Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Medián: Kétharmada lesz a Fidesznek

HUS 8206
2018.04.04. 16:21

Az e heti HVG (kitette az online is) egy március 23-27 között készített Medián-mérést közöl, amely szerint a kormánypárt nem gyengült, sőt, a választani tudók 53 százaléka áll mögöttük. A módszertan szerint ráadásul ezek az adatok figyelembe veszik a válaszadástól elzárkózók szándékait is, szóval nem "nyers" adatokról van szó, amikre rá lehet fogni, hogy kérdezőbiztost elzavarók nagyon a Fidesz felé torzítják a hivatalos végeredményt.

A Medián arra is felhívja a figyelmet, hogy körülbelül 700 ezer potenciális szavazó van, akikről nem tudni, melyik pártra adják majd a voksukat, pedig elmennek majd választani. Közülük 55 százalék kormányváltást akar, és Karácsony Gergely a legnépszerűbb a körükben.

Kiderül az is a mérésből, hogy egyre többen akarnak szavazni, a legutóbbi 60 százalékról a szavazni vágyók aránya felugrott 66-ra, ennél csak 2002-ben volt magasabb ez az arány, akkor 70 százalékot mértek, és tényleg rekordmagas lett a részvétel.

A mozgósítás főleg a falvakban volt hatásos, 54-ről 68 százalékra nőtt a biztos szavazók aránya, ami a Fidesznek jó, mert 39-ről 48 százalékra nőtt a kormánypárti szavazók aránya. 2010 ősze óta most először vannak többségben azok, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok, és három hét alatt nőtt 48-ról 55 százalékra azok aránya, akik jónak ítélik a kormány és Orbán teljesítményét.

Mindezek alapján az alábbi becsléseket adta a Medián (Fent a füleken átkattintva választhat listás százalék és parlamenti mandátum között. Érdekes, hogy listán a Jobbik erősebb, mint az MSZP, de az MSZP-nek jósolnak több mandátumot feltehetően az egyéni győzelmek miatt.

(Borítókép: A Fidesz politikusai a Bálnában, a szimpatizánsok a Bálna előtti kivetítőn követték az eseményeket a párt eredményváróján 2014-ben. Huszti István / Index)