérdezte, hogy mely pártok jutnak be a parlamentbe. Az említések arányában a következő eredmény született:

  • Fidesz 98%
  • Jobbik 83%
  • MSZP–Párbeszéd 74%
  • LMP 57%
  • DK 48%
  • Együtt 24%
  • Momentum 13%

Vagyis szinte minden választó biztos a Fidesz bejutásában, és a többség a Jobbikéban is. A választók háromnegyede az MSZP–Párbeszéd-listáért sem aggódik, az LMP és a DK bejutására viszont csak a választók nagyjából fele számít (ez nem azt jelenti, hogy ennyien szavaznak ezekre a pártokra persze). Az Együttet a választók negyede, a Momentumot csak 13 százalék várja a parlamentbe.

Előfordulhat, hogy a Fidesz nem szerez többséget az új Országgyűlésben. A Medián feltette a kérdést, hogy a választók szerint ebben az esetben leginkább melyik párt lenne hajlandó vele koalíciós kormányt alakítani, más szóval milyen koalíció alakulna a legnagyobb valószínűséggel.

  • Fidesz–Jobbik-koalíció 51%
  • Fidesz–LMP-koalíció 30%
  • Fidesz–MSZP-koalíció 13%

Vagyis bár az MSZP-ről időről időre felmerül a gyanú, hogy bizonyos tagjai együttműködnek a Fidesszel (például Botka László célzott erre), a választók nagy része nem számít ilyen koalícióra. A Jobbikkal való koalíciót azonban minden második választó elképzelhetőnek tartja, és az LMP-t is Orbán lehetséges koalíciós partnereként látja a választók harmada.

A kutatásban azt is megkérdezték, milyen kormány alakulásának örülnének a választók. A teljes népességen belül toronymagasan vezet Orbán Viktor.

  • Orbán Viktor vezetésével a Fidesz alakítana kormányt – 56%
  • Karácsony Gergely vezetésével egy baloldali koalíciós kormány alakulna – 19%
  • Vona Gábor vezetésével a Jobbik alakítana kormányt – 17%
  • Szél Bernadett vezetésével az LMP alakítana kormányt – 7%

Érdekesség, hogy a pártnélküliek (bizonytalanok) 41 százaléka is Orbán Viktor újbóli kormányalakításának örülne, míg Karácsony-kormányt 27, Vona-kormányt 19, Szél-kormányt pedig 14 százalék látna szívesen. A kormányváltást akaróknál érthetően Orbán nincs versenyben: itt a Karácsony-kormány 44, a Vona-kormány 38, a Szél-kormány 16 százalékot kapott.

Kommentelheted ezt a cikket az index.hu Facebok-oldalán:

Borítókép: Orbán Viktor és Vona Gábor. Fotó: Németh Sz. Péter és Ajpek Orsi / Index.