2 milliós büntetést kapott a Fidesz az Orbán-plakátok miatt

2018.04.04. 18:35

Kétmillió forintra bírságolta a tiszaújvárosi választási bizottság a Fideszt Orbán Viktor jogsértő plakátjai miatt, közölte a Momentum. Az ő beadványuk nyomán vasárnap mondta ki a Kúria, hogy a csak Orbánt ábrázoló plakátok megtévesztik a választókat, mert nem derül ki, hogy azokat ki rendelte: a kormány vagy a kormánypárt.

A Kúria döntése csak egyetlen plakátról szólt, és elvi szinten mondta ki, hogy az jogsértő. A Momentum ezután 24 órás plakátvadászatot hirdetett, hogy bebizonyítsák: országos kampányról van szó, a Fidesz tömegesen sértette meg a törvényt. Egy nap alatt az ország minden részéből, többek között Bajáról, Nagykanizsáról, Tiszaújvárosból és Budapestről érkeztek be képek a jogsértő plakátokról.

A tiszaújvárosi választási bizottság egyhangú döntése szerint a plakát jogsértő, közölte a Momentum. A bizottság szerint Orbán Viktor plakátja szándékosan volt törvénysértő, ezért szabott ki ilyen nagy bírságot (az óvodásokkal való kampányolásért csak 345 ezer forintos bírságot kapott Orbán): "A Választási Bizottság a bírság kiszabásakor figyelembe vette a jogsértéssel érintettek körének nagyságát, a jogsértés súlyát és területi kiterjedtségét, a jogsértés ismétlődő jellegét, valamint a nyilvánvalóan szándékos voltát."

A Fidesz közben az Alkotmánybíróságra nyújtott be alkotmányjogi panaszt, hogy megvédje a plakátokat.