Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

2 milliós büntetést kapott a Fidesz az Orbán-plakátok miatt

2018.04.04. 18:35

Kétmillió forintra bírságolta a tiszaújvárosi választási bizottság a Fideszt Orbán Viktor jogsértő plakátjai miatt, közölte a Momentum. Az ő beadványuk nyomán vasárnap mondta ki a Kúria, hogy a csak Orbánt ábrázoló plakátok megtévesztik a választókat, mert nem derül ki, hogy azokat ki rendelte: a kormány vagy a kormánypárt.

A Kúria döntése csak egyetlen plakátról szólt, és elvi szinten mondta ki, hogy az jogsértő. A Momentum ezután 24 órás plakátvadászatot hirdetett, hogy bebizonyítsák: országos kampányról van szó, a Fidesz tömegesen sértette meg a törvényt. Egy nap alatt az ország minden részéből, többek között Bajáról, Nagykanizsáról, Tiszaújvárosból és Budapestről érkeztek be képek a jogsértő plakátokról.

A tiszaújvárosi választási bizottság egyhangú döntése szerint a plakát jogsértő, közölte a Momentum. A bizottság szerint Orbán Viktor plakátja szándékosan volt törvénysértő, ezért szabott ki ilyen nagy bírságot (az óvodásokkal való kampányolásért csak 345 ezer forintos bírságot kapott Orbán): "A Választási Bizottság a bírság kiszabásakor figyelembe vette a jogsértéssel érintettek körének nagyságát, a jogsértés súlyát és területi kiterjedtségét, a jogsértés ismétlődő jellegét, valamint a nyilvánvalóan szándékos voltát."

A Fidesz közben az Alkotmánybíróságra nyújtott be alkotmányjogi panaszt, hogy megvédje a plakátokat. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?