Medián: Kétharmada lesz a Fidesznek

HUS 8206
2018.04.04. 16:21

Az e heti HVG (kitette az online is) egy március 23-27 között készített Medián-mérést közöl, amely szerint a kormánypárt nem gyengült, sőt, a választani tudók 53 százaléka áll mögöttük. A módszertan szerint ráadásul ezek az adatok figyelembe veszik a válaszadástól elzárkózók szándékait is, szóval nem "nyers" adatokról van szó, amikre rá lehet fogni, hogy kérdezőbiztost elzavarók nagyon a Fidesz felé torzítják a hivatalos végeredményt.

A Medián arra is felhívja a figyelmet, hogy körülbelül 700 ezer potenciális szavazó van, akikről nem tudni, melyik pártra adják majd a voksukat, pedig elmennek majd választani. Közülük 55 százalék kormányváltást akar, és Karácsony Gergely a legnépszerűbb a körükben.

Kiderül az is a mérésből, hogy egyre többen akarnak szavazni, a legutóbbi 60 százalékról a szavazni vágyók aránya felugrott 66-ra, ennél csak 2002-ben volt magasabb ez az arány, akkor 70 százalékot mértek, és tényleg rekordmagas lett a részvétel.

A mozgósítás főleg a falvakban volt hatásos, 54-ről 68 százalékra nőtt a biztos szavazók aránya, ami a Fidesznek jó, mert 39-ről 48 százalékra nőtt a kormánypárti szavazók aránya. 2010 ősze óta most először vannak többségben azok, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok, és három hét alatt nőtt 48-ról 55 százalékra azok aránya, akik jónak ítélik a kormány és Orbán teljesítményét.

Mindezek alapján az alábbi becsléseket adta a Medián (Fent a füleken átkattintva választhat listás százalék és parlamenti mandátum között. Érdekes, hogy listán a Jobbik erősebb, mint az MSZP, de az MSZP-nek jósolnak több mandátumot feltehetően az egyéni győzelmek miatt.

(Borítókép: A Fidesz politikusai a Bálnában, a szimpatizánsok a Bálna előtti kivetítőn követték az eseményeket a párt eredményváróján 2014-ben. Huszti István / Index)